NaslovnaAvijacijaKawasaki C-2 sa raketama dugog dometa; Japan želi da integriše rakete u...

Kawasaki C-2 sa raketama dugog dometa; Japan želi da integriše rakete u transportne avione

U pokušaju da ojača svoje odbrambene sposobnosti, japansko Ministarstvo odbrane radi na opremanju transportnih aviona Kawasaki C-2 domaće proizvodnje Vazdušnih snaga samoodbrane raketama dugog dometa.

Koncept lansiranja moćnih projektila iz transportnih aviona nije nov, ali rešavanje tehničkih problema obično podrazumeva modifikacije aviona, koje Japanci nameravaju da izbegnu.

Takođe, u cilju postizanja maksimalnog rezultata uz niska, ali inteligentna ulaganja, nije poželjno da se razvija nova raketa koja bi zadovoljila operativne zahteve, već da se adaptira već razvijena, iz kategorije zemaljskih.

Vladini izvori su 6. avgusta obavestili da ova mera ima za cilj „jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje i izvođenje operacija usmerenih na neprijateljske objekte, uključujući baze za lansiranje raketa, u scenarijima protivnapada“.

Kawasaki C-2 će pokrenuti mehanizam za paljenje projektila

Ministarstvo razmatra upotrebu jedinstvenog mehanizma za paljenje za raketu u vazduhu.

Za razliku od tradicionalnih raketnih sistema, ova tehnologija bi omogućila da se motor rakete zapali nakon što se lansira u letu, minimizirajući potrebu za modifikacijama na avionu nosaču.

Važno je napomenuti da strategija ministarstva ne uključuje stvaranje novih projektila posebno za avione C-2. Trenutno je u razvoju varijanta rakete zemlja-brod tipa 12 koja se lansira iz aviona i koja je projektovana da dostigne domet od 1.000 kilometara.

Predložena upotreba aviona C-2 donosi očigledne prednosti. Ovi transportni avioni poseduju veći kapacitet nosivosti projektila u poređenju sa većinom lovačkih aviona, i sami imaju veći domet.

Sa više od 25 miliona dolara izdvojenih ove godine za troškove vezane za ovaj projekat, ministarstvo očekuje da će u narednoj godini biti završena faza tehničkog istraživanja i da će početi puna faza razvoja i proizvodnje.

O transportnom avionu Kawasaki C-2

Transportni avion srednjeg dometa, C-2 je sam po sebi prilično nov proizvod japanske industrije aviona.

Kavasaki C-2 je dizajnirala i proizvodi kompanija Kawasaki Aerospace kao vojni transportni avion srednje veličine opremljen motorima sa dva turbo ventilatora koji su opremljeni za letenje velikih dometa pri velikim brzinama.

Postao je operativan u japanskom ratnom vazduhoplovstvu 2016, sa namerom da se stvori flota od približno 30-40 aviona namenjenih za zamenu starijih taktičkih transportnih aviona Kawasaki C-1 i C-130 Hercules [Lockheed Martin].

U januaru 2010. godine izveo je svoj prvi let, a u junu 2016. godine avion je zvanično predstavljen u sastavu Japanskih snaga za vazduhoplovnu samoodbranu (JASDF). Avion je proizveden od 2010. godine do danas. Za Kavasaki C-2 je potrebna tročlana posada; dva pilota i jedan utovarivač.

c 2 kawasaki kokpit
c 2 kawasaki kokpit

C-2 ima maksimalnu nosivost od 37,6 tona, u poređenju sa C-1 sa kapacitetom od samo 10-12 tona, ili primera radi C-130 Hercules sa 9 tona. Drugim rečima, Kawasaki C-2 može da nosi oko 120 potpuno opremljenih vojnika, ili 8 standardnih paleta za vazdušni transport ili helikopter UH-60J.

U rangiranju mogućih transportnih kapaciteta, Kawasaki C-2 bi verovatno bio na 7. mestu u svetu, posle Antonov An-124 Ruslan, Lockheed Martin C-5M Super Galaxy, Antonov An-22, Boing C-17 Globemaster III, Xian Y-20 i Iljušin IL-76.

Podsećamo, jedini avion An-225 Mriya, koji se smatrao najvećim avionom na svetu, uništen je prošle godine, 27. februara, u ruskim napadima na vazduhoplovne baze u Ukrajini, u prvim danima eskalacije sukoba.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave