NaslovnaNovosti„Ovde smo! Pridruži nam se“: U Varšavi i Krakovu Vagner PMC zove...

„Ovde smo! Pridruži nam se“: U Varšavi i Krakovu Vagner PMC zove plaćenike na regrutaciju

U Varšavi i Krakovu se dele nalepnice sa simbolima PMC Vagner.

Poslednjih dana stanovnici Varšave su svedoci neobične aktivnosti: na ulicama grada osvanule su nalepnice sa simbolima privatne vojne kompanije Vagner. Ovaj incident je pokrenuo mnoga pitanja i spekulacije o svrsi takve akcije.

Prema lokalnim informativnim izvorima, postoji čak i snimak na kome se vidi kako navodni aktivista lepi ove nalepnice na gradske objekte. Nalepnice Vagner grupe pojavile su se na stubovima u blizini železničke stanice ili vojnog muzeja.

Trenutno je zabrinuta poljska policija pokrenula istragu o ovim događajima. Glavno pitanje koje zabrinjava lokalno stanovništvo i vlasti: da li je ovo provokacija ili pravi pokušaj reklamne kampanje PMC Vagner?

Poljska policija uhapsila je dvojicu ruskih državljana u vezi s tim, javio je poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski na mreži X, nekadašnjem Tviteru. Poljski obaveštajni biro je saopštio da su ljudi po imenu Aleksej T. i Andrej G. zalepili oko 300 letaka na unapred određenim lokacijama u Varšavi i Krakovu.

“Ukupno su dobili zadatak da ove materijale postave na nekoliko stotina javnih mesta u oba grada”, navodi se u saopštenju kancelarije. Muškarci su slikali gde su zalepili nalepnice. Za ovaj zadatak su, kako navodi poljska strana, dobili do 500.000 rubalja (oko 4.500 evra).

„Naša istraga pokazuje da su osumnjičeni već radili slične stvari u drugim gradovima EU, na primer u Berlinu i Parizu, i da planiraju druge slične aktivnosti“, rekao je Karol Borholski, portparol tužilaštva koje vodi slučaj, prenosi TVN24.

Publikacija Varsav Life je dopunila ovu informaciju, navodeći da su slične nalepnice pronađene i na ulicama Krakova. Na nalepnicama, pored logotipa Vagner PMC, nalaze se i natpisi na engleskom: „Mi smo ovde“ i „Pridruži nam se“. Posebnu pažnju privukao je QR kod, čije skeniranje, po svoj prilici, vodi do kontakt informacija.

Nedavno je Varšava vidno uznemirena pratila boravak Vagnerovaca na teritoriji Belorusije iz straha od njihovih mogućih pokušaja da destabilizuju situaciju na istočnom krilu NATO-a. Poljska je stoga navodno iz predostrožnosti drastično pojačala zaštitu istočne granice.

Poslednjih nedelja na granici sa Belorusijom pojavili su se ruski plaćenici iz grupe Vagner, prisustvo koje je poljski premijer Mateuš Moravjecki opisao kao pokušaj destabilizacije istočnog krila NATO-a.

Poljsko Ministarstvo odbrane najavilo je slanje dodatnih snaga na tu granicu. Tako se 10 hiljada poljskih vojnika šalje na istočnu granicu Poljske.

1 KOMENTAR

  1. Пољска провокацијан (типа Маркале), припрема терена за оправдање у случају укључења Љахова у сукоб.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave