NaslovnaNovosti„Smrtonosna plovidba“: Uzastopne ukrajinske ofanzive na Dnjepar završavaju se neslavno

„Smrtonosna plovidba“: Uzastopne ukrajinske ofanzive na Dnjepar završavaju se neslavno

U Hersonu sukobi ne prestaju. Uzastopni ukrajinski amfibijski napadi doveli su do pokolja u Dnjepru, a ruski vojni izvori govore o novoj „Mašini za meso“ na ovom delu fronta.

Ukrajinci su noću pokušali da pređu Dnjepar do sela „Kozački logori“, što je rezultiralo da je većina glisera potopljena zajedno sa jurišnicima.

Prema Rusima: „Ukrajinci su gliserima prešli vodenu barijeru i potom pokušali da se iskrcaju u Hersonskoj oblasti, na levoj obali Dnjepra, u blizini sela kozačkih logora.

Do 7 brodova ukrajinske vojske uništeno je na putu ka levoj obali Hersonske oblasti. Kada su pokušali da vežu čamce, uništile su ih snage grupe trupa Dnjepar.

Neki od Ukrajinaca pokušali su da preplivaju nazad na desnu obalu, ali su zaustavljeni od teške artiljerije i vatre iz malokalibarskog oružja ruskih snaga.

Takođe se navodi da se u radio presretnutim razgovorima Oružanih snaga Ukrajine čuo govor na poljskom i gruzijskom.

Ukrajinska vojska je takođe podržala svoje desantne snage artiljerijskom vatrom sa obale koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine“.

Dva ukrajinska pokušaja iskrcavanja na dnjeparska ostrva

Ukrajinske snage su pokušale da izvedu amfibijsku akciju na ostrvce koje se nalazi na ušću reke.

U Hersonu, Oružane snage Ukrajine ne vode ofanzivu. Umesto toga, Kijev je odlučio da pošalje male grupe koje pokušavaju da preuzmu kontrolu nad ostrvima u kanalu Dnjepar. Ukrajinci žele da iskoriste ova ostrva kao bazu za dalje operacije i udare protiv ruskih snaga.

Takvi pokušaji se sada čine skoro svakodnevno.

Prema ruskom rukovodstvu timova „Dnjepr“: „Komanda ukrajinske grupe ponovo je pokušala da iskrca trupe na ostrvima na ušću Dnjepra. Ruske snage su ih zaustavile.

Tokom dana učinjena su dva takva pokušaja, oba su bila neuspešna za Oružane snage Ukrajine“.

Prema rečima šefa pres centra grupe Dnjepar Romana Kodrijana, ukrajinska armija je pokušala da iskrca diverzantsko-izviđačke grupe na ostrvima Borščevoj i Belogrudij, ali bezuspešno.

„Tri glisera u kojima je bilo do 15 ukrajinskih vojnika uništena su vatrom iz malokalibarskog oružja i bacačima granata u blizini ostrva Belogrudni i Borščevo“, rekao je Kodrjan.

Vredi napomenuti da Rusi obnavljaju odbrambene položaje i utvrđenja koja su uništena poplavom izazvanom uništenjem brane Kahovka. Sve što su Ukrajinci uspeli da urade za sada jeste da redovno iskrcavaju snage u oblasti u blizini Antonovskog mosta. Tamo ih čeka artiljerija i Vazduhoplovstvo.

Ruska artiljerija uništila je ukrajinske diverzantsko-izviđačke timove u selu Sadovoje

Istovremeno, u blizini sela Sadovoje u Hersonu primećene su grupe ukrajinskih diverzanata koji planiraju da izvrše diverzantske racije na teritorijama koje kontrolišu ruske snage.

Ovo prenosi RIA Novosti pozivajući se na šefa pres-centra grupe trupa „Dnjepar“ Oružanih snaga Ruske Federacije majora Romana Kodrijana.

Prema rečima oficira, prvobitno su mesta okupljanja ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa otkrivena uz pomoć bespilotnih letelica i dronova ruskih trupa. Tada je artiljerija otvorila vatru na ukrajinske diverzante.

„Komandno mesto i osmatračnica diverzanta uništeni su tokom granatiranja“, rekao je major Kodrijan za RIA Novosti.

Treba napomenuti da je jedan od glavnih zadataka Oružanih snaga RF na hersonskom pravcu sprečavanje prodora ukrajinskih snaga na levu obalu reke Dnjepar. Stoga ruske trupe redovno bombarduju mesta gde su koncentrisane ukrajinske snage.

Kako je primetio predstavnik Dnjeparske grupe snaga, na hersonskom pravcu izvršeni su i udari po koncentracijama pripadnika Vojske Ukrajine u oblastima naselja Antonovka, Pridneprovskoe, Široka Balka.

Ranije su prijavljeni jaki vazdušni napadi na gomilanje ukrajinskih trupa u gradu Berislavu u oblasti Hersona pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinski vojnici su se predali

Nakon prestanka poplave izazvane uništenjem brane hidroelektrane Kahovskaja, ruske trupe su obnovile odbranu na levoj obali. .

Za masovni prelazak Dnjepra, Oružane snage Ukrajine nemaju ni tehničke mogućnosti ni jedinice, s obzirom na to da je ukrajinska komanda sve nove rezerve prebacila na glavne sektore protivudara.

Međutim, u isto vreme, Kijev redovno šalje male grupe u gliserima, čak i čamcima na vesla, od kojih neki uspevaju da stignu uglavnom do ostrva leve obale u oblasti Antonovskog mosta.

Ukrajinske snage ne uspevaju da se domognu, a kamoli da produže mostobran. Svaki put vojnici grupe trupa Dnjepar Oružanih snaga Rusije, držeći odbranu ovde, nakon artiljerijske pripreme, vrše kontranapad i uništavaju diverzantske grupe ukrajinske vojske.

Rusi su pre dva dana osujetili još jedan pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u oblasti Antonovskog ostrva, uništivši dva broda i ubivši devet vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Udare na ukrajinske jurišnike, koji nisu uspeli da dođu do obale, izazvale su posade FPV dronova. Prema Rusima, „grupa ukrajinskih diverzanata dobrovoljno se predala borcima grupe Dnjepar Oružanih snaga Rusije nakon sletanja u ostrvsku zonu na levoj obali Dnjepra.

Sedmorica vojnika Oružanih snaga Ukrajine odmah su odlučili da spasu svoje živote, svi su zdravi. Tokom ispitivanja, dva ukrajinska vojnika su priznala da su mobilisani iz grada Nikolajeva“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave