Naslovna Novosti Nuklearna krstareća raketa neograničenog dometa 9M730 Burevestnik

Nuklearna krstareća raketa neograničenog dometa 9M730 Burevestnik

32
lansiranje krstarece rakete 9m730 na nuklearni pogon sa lansera dometa. poligon u pankovu nova zemlja jesen zima 2017
lansiranje krstarece rakete 9m730 na nuklearni pogon sa lansera dometa. poligon u pankovu nova zemlja jesen zima 2017
google news

Vladimir Putin je 21. februara, tokom objavljivanja poruke Saveznoj skupštini, najavio suspenziju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja START-3. On je takođe rekao da je ranije potpisao ukaz o stavljanju na borbeno dežurstvo najnovijih kopnenih i morskih strateških sistema.

Prema izveštaju američkog Kongresa, Rusija trenutno ima „super ubitačno oružje“ širom zemlje, uključujući rakete Skyfall Burevestnik. U izveštaju je takođe istaknuto da je američka strateška komanda izjavila da nema takve vrste naoružanja i da nije u poziciji da ga stvori u doglednoj budućnosti.

Iz tog razloga, nema smisla nastaviti ranije potpisani sporazum START-3 sa Rusijom, već će biti neophodno potpisivanje novog sporazuma koji uključuje najnovije ruske strateške modele.

Odnosno, Vašington već priprema novi sporazum koji će biti od koristi samo za Sjedinjene Države i ograničiti mogućnosti Rusije. Međutim, čini se da su i stari i novi američki START ugovor trenutno besmisleni.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da Rusija ima operativno spremnu krstareću raketu 9M730 Burevestnik [NATO ime: SSC-X-9 Skyfall] pokazavši i fabriku gde se proizvodi.

9M730 Burevestnik

Prema deklarisanim karakteristikama, raketa Burevestnik sa nuklearnom elektranom radi na potpuno novim fizičkim principima i trebalo bi da ima pulsirajući nuklearni motor za potisak. Raketa takođe ima „specijalnu“ bojevu glavu i relativno neograničen domet leta pri brzini od 1,0 maha sa mogućnošću patroliranja određenim područjima pre nego što se po komandi usmeri do cilja.

https://www.youtube.com/watch?v=93zk85jo-_A&t=10s

Takođe je poznato da raketa leti neverovatno nisko do odredišta – na ešalonu od 30 do 60 metara, zaobilazeći sve linije neprijateljskih PVO, što utiče na njenu prikrivenost i nemogućnost da bude presretnuta. Zapadni stručnjaci su tada jednoglasno tvrdili da je to naučna fantastika.

Danas su, međutim, američke obaveštajne agencije, pažljivo prateći najnovije ruske testove, naglo promenile svoju retoriku o ruskom borbeno spremnom Burevestniku i izražavaju duboku zabrinutost.

Kako funkcioniše Burevestnik?

Još uvek nije jasno tačno kako je Burevestnikov pogonski sistem uređen. Postoji samo pretpostavka koja nalaže da raketa ima gasno-fazni nuklearni raketni motor na principu protoka atmosferskog vazduha, piše časopis N+1.

Jednostavno rečeno, reč je o malom reaktoru čija kontrolisana lančana reakcija zagreva vazduh koji prolazi kroz usisnike i istiskuje se iz mlaznice. Istovremeno, isti vazduh hladi reaktor.

Dakle, takva raketa može „opstati“ samo tokom leta velikom brzinom, bez hlađenja reaktor će početi da se topi. Najverovatnije, Burevestnik ima klasičan motor na čvrsto gorivo za početno ubrzanje rakete, nakon čega se nuklearni reaktor aktivira.

Burevestnik bi trebalo da ima zatvoreni reaktor, u kome vazduh nema direktan kontakt sa jezgrom reaktora, što znači da je radioaktivnost takve rakete veoma mala.

Nadimak “Leteći Černobil”

Vojni stručnjak iz časopisa Arsenal otadžbine, Aleksej Leonkov, naziva Burevestnik oružjem odmazde. „Oružje koje će biti upotrebljeno nakon što bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa „odrade posao“ na teritoriji agresora. „Burevestnik“ će dovršiti uništenje svih objekata vojne i civilne infrastrukture zemlje agresora, ne ostavljajući joj nikakve šanse za opstanak“, napisao je Leonkov za „Rusku gazetu“.

burevestnik u letu
burevestnik u letu

Pored toga, Burevestnik verovatno ima navigacioni sistem na krajnjim tačkama terena. Memorija rakete sadrži slike objekata terena duž rute leta. U određeno vreme raketa “skače” na visinu od nekoliko stotina metara i “pregleda” teren. Nakon toga, navigacioni sistem poredi “viđeno” sa utvrđenim standardom, piše Izvestija.

Testovi i misterije

Do pre nekoliko godina još uvek nije bilo zvaničnih informacija da li je Rusija sprovela testove. Krajem 2017. godine na Centralnom poligonu Novaja zemlja, uspešno je prvi put lansirana raketa na nuklearni pogon, dok su SAD tvrdile da raketa neće biti spremna do 2025. Međutim, postoje incidenti u kojima se veruje da je Rusija testirala raketu. Primera radi, 2019. godine, otkrivena je „misteriozna eksplozija“ kod severne obale Rusije.

Tek, 2020. godine nekoliko izvora je potvrdilo da je Rusija uspešno testirala raketu. Ovo su potvrdili i obaveštajci Finske, Švedske, Norveške i Holandije. Neposredno nakon testova, evropski obaveštajci su saopštili da postoje povišeni nivoi izotopa joda-131. Prema obaveštajnim službama, ovi izotopi su bili veštački.

32 KOMENTARA

  1. Ma rusi stvarno imaju tu raketu samo su svi pokušaji leta propali. Nije to hipersonični projektil,nego se rekcija pokreće pomoću lasera i leti dosta sporo,ali kako i piše može leteti godinama.Prvo lansiranje je grunula nakon 500 metara.Drugo lansiranje je odma pala s lansera.Treće je bilo najgore jer je odma eksolodirala,i ubila 9 znanstvenika(vodećih) koji su radili na njoj.

  2. RamJet na nuklearni pogon nije ništa novo, i US i Sovjetsku savez su radili ispitivanja na istim za vrijeme hladnih rata!

    Ono što mislim da je totalna izmišljotina je taj let na visini od 30 do 60 metara, od toga nema ništa. Ako su u pitanju ramjet motori, a jesu, to znači da se Burevestnik kreće makar 3 do 4 puta brže od zvuka, što znači da ne postoji način da izbjegava prepreke na tako malom visini – ne postoji način da ih primjeti i izbjegne pri brzini od 4 maha, i na visini od 50 metara – to je smiješno! 😄 (tu ne postoji prostor za manevrisanje)
    Nekada u 70 i 80-tim godinama prošlog vijeka se mislilo da vojske US i sovjetskog Saveza imaju neke tehnologije koje su neuporedivo naprednije od onoga što je dostupno javnosti – danas znamo da to nije slučaj, zato kažem da je ovakav uredjaj koji leti navedenom visinom, jednostavno NEMOGUĆ!

  3. Zemljače,ne lupaj.Rusija sem raketica koje su upitne ima oduvek b…e na vlasti.Taj narod nikada nije dobroga video.Tako da je i ovo glupost što si posao,ima i nas koji smo isto videli Rusiju ali sa realnim očima a ne “što bi babi milo to…”,zato poklopi se i ćuti jer nakon svih tih raketa Ruskih ,Američkih,itd.,nećeš sigurno više pisati po ničemu.

    • Zzzzz naci slazes sebda ce da nas izbrisu rusi kao da imaju gumicu u ruci al aj strucnjak objasni nam polozenu putanju Sarmata i to je to nrma ga nidje na radaru balisticke trajektorije a moze da ih odradi kao seljak kurvu da bas boli zato siri ti mir i no please armagedon svakako dolazi bozija volja ne tvoja ni nasa itd itd..da ne idemo u dublje teme da te head ne zaboli izdajnicki!

  4. USTAJTE VI ZEMALJSKO ROBLJE (RADNIKA KLASO POLJOPRIVREDNICI SLUZBENICI SIROM SVETA JER ISTI POLITICARI SAMO TO RAZUMEJUM MARSELJEZA

    • TEBISU SLUŽBENICI ROBLJE HAHAHAHA ČOVEČE PA TISU NASLEDNI PARAZITI KOJI SVOJOM GLOMAZNOŠĆU ČINE NAROD PORESKIM ROBOVIMA.

  5. Ovaj sto se predstavlja “war-rat” nema pojma o Rusiji.Ona propada jeli,a najveci proizvodjac psenice na svetu.Uglja,nafte,gasa,uranijuma,aluminijuma itd.A da ne pricamo o nuklearnoj tehnologiji.Pa koga ti ovde zasmejavas?Ako si ti ne pismen ima nas puno koji znamo.Ako se tvoj svet svodio na putovanje od porodilista,vrtica i osnovne skole do kuce ima ljudi koji su videli svet pa i Rusiju.Zato pametniji si kada cutis.

    • Zemljače,be lupaj.Rusija sem raketica koje su upitne ima oduvek b…e na vlasti.Taj narod nikada nije dobroga video.Tako da je i ovo glupost što si posao,ima nas koji smo isto videli Rusiju ali sa realnim očima a ne “što bi babi milo to…”,zato poklopi se i ćuti jer nakon svih tih taketa Ruskih ,Američkih,itd.,nećeš sigurno više pisati po ničemu.

  6. Blago nama svima! Radujemo se nečemu što uništava. Trebalo bi se rafovati rađanju,a ne umiranju. Šta li se desilo sa ljudskim rodom kada se raduje totalnom uništenju. Meni su svi silnici isti. A kada se slonovii tuku,miševi prvi stradaju.

  7. Svaki onaj komentator koji “stoji” na strani SAD-a,ili je totalna neznalica ili retard.Da ih podsetim:
    -genocid nad indijancima
    -Hirošima i Nagasaki
    -Vietnam,Kambodža,Irak,Afganistan,Libija,Siri=
    ja,SR Jugoslavija i još preko 290 ratova,smena vlada…
    -Trilaterala(SAD,Nemačka i Vatikan) odmah posle 2SR,…
    Pa mogai bih “do zore” da pričam vama neupućenima,neobaveštenima,klepetala ste jedna.

  8. Dušan.. Zasto se krijes pod drugim imenom, idi kod svojih i uživaj u demokratiji i dalje nos od srbije,, brini ti za svoje

  9. Sudnji dan se priblizava i kraj sveta bolesnici upravljaju svetom amerika britanija francuska nemacka italija poljska strasno!!!!ceo svet ide u vecna lovista kraj zivota na zemlji!!!!

  10. Pa, ne znam za “Burevesnik”? Nakon uvođenja sankcija “prijatelju i bratu”, dal u aprilu, ili junu, postajemo legitimna i važnija meta Ruskog nuklearnog arsenala, jer je domaći izdajnik najgori neprijatelj, i prvog ga treba eleminisati!
    Ameri su spremili dva nosača aviona, sa krstaricama, i jednom nuklearnom podmornicom, koji se nalaze u Jadranskom moru! S obzirom da nisu poneli peškire, da zauzmu mesto na plažama Jadrana, nego naoružane avione, i “Tomahavk” rakete, jasno je za koga su namenjene, s obzirom da su sve ostalo u okolini njihovi saveznici, osim nas! Za sad NE SMEJU da dejstvuju po “prediđenim ciljevima”, jer time stupaju u konfrotaciju i rat, sa našim zasad, VELIKIM BRATOM! Kad postanemo “kvislinzi”, Ameri će to jedva dočekati, da oprobaju svoju silu, nad “nejakom državicom”, sa starim PVO raketama, i par Kineskih baterija neispitanog kvaliteta i dejstva! Što se tiče sadašnjeg zaštitnika, sigurno neće trošiti na nas “Sarmat”, “Jars”, “Kinžal”, niti “Burevesnik”. Za “Iskander” smo daleko, tako da mislim da će za naših desetak ciljeva, plus desetak za IZDAJNIČKU Makedoniju i Crnu Goru, koristiti “Kalibar”, sa fregata iz Crnog mora! Za tranzit će platiti Rumunima u rubljama, kao i za one što su proputovale do Ukrajine!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version