NaslovnaNovostiUkrajinske elitne trupe testiraju novi špijunski dron SpyGun

Ukrajinske elitne trupe testiraju novi špijunski dron SpyGun

Najistaknutija borbena jedinica ukrajinske vojske kaže da testira novu stelt špijunsku bespilotnu letelicu.

Prema saopštenju za štampu Ukrajinskog odbrambenog obaveštajnog direktorata (GUR), nova bespilotna letelica za nadzor SpyGun ukrajinske proizvodnje raspoređena je na liniji fronta radi testiranja.

„Dron SpyGun je dizajniran za dubinski nadzor, ali se može koristiti i za prilagođavanje vatre ako je potrebno“, navodi se u saopštenju. „Ovaj dron su kreirali ukrajinski inženjeri i dizajneri na inicijativu biznismena Jurija Golika kao i tenisera a sada i vojnika Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Stahovskog.

Dron ima moderan sistem radio kontrole koji obezbeđuje najbolju radio kontrolu i telemetrijsku liniju sa visokom zaštitom od smetnji uz održavanje maksimalnog dosega.

Ovo je sistem komunikacije i upravljanja velikog dometa sa dometom komunikacije do 50 km, i mogućnošću kontrole i primanja telemetrijskih podataka. Otporan je na smetnje i elektronsko ratovanje.

Dron SpyGun je opremljen automatskim povratkom na tačku poletanja, a visoke aerodinamičke karakteristike omogućavaju vam da letite na izabranoj ruti sa isključenim motorom, štedeći energiju baterije.

large screenshot 3 2623f6257e
SpyGun dron

Visoki aerodinamički kvaliteti SpyGun drona omogućavaju mu da obavlja duge letove. Ponekad može planirati rutu sa isključenim motorom i uštedeti energiju baterije.

SpyGun bespilotna letelica je relativno jeftina i brza za proizvodnju, sa jednostavnim dizajnom trupa koji daje izviđaču stelt izgled na nebu dok radi.

Karakteristike:

  • Vreme leta bez sletanja ― 120-160 min.
  • Maksimalna visina leta ― 1500 m.
  • Radna visina ― 500-600 m.
  • Brzina ― 90 km/h.
  • Kamere ― onlajn FPV i GoPro.
  • Snimanje fotografija i video zapisa vrši se na ugrađenom nosaču

U Ukrajini pokrenuta i serijska proizvodnja drona Sirko

Ukrajinski kompleks bespilotnih letelica Sirko pušten je u masovnu proizvodnju. Ukrinformu je ove informacije izneo Ihor Kriničko, predsednik nadzornog odbora Skyassist naučno-proizvodne kompanije LLC na predstavljanju bespilotnih letelica ukrajinske proizvodnje „Angry Birds Demo Day“.

Bespilotna letelica Sirko, koju su razvili harkovski inženjeri i testirali borci u Nikolajevskoj oblasti, Hersonskoj oblasti, Kupjanskoj oblasti, dobila je pozitivne kritike, piše ovo ukrajinsko izdanje.

Kriničko je rekao da je već pokrenuta serijska proizvodnja dronova, kapaciteti omogućavaju da se proizvede 800-1000 mesečno, a tokom juna je bilo moguće poslati oko 100 kompleksa vojsci.

„Prema rečima Kriniča, pre oko nedelju dana, komisija Ministarstva odbrane Ukrajine donela je odluku da odobri pristup upotrebi sistema PVO Sirko u trupama. „Kodifikacija je u toku. Po mom mišljenju, ne ide sve glatko za državu pod ovim uslovima, ali vidim da se veoma pažljivo radi u tom pravcu“, navodi se u poruci.

sirko dron
sirko dron

O državnim nabavkama nema ni pomena, dronove kupuju volonteri. Kriničko je objasnio da su uspostavljene neophodne veze za prijem komponenti iz različitih zemalja, posebno od kineskih, tajvanskih, kanadskih i izraelskih dobavljača.

Kako je prenela Ukrajinska novinska agencija, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je 22. jula pokazalo dron koji će Ukrajina dobiti u sklopu novog paketa pomoći.

Istovremeno, 19. jula se saznalo da tokom rata Ministarstvo odbrane Ukrajine nije naručilo ni jedan dron kamikaza od Ukroboronproma.

Rukovodilac projekta državnog koncerna Ukroboronprom Oleg Boldirjev (poznat kao Martin Brest) izjavio je da državna preduzeća koncerna nisu dobila nikakve narudžbine od Ministarstva odbrane Ukrajine za proizvodnju jurišnih bespilotnih letelica, stoga serijska proizvodnja kamikaza dronova nije u toku.

1 KOMENTAR

  1. Ko bre elitan kakve elitne edinice ima Ukraina sakupljena zbirstina od olosa belosvedskih “elitne jedinice”eeeee boze sacuvaj jos sto necemo cuti kakvu neti laz 🤣🤣🤣

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave