NaslovnaNovostiPoljska počela da isporučuje ukrajincima svoja borbena vozila pešadije Rosomak

Poljska počela da isporučuje ukrajincima svoja borbena vozila pešadije Rosomak [VIDEO]

Poljska je počela da isporučuje Ukrajini 200 borbenih vozila pešadije Rosomak. U ovom trenutku, izvori javljaju da je Ukrajina već dobila prvu seriju borbenih vozila pešadije poljske proizvodnje.

Tačan broj pristiglih se ne spominje, međutim, preliminarno, reč je o 20 borbenih vozila pešadije Rosomak. Isporuke će se, kako pojašnjava izvor, obavljati mesečno sa planovima da se ugovor ispuni do kraja 2024. godine.

Ranije smo već pisali da je ukrajinska vojska nabavila samohodne minobacačke sisteme RAK, zasnovane na šasiji Rosomaka.

Međutim sada, Ukrajina potpisala dodatni ugovor sa Poljskom o nabavci dve stotine borbenih vozila ovog tipa, sa namerom da u potpunosti zameni borbena vozila pešadije sovjetskog tipa, kao i da nadoknadi ogromne gubitke u opremi ovog tipa, koje je pretrpela.

Tačan iznos ugovora zaključenog između Poljske i Ukrajine se ne saopštava, ali se finansiranje vrši o trošku EU i NATO-a.

Poljska do danas može da proizvodi oko 20 borbenih vozila pešadije Rosomak mesečno, u vezi sa tim će biti moguće realizovati zaključen ugovor do sredine sledeće godine.

Rosomak u Ukrajini

“Rosomak” je poljsko borbeno vozilo pešadije (BVP). Vozilo je razvijeno od strane poljske kompanije WZM (Wojskowe Zakłady Mechaniczne) i finske kompanije Patria Land Systems.

Rosomak je osnovan na finskoj platformi AMV (Armored Modular Vehicle) i predstavlja verziju specifično prilagođenu potrebama poljske vojske.

Ovo vozilo se koristi za pružanje mobilne i efikasne podrške pešadiji tokom borbenih operacija. Njegove ključne karakteristike uključuju oklopnu zaštitu, moćno naoružanje, dobru mobilnost i sposobnost prevoza vojnika.

Vatreno oružje na “Rosomaku” uključuje stabilizovanu topovsku kupolu sa 30 mm automatskim topom Orbital ATK Mk 44 Bushmaster II, a često je opremljen i koaksijalnim mitraljezom za borbu protiv pešadije i drugih lakih ciljeva.

Ovo vozilo može prevoziti tri člana posade – vozača, nišandžiju i komandira, dok u unutrašnjosti može smestiti do osam vojnika potpuno opremljenih za borbu.

Rosomak je u službi Poljskih kopnenih snaga i korišćen je u raznim međunarodnim misijama, uključujući i one u Avganistanu i Iraku. Njegova sposobnost da brzo i bezbedno preveze trupe na bojnom polju čini ga značajnim resursom u modernom vojnom okruženju.

Istovremeno, ostaje nepoznato kako će ova borbena vozila moći da se dokažu na bojnom polju, pošto su se zapadna oklopna vozila i borbena vozila pešadije ranije isporučena Kijevu pokazala prilično neefikasnim.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave