NaslovnaNovostiUkrajinske snage pokušale da napreduju u pravcima Donjecka, Kupjanska, Krasnog Limana

Ukrajinske snage pokušale da napreduju u pravcima Donjecka, Kupjanska, Krasnog Limana [VIDEO]

Kijevske snage su pretrpele velike ljudske i materijalne gubitke pokušavajući da napreduju u pravcima Južnog Donjecka, Kupjanska, Krasnog Limana i Donjecka, saopštilo je 3. avgusta rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na dnevnom brifingu saopštilo da je ruska grupa snaga Juga odbila osam napada u blizini Belogorovke, Berestovoje, Kleščejevke, Krasnogorovke i Marije.

Nakon odbijanja napada, grupa je krenula u kontranapad i popravila situaciju na liniji fronta u blizini naselja, tvrdi rusko ministarstvo.

Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su čak četiri čete vojnika, jedan tenk, pet borbenih oklopnih vozila, četiri motorna vozila, dve samohodne haubice poljske proizvodnje „Krab“, kao i protivtenkovski top „Rapira“, saopštilo je ministarstvo.

U pravcu južnog Donjecka ruska grupa snaga Vostok gađala je ukrajinska okupljanja ljudstva i tehnike u blizini Ugledara, Prečistovke, Makarovke i Staromajorskog. Grupa je takođe odbila napad u blizini Urožajna.

Ministarstvo je saopštilo da su kijevske snage izgubile 175 vojnika, tenk, dva borbena oklopna vozila, dva motorna vozila, dve vučne haubice američke proizvodnje M777 i vučenu haubicu D-30.

U pravcu Zaporožja gađano je nekoliko ukrajinskih skupova u blizini Orehova, Male Tokmačke, Novodanilovke i Pjatihatki.

Najmanje 45 ukrajinskih vojnika, dva tenka, dva motorna vozila, samohodna haubica „Akacija“ i tegljena haubica D-20 neutralisano je u ovom pravcu, saopštilo je ministarstvo.

U pravcu Kupjanska, ruska grupa snaga Zapad je izvela ofanzivne operacije na širokom frontu i zauzela povoljnije položaje kod Olšane, Prvotravnoje i Kuzjomovka. Štaviše, grupa je odbila napad ukrajinske 25. vazdušno-desantne brigade u blizini Novosjolovskog.

Serija ruskih udara takođe je bila usmerena na okupljanja ljudstva i tehnike u blizini Sinkovke, Petropavlovke, Kotljarovke i Stelmahovke.

Ministarstvo je saopštilo da su kijevske snage izgubile 150 vojnika, dva borbena oklopna vozila, tri motorna vozila, samohodnu haubicu „Krab“ poljske proizvodnje i vučenu haubicu D-30.

U međuvremenu, u pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centar odbila je dva ukrajinska napada kod Novovodjanojea i Crvonaje Dibrove.

Tokom bitke, kijevske snage su navodno izgubile 30 vojnika, borbeno vozilo pešadije i oklopni transporter. Pored toga, grupa je pokrenula sveobuhvatan vatreni napad na ukrajinske jedinice u blizini Grigorovke, Torskoje i Makejevke.

Ukrajinski gubici su iznosili 110 vojnika, tri borbena oklopna vozila, dva motorna vozila i jednu samohodnu haubicu „Akacija“, saopštilo je ministarstvo.

U pravcu Hersona, kijevske snage su od ruske vojne vatre izgubile 30 vojnika, pet motornih vozila i tegljenu haubicu Msta-B.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe dalo sledeće detalje o ukrajinskim gubicima:

Operativno-taktička i Kopnena avijacija, raketne trupe i artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije neutralisale su 97 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu opremu u 106 područja.

Pored toga, jedan raketni sistem zemlja-vazduh Buk je uništen u blizini Memrika (Donjecka Narodna Republika).

Jedinice PVO presrele su 11 projektila višecevnog raketnog sistema HIMARS i 2 protivradarske rakete HARM.

Pored toga, 38 ukrajinskih bespilotnih letelica oboreno je u blizini Novovodjanoja, Rubežnoga, Nikolajevke, Privolja (Luganska Narodna Republika), Dokučajevska, Spornoja, Kremenjeca, Berestovojea, Jevgenovke, Volodina (Donjecka Narodna Republika), Širokog (Zaporožja i Ljubljanska oblast). ).

Ukupno 458 aviona, 245 helikoptera, 5.468 bespilotnih letelica, 428 raketnih sistema PVO, 11.100 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.142 borbena vozila opremljena MLRS, 5.731 terenska artiljerija, kao i motorna vojna specijalna vozila i minobacača su uništeni tokom specijalne vojne operacije, saopštilo je ministarstvo.

Ukrajina je započela svoju kontraofanzivu pre više od osam nedelja nakon što je od svojih pristalica sa Zapada dobila desetine milijardi vrednu vojnu pomoć. Ipak, njene snage su do sada pretrpele velike gubitke i nisu uspele da ostvare bilo kakav značajniji dobitak.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave