NaslovnaNovostiUkrajinske službe odmah uperile prst u Rusiju: Potrebna istraga eksplozije u turskoj...

Ukrajinske službe odmah uperile prst u Rusiju: Potrebna istraga eksplozije u turskoj luci Derinče

Andri Iusov, zvanični predstavnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane u Kijevu, rekao je da je u istrazi eksplozije u ponedeljak u luci u Turskoj neophodno proučiti moguću umešanost Rusije.

„Naravno, sve informacije moraju biti proverene. Neophodno je proučiti i istražiti umešanost Putinove Rusije u ove događaje. Situacija deluje veoma čudno – eksplozija u silosima u Turskoj uoči moguće posete diktatora Putina Turskoj“, primetio je Jusov.

On je napomenuo da Turska želi da razgovara sa Putinom o nastavku „sporazuma o žitu“ i naglasio da turska strana aktivno pokreće pitanje obnavljanja isporuke ukrajinskog žita.

“A sada se dešava takav događaj. Slučajnost? Mislim da nije”, dodao je Iusiv, prenosi Rador.

Podsećamo, u ponedeljak popodne je zabeležena snažna eksplozija u blizini velike turske komercijalne luke Derinče u Mramornom moru. Očevici su rekli da je do eksplozije došlo dok se žito istovarivalo na brod. Najmanje 10 osoba je povređeno, a neki od njih su hospitalizovani.

Turska tvrdi da prvi podaci ukazuju na tehničku situaciju

Izvori vesti podsećaju da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdio uzrok eksplozije i citira guvernera provincije Kodžaeli Sedara Javuza.

Prema rečima guvernera, početne procene ukazuju da je izvor deflagracije zabeležen oko 14:40 (11:40 GMT) bio kompresija zrna u prahu tokom prenosa žitarica sa broda u silos.

„Rečeno nam je da je tehnički moguće da dođe do eksplozije usled kompresije zrnaste prašine, ali istražujemo sve moguće razloge“, dodao je Javuz.

Dvojica od deset povređenih hospitalizovana su u teškom stanju i nema prijavljenih nestalih osoba, rekao je guverner.

Ministarstvo saobraćaja turske je sa svoje strane saopštilo da u eksploziji nije oštećen nijedan brod.

2 KOMENTARA

  1. Žito se zapali lakše od baruta, moguće da je stvrarno teroristički akt, ali od strane druge sile jer Putin dolazi, kao upozorenje Turcima.

  2. Žito se istovaralo na brod?! A da se nije istovaralo zapadno naoružanje koje se istim brodovima švercovalo ukro-nacistima? Pre će biti da je ovo drugo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave