Naslovna Novosti Šojgu i šef Rosatoma izvršili inspekciju arktičkog područja poznatog po nuklearnim testovima...

Šojgu i šef Rosatoma izvršili inspekciju arktičkog područja poznatog po nuklearnim testovima SSSR-a

0
novaja zemlja test poligon nuklearnog naoruzanja sssr
novaja zemlja test poligon nuklearnog naoruzanja sssr
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12.08.2023. ministar Sergej Šojgu izvršio inspekciju grupacije trupa na Arktiku i zajedno sa šefom Rosatoma Aleksejem Lihačovim obišao centralni poligon Ruske Federacije u arhipelagu Novaja zemlja.

Ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu i šef Rosatoma Aleksej Lihačov, leteli su oko objekata centralnog poligona Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim stigao na heliodrom severni na obali matockinog moreuza
Sergej Šojgu je zajedno sa šefom Rosatoma Aleksejem Likahsevim stigao na heliodrom Severni na obali Matočkinog moreuza, gde Rusija unutar tunela sprovodi hidronuklearne eksperimente sa malim fragmentima plutonijuma

Prema podacima koje su izneli predstavnici ministarstva, od 1954. do 1990. godine na centralnom poligonu u Novoj zemlji izvedene su 132 nuklearne eksplozije, što čini 94 odsto ukupnih nuklearnih testova SSSR-a.

Kako su saopštili ruski zvaničnici, glavne misije poligona u trenutnoj fazi sastoje se u pripremi i testiranju perspektivnih modela naoružanja i vojne opreme.

Između ostalog, tokom posete, Šojgu je takođe pregledao udaljene arktičke garnizone Severne flote.

„Ruski ministar odbrane proverio je organizaciju službenih aktivnosti i ispunjavanje misija u vojnim i specijalnim jedinicama stacioniranim na arhipelagu Nova zemlja, uključujući obuku za čuvanje i odbranu kritičnih objekata“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Severna flota je 11. avgusta najavila početak komandno-štabne vežbe tokom koje će se uvežbavati zaštita pomorskih komunikacija duž severnog morskog puta.

„Ukupno u praktičnim akcijama učestvuje više od 8.000 vojnika, 20 bojnih brodova, podmornica i pomoćnih brodova, pet aviona i do 50 jedinica vojne i specijalne tehnike“, saopštili su predstavnici Severne flote.

Poseta šefa Rosatoma stvara nelagodu Zapadu

Prisustvo šefa Državne korporacije za atomsku energiju Rusije Rosatom u delegaciji ruskog Ministarstva odbrane koja je izvršila inspekciju centralnog poligona u arhipelagu Nova zemlja ukazuje da su aktivnosti koje se sprovode u regionu takođe bile nuklearnog karaktera.

Sprovođenje aktivnosti u vezi sa testiranjem naoružanja sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave omogućeno je nakon povlačenja Rusije iz START ugovora, koji je ruska strana objavila 21. februara 2023. godine.

ruske nuklearne bojeve glave, ilustracija
ruske nuklearne bojeve glave, ilustracija

Zbog mera koje je preduzeo ruski predsednik Vladimir Putin i koje je odobrio moskovski parlament, strane su obustavile razmenu podataka o strateškom naoružanju, koja je važila po ugovoru.

Nuklearna testiranja tokom Hladnog rata

Sovjetski Savez je 1954. godine uspostavio poligon za nuklearno testiranje na arhipelagu Nova zemlja. Mesto se sastojalo od tri odvojene zone za testiranje:

  • Zona A (zaliv Černaja) za atmosferske, podvodne i pet podzemnih nuklearnih testova;
  • Zona B (Matočkin Šar) za podzemna nuklearna testiranja;
  • Zona C (Suhoj Nos) za atmosferska ispitivanja.

Američko-ruska kontrola naoružanja

Štetni efekti radioaktivnih padavina iz atmosferskih ispitivanja doveli su do intenzivnog negodovanja javnosti 1950-ih, posebno nakon što su japanski ribarski brod Lucki Dragon i njegova posada bili kontaminirani ovim padavinama iz američkih nuklearnih testova Castle Bravo 1954. godine. Zbog toga su Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Ujedinjeno Kraljevstvo započele pregovore o sporazumu o ograničavanju nuklearnih proba.

Nova zemlja danas

Kao i američka Nacionalna bezbednosna lokacija u Nevadi, Centralni poligon za testiranje u Novoj zemlji je dobro održavan objekat za sprovođenje eksperimenata upravljanja zalihama i, kada zatreba, domaćin nastavljenih nuklearnih testiranja.

Nuklearna krstareća raketa neograničenog dometa 9M730 Burevestnik testirana u Novoj Zemlji

Do pre nekoliko godina još uvek nije bilo zvaničnih informacija da li je Rusija sprovela testove. Krajem 2017. godine na Centralnom poligonu Novaja zemlja, uspešno je, prvi put, lansirana raketa na nuklearni pogon, dok su SAD tvrdile da raketa neće biti spremna do 2025.

Međutim, postoje incidenti u kojima se veruje da je Rusija i kasnije testirala raketu. Primera radi, 2019. godine, otkrivena je „misteriozna eksplozija“ kod severne obale Rusije.

burevestnik u letu
burevestnik u letu

Tek, 2020. godine nekoliko izvora je potvrdilo da je Rusija uspešno testirala raketu. Ovo su potvrdili i obaveštajci Finske, Švedske, Norveške i Holandije.

Neposredno nakon testova, evropski obaveštajci su saopštili da postoje povišeni nivoi izotopa joda-131. Prema obaveštajnim službama, ovi izotopi su bili veštački.

Danas su, međutim, američke obaveštajne agencije, pažljivo prateći najnovije ruske testove, naglo promenile svoju retoriku o ruskom borbeno spremnom Burevestniku i izražavaju duboku zabrinutost.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version