NaslovnaNovostiGde su nestale Strom Shadow rakete? Posle udara na aerodrome u Ukrajini,...

Gde su nestale Strom Shadow rakete? Posle udara na aerodrome u Ukrajini, Kijev nije u stanju da napada

Precizni udari ruskkih snaga na vojne aerodrome Ukrajine, gde su bili bazirani frontalni bombarderi Su-24M i smeštene britanske krstareće rakete Storm Shadow, doveli su do rezultata, čini se.

Prema ruskim izvorima, nakon udara, Kijev više nije koristio ove projektile. To ukazuje da je moguće kako je ukrajinska vojska izgubila takvu sposobnost.

Poznato je da su vojni aerodromi u Hmeljničkoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine postali ključni ciljevi udara. Upravo sa ovih lokacija se pretpostavlja su avioni kretali kako bi lansirli krstareće rakete Storm Shadow.

Prema brojnim izvorima, vojni aerodrom u Starokonstantinovu potpuno je neupotrebiljiv dok je pogođen od 4 visoko precizna udara hipersoničnih raketa „Kindžal“, što ukazuje na ogromna razaranja, uključujući podzemne strukture za skladištenje aviona i projektila.

Na samo njima znan način, ruska vojska je, čini se, uspela da otkrije odakle dalekometno oružje udara i precizno uništi takve ciljeve.

4 hipersonična „Kindžala“ pravo na metu: avio-baza Starokonstantinov pretrpela teška oštećenja

„Ruske snage su raketama napale vazduhoplovnu bazu Starokonstantinov u zapadnoj Ukrajini. Četiri hipersonične rakete „Kinžal“ lansirane iz ruskih aviona MiG-31K nanele su izvesnu štetu vazduhoplovnoj bazi, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Ignat.

Iako nije precizirao stepen oštećenja, sudeći prema Forbsu, ovaj jedini vazduhoplovni puk koji leti na Su-24 nalazi se baš u ovoj bazi, a upravo ovi avioni su opremljeni britanskim projektilima Storm Shadow.

kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal

Uprkos činjenici da se očekuje da će se satelitski snimci napadnute vazdušne baze pojaviti u bliskoj budućnosti, prema analitičarima, masovan ruski napad na bazu mogao bi lišiti Ukrajinu jedinog načina za lansiranje ovih raketa, što bi verovatno značajno oslabe udarne sposobnosti ukrajinske vojske.

24 sata pre druge faze ukrajinske kontraofanzive, Rusija napala aerodrome sa raketama Storm Shadow

Rusija je čini se znala za drugu etapu kontraofanzive ukrajinskih snaga, te je i uništila skladišta raketama Storm Shadow 24h pre početka nove etape osmonedeljne kontraofanzive.

kindzal kh 47m2
Kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja sa MiG-31

Pravovremeno nanošenje snažnih udara na ove ključne vojne aerodrome, ukazuje da je ruska vojska znala za drugu fazu kontraofanzive ukrajinske vojske. Bukvalno dan pre nego što je to saopštio Pentagon, pokrenuti su snažni udari po glavnim vojnim aerodromima Ukrajine.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

storm shadow u siriji
storm shadow u siriji

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

scalp
Scalp/Storm Shadow

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. Cena jedne rakete Storm Shadow varira oko 1,4 miliona dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave