NaslovnaNovostiRuske snage oborile ukrajinski helikopter Mi-24 u Hersonskoj oblasti

Ruske snage oborile ukrajinski helikopter Mi-24 u Hersonskoj oblasti [VIDEO]

Ruski dron snimio je uništavanje jurišnog helikoptera Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti. Helikopter su oborili ruski PVO grupe Dnjepar u vazduhu iznad zapadne obale reke Dnjepar kod sela Mihajlovka.

Incident se navodno dogodio 1. avgusta ujutro. Par ukrajinskih helikoptera poleteo je sa aerodroma Dolgincevo u blizini grada Krivog Roga. Imali su za cilj da udare nevođenim projektilima na ruske položaje na frontu Zolotaja Balka—Mihajlovka.

Operaciju je osujetila ruska vojska. Ruski vojnici su unapred bili obavešteni o predstojećem napadu i napravili su u zasedu ukrajinskim helikopterima kada su leteli iznad Dnjepra. Kao rezultat toga, jedan od helikoptera je oboren.

Druga posada pokušala je da se približi mestu nesreće, ali su ih eksplozije primorale da se povuku i napuste područje. Posada prvog helikoptera verovatno nije preživela napad.

Prema izveštajima sa fronta, ukrajinska vojska je nedavno eskalirala neprijateljstva u oblasti Herson. Usred teškog artiljerijskog granatiranja na ruskoj istočnoj obali, nekoliko ukrajinskih grupa pokušalo je da pređe reku Dnjepar i pređe na ostrva i istočnu obalu tokom proteklog dana.

Kao rezultat neuspešnih operacija, najmanje dva ukrajinska čamca su navodno potopljena, tvrdi ministarstvo odbrane Rusije. Istovremeno, Vazduhoplovstvo Ukrajine nastavilo je pokušaje da pogodi ruske vojne položaje u regionu.

Dok ruska vojska profitira od svoje dominacije u vazduhu i sve češće koristi svoje avione na svim linijama fronta, ukrajinske PVO nisu presrele nijedan ruski avion od početka kontraofanzive pre dva meseca.

Zauzvrat, ruske snage pogađaju ostatke ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva iznad linija fronta.

Mi-24 ukratko

Helikopter Mi-24, poznat i po NATO imenu kao “Hind”, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

black hawk i mi 24
ukrajinski black hawk i mi-24

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

Konstruisan u sovjetskom konstrukcijskom biroju Mil u kasnim 1960-im godinama, Mi-24 je osmišljen kao “leteći tenk” sposoban da izvršava različite zadatke u ratnim uslovima. Prvi let ovog oklopnog helikoptera obavljen je 1969. godine, a zatim je uveden u aktivnu službu 1972. godine.

Mi-24 je blizak pandan američkom AH-64 Apache, ali za razliku od ovog i drugih zapadnih jurišnih helikoptera, takođe je sposoban da preveze do osam vojnika.

Mi-24 je teški oklopni helikopter s tandemskim sedištima za kapetana i kopilota/navigatora. Helikopter je takođe opremljen oklopom, koji mu omogućuje preživljavanje pogotka iz malokalibarskog oružja i pojedinih protivavinskih sistema, što ga čini solidno izdržljivim na bojnom polju.

MI 24P U AKCIJI
MI 24P U AKCIJI

Glavni rotor sa pet lopatica je montiran na vrhu srednjeg dela trupa, dok su kratka, zdepasta krila koja nose oružje postavljena na srednjem delu trupa. Dva motora sa turbo vratilom su postavljena iznad srednjeg dela karoserije sa dva okrugla usisnika za vazduh koji se nalaze neposredno iznad kokpita i izduvnim otvorima na bočnim stranama motora.

Ono što čini Mi-24 impresivnim je njegova ratna moć. Naoružan je snažnim nosećim mitraljezom kalibra 12.7 mm za protivavionsko i protivtenkovsko dejstvovanje. Takođe, može nositi različite vrste raketa i vođenih protivtenkovskih projektila. Helikopter ima sposobnost uništavanja ciljeva na zemlji i vazdušnim prostorima, pružajući podršku kopnenim snagama i ostalim helikopterima u blizini.

Mi-24 može obavljati različite zadatke na bojnom polju. Pored uloge napadnog helikoptera, koristi se i kao transportni helikopter za prevoz vojnika, ranjenika ili opreme. Uloge helikoptera Mi-24 uključuju pružanje bliske vazdušne podrške kopnenim snagama, borbu protiv oklopnih vozila i uništavanje protivničkih ciljeva.

makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v

Mi-24 se naširoko koristio tokom raznih konflikata širom sveta. Operisao je u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i kod nas na Balkanu. Njegova ratna sposobnost i prilagodljivost su ga učinile popularnim i među različitim državama koje su ga uvele u svoje vojne flote.

Tokom vremena, razvijene su nove varijante ovog helikoptera, kao što je Mi-35, koji je modernizovana izvozna verzija, sa poboljšanim sistemima i tehnologijama.

Mi-24 helikopter ostaje nezaboravna ikona vojne avijacije, simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da se prilagodi raznim situacijama i zadacima čini ga idalje važnim resursom u modernom vojnom svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave