NaslovnaNovostiUkrajinski dron za čišćenje mina 'Bubašvaba' napravljen od strane ukrajinske građanske fondacije

Ukrajinski dron za čišćenje mina ‘Bubašvaba’ napravljen od strane ukrajinske građanske fondacije

Dok su vazduhoplovni i pomorski dronovi masovno korišćeni tokom tokom rata u Ukrajini, kao ni u jednom sukobu pre, građanske grupe i inovatori sada se okreću zemaljskim bespilotnim vozilima.

Tim ukrajinskih entuzijasta razvio je novi tip jeftinog kopnenog vozila na daljinsko upravljanje koje se može koristiti u vojne svrhe. Jedan od njih kupila je fondacija pomoći ukrajinskoj vojsci „Vivakot“ za ukrajinsku vojsku, piše ukrajinski Difens blog.

Prema rečima Kostjantina Kravca, generalnog direktora i koordinatora fondacije „Vivakot“, bespilotno vozilo Targan (Bubašvaba) je razvijen kao modularna platforma za čišćenje mina, vršenje nadzora ili detoniranje u blizini ciljeva poput neprijateljskih vojnih vozila ili skladišta.

“Robotski insekt se daljinski kontroliše sa udaljenosti do 1,5 km. Korišćenje ovog improvizovanog daljinskog sistema omogućava da sačuvamo ljudske živote i da neopaženo postavimo mine u blizini neprijateljskih položaja, što pruža veću sigurnost njegovom operateru.”, navodi Kravc.

Zbog svoje male veličine, Targan je okretan i veoma pokretljiv u šumskim i žbunastim područjima. Uprkos svojoj težini od skoro 18 kg, može da nosi teret od 30 kg, što može biti korisno za snabdevanje vojnika na bojnom polju.

Zahvaljujući svom modularnom dizajnu, Targan je napravljen od komponenti koje se obično koriste za komercijalnu – a ne vojnu upotrebu. Ovo navodno omogućava da značajno smanjite njegovu cenu i povećate obim proizvodnje ako postoje dovoljne zalihe.

10 KOMENTARA

  1. Ko deca ratovali bi.Uzmite kamenje i štapove ko Knezi i Indijci…da vidim ko je jaci?motku u ruke i udri…nema dalje svako na svoju stranu.Bratski pružiti ruku jedan drugom,ja sam slabiji i nikom ništa.Kad odrastes i Goodfather ne bude pomagao budeš samostalan mozemo razgovarati….bez komentara

  2. Реално, идеја није лоша! Надам се да ће се користити и у хумане сврхе а не само за убијање.

  3. Ove Mad Max skalamerije najbolje pokazuju stanje i ocaj Ukrajinaca..Rusi lansiraju raketu na mesec i planiraju bazu na Mesecu,ovi prave u kucnoj rezuji RC automobilcice…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave