NaslovnaNovostiCNN: Ukrajinski vojnici nisu očekivali da će njihovi protivnici biti toliko efikasni...

CNN: Ukrajinski vojnici nisu očekivali da će njihovi protivnici biti toliko efikasni na bojnom polju

Očigledno, ukrajinske oružane snage nisu bile svesne odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije, pošto su potcenile neprijatelja tokom kontraofanzive.

Prema članku koji je nedavno objavio Si-En-En, ukrajinski vojnici nisu očekivali da će njihovi protivnici biti toliko efikasni na bojnom polju, što bi trebalo da objasni zašto je kontraofanziva Kijeva bila toliko precenjena, te sada je toliko kritikovana zbog svojih irelevantnih rezultata.

Članak su napisali reporteri sa terena, ratni dopisnici koji su intervjuisali ukrajinske trupe kako bi saznali njihovo mišljenje o tome šta se dešava na linijama fronta.

U tekstu su sagovornici neočekivano „priznali” da su potcenili ruske protivnike, praktično preuzimajući odgovornost za neuspeh kontranapada.

„Neće biti tako lako kao u ruskom taktičkom povlačenju iz Harkova. Ovde je neprijatelj bio spreman, nažalost. Svi su mesecima pričali da ćemo se preseliti ovde.. Očekivali smo manji otpor. Oni se drže. Oni imaju vođstvo. Ne kažete to često za neprijatelja“, rekao je novinarima CNN-a komandant tenkovske jedinice po imenu „Lotos“. Takođe, „Vlad“, „medicinar 15. narodne garde“, izjavio je: „Ne treba da poštujete neprijatelja… Ali ga ne potcenjujte“.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja

Članak, međutim, takođe pokazuje određeni optimizam u pogledu budućnosti kontraofanzive. Kažu da su Ukrajinci već naučili „da ne potcenjuju svog neprijatelja“ i da sada mogu da urade nešto zaista efikasno, uprkos poteškoćama.

Sagovornici tvrde da postoji neka vrsta „žeđi za osvetom” koja ih motiviše da nastave da se bore, zbog čega je „CNN video opipljivo poboljšanje morala”.

Džulija, druga vojna medicinarka koju je intervjuisao CNN, kaže da su njene kolege optimisti u pogledu budućnosti ofanzive, jer bi ih motivisale „osveta“ i „mržnja“. Prema njenim rečima, sada postoji drugačiji optimizam, možda realniji, znajući kapacitete neprijatelja, ali i dalje veoma jak, pošto su Ukrajinci oduševljeni mogućnošću napada, jer su više od 18 meseci proveli samo u odbrani.

Ona napominje da su ranjeni vojnici o kojima ona brine željni da se vrate na front i vrate na svoje dužnosti jer je njihova „žeđ za osvetom veoma jaka“.

„I dalje smo optimisti, ali ne kao što smo bili. Napad je emocionalno lakši. Bilo je veoma teško stajati u odbrani 18 meseci.. Oni (ranjeni ukrajinski vojnici) znaju da neće biti isto – neće biti u jurišnom odredu, ali žele da se vrate. Jer žeđ za osvetom je veoma jaka. Mržnja je veoma jaka”, rekla je ona.

navodni tajni plan kontraofanzive koji kruzi drustvenim mrezama
navodni tajni plan kontraofanzive koji je kruzio drustvenim mrezama

Zanimljivo je pročitati ovakve informacije u zapadnim medijima kada, s druge strane, pojedini ratni zarobljenici iz redova ukrajinskih snaga čak tvrde da su za postojanje „kontraofanzive“ saznali preko TikToka, pošto im njihovi nadređeni ništa nisu rekli na bojnom polju.

Očigledno je postoji nekonzistentnost među informacijama. Vojnici koji nisu bili svesni kontraofanzive nisu mogli preceniti napad ili potceniti neprijatelja. Nisu ni znali šta rade da bi imali bilo kakvu kritičku ocenu teme.

Sagovornici CNN-a kao da govore da su oni sami krivi za vojni neuspeh, a zapravo odgovorni za izračunavanje šansi za pobedu nije vojska na frontu, već obaveštajci koji imaju pristup osetljivim podacima o neprijatelju.

Ono što se čini najverovatnijim jeste da pojedini mediji sada u izveštajima priznaju da je bilo grešaka u proračunu mogućih rezultata kontraofanzive, dok paralelno pokušavaju da očiste svoj imidž.

Zajedno sa ukrajinskim državnim zvaničnicima, zapadni mediji su prvenstveno bili odgovorni za širenje narativa da Kijev planira napad velikih razmera. Zapadni novinari su precenili ovaj navodni napad više od bilo koje ukrajinske vojske i sada se čini da pokušavaju da sačuvaju sopstveni kredibilitet donoseći nova „objašnjenja“ o tome šta je navodno sprečilo taj uspeh.

sojgu za tri dana kontraofanzive izgubljeno 52 tenka i 207 oklopnih vozila
sojgu za prva tri dana kontraofanzive izgubljeno 52 tenka i 207 oklopnih vozila

Štaviše, teško je poverovati da zaista postoji toliko motivacije i visokog morala među ukrajinskim trupama posle toliko nedavnih poraza. Ono što je viđeno poslednjih meseci je serija pesimističnih izjava ukrajinske vojske, pri čemu sve manje ljudi veruje u bilo kakvu mogućnost pobede.

Teritorijalni gubici i porazi na bojnom polju najćešće generišu pogoršanje kredibiliteta, moralno obeshrabrenje i kapitulaciju, a ne „žeđ za osvetom“.

4 KOMENTARA

  1. Ovi uki fascisti zamalo usli a Moskvu….hehehe…sve ostalo je Ruska dezinformacija….a Putin zamalo umro…svi na Zapadu treba da to znaju,narocito kad CNN kaze to…Napred Ukraina U PROPAST!….hehehehe

  2. Oni su sami sebe slagali da idu na izlet, slicno i kako su prve linije ruskih snaga isle prosle godine. Zali boze toliko ljutskih zivota zbog necijeg profita.

  3. Ha, ha, željni da se vrate na front?! Koja bljutava anglosaksonska propaganda. Ovi lažovi iz CNN svakim danom prevazilaze sami sebe u iznošenju laži.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave