NaslovnaNovostiUkupno uništeno 415 tenkova: Putin saopštio gubitke oklopnih vozila Ukrajine tokom kontraofanzive

Ukupno uništeno 415 tenkova: Putin saopštio gubitke oklopnih vozila Ukrajine tokom kontraofanzive

„U ovom trenutku, počev od 4. juna, prvo sam rekao, , da je po mom mišljenju izgubljeno 405 tenkova, samo ono što sada vidimo, ta brojka iznosi 415“, naglasio je Putin u intervjuu novinarima.

Međutim, tenkovi nisu jedini gubici koje navodi ruski lider. Takođe je napomenuo da je uništeno više od 1,3 hiljade oklopnih vozila različitih klasa. Primetno je da 2/3 ovog broja čini tehnika zapadne proizvodnje.

Ovi podaci dovode u pitanje sadašnju efikasnost ukrajinske vojske u aktuelnom sukobu i njenu sposobnost da održava i koristi svoje vojne resurse i daljem toku sukoba.

Gubici u oklopnim vozilima mogu ozbiljno da otežu dalje borbene aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine i pretvore protivofanzivu Kijeva u povlačenje što se u pojedinim delovima fronta dogačkog 1000 kilometara i dešava.

Za Kijev je sve gotovo na osovini Kupjansk-Svatovo: Evakuišu naselje Jampolj – Rusi napreduju bez otpora

Rusi naovdno zauzimaju Tverdokhlimovo – napreduju 12 km do Sergejevke i tri km zapadno od Žitlovke.

Situacija za ukrajinsku vojsku na osovini Svatovo-Kupjansk-Liman ubrzano se pogoršava. Rusi nastavljaju da napreduju, bez ozbiljnog otpora, u svim pravcima, potvrđujući prvobitne sumnje da je njihova ofanziva sada nezaustavljiva.

Ruske trupe su zauzele Tverdolimbovo, dok su, prema ruskom Ministarstvu odbrane, trupe 15. mehanizovane garde napredovale do frontalnog dometa od 3 km i do dubine od 2,7 km, zapadno od Nadije.

Sve to dok se Ukrajinci bore za nekoliko metara na Zaporoškom frontu.

Prema informacijama, Ukrajinci iseljavaju civile iz naselja Jampolj kako bi pripremili područje za sveobuhvatnu odbranu u slučaju da ruska armija probije ukrajinsku odbranu zapadno od Kremine.

To znači da je samo pitanje vremena kada će Rusi doći do naselja. Moguće je Ukrajinci više nemaju dovoljno snaga u regionu. Rusi postižu taktičke uspehe u jedinom sektoru fronta gde izvode ofanzivne operacije.

Svatovo

Ruske trupe su nastavile napad u pravcu Svatova nakon što su preuzele kontrolu nad selom Karamzinovka. Sada Oružane snage Ruske Federacije proširuju područje kontrolisane teritorije.

Napadi se vrše prema Podkučansku i Krivošejci, kao i prema Melovatki, Novomihajlovskom i Zalimanu. Svrha ruskog plana je da napadne širok front, a ne njegov uski deo.

Do 26. jula naselja Nadia, Sergeevka i Kovalevka došla su pod rusku kontrolu.

Na pravcu Svjatovo, tokom ruske ofanzive, Oružane snage Ukrajine izgubile su tri sela u poslednja tri dana.

Ministarstvo odbrane Rusije: Ruske trupe napredovale 12 km u Sergejevku

Istovremeno, u pravcu Krasnolimanskog, ruska vojska je odbila kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Červonaja Dibrova (Lugansk). Gubici Ukrajinaca iznosili su oko dve čete.

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov je rekao:

  • Kod sela Jambol, Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 100. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.
  • Juče kod sela Sergejevka (Luganska Narodna Republika) vojnici 15. motorizovane brigade 2. kombinovane armije nastavili su napredovanje na ukrajinske položaje, napredujući 1,5 kilometara. Ukupno 3 kilometra duboko u odbranu ukrajinske vojske za 48 sati.
  • Napredovanje ruskih snaga u oblasti Sergejevke od 23. jula iznosilo je 12 kilometara duž fronta i tri kilometra u dubini protivničke odbrane.

Ruske snage su napredovale tri kilometra zapadno od naselja Žitlovka

Ruska vojska nastavlja da odbija napade ukrajinskih formacija i aktivno napreduje u pravcu Krasnolimanskog. To proizilazi iz izveštaja Ministarstva odbrane Ruske Federacije od 28.07.2023.

  • U pravcu Krasnolimanskog ruske snage su odbile u rejonu Crvonaja Dibrova napade 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na položaje 228. motorizovanog puka 90. tenkovske divizije Oružanih snaga Rusije.
  • Odredi 252. i 752. motorizovanog puka 20. armije Oružanih snaga Rusije napredovali su tri kilometra zapadno od Žitlovke u Lugansku. Ukrajinska vojska je pretrpela značajne gubitke.
  • Pored toga, uništeno je ljudstvo i vojna tehnika 25. vazdušno-desantne, 21., 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, 100. brigade teritorijalne odbrane i 5. operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine u rejonima naselja kao što je Torskoje. , Jampolovka, Novovodjanoe, Kremennaa, Červonaa Dibrova.

Ukupno su na ovom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile do četu, 2 pešadijska vozila, 3 oklopna vozila, 3 terenska vozila, 1 samohodni artiljerijski sistem Gvozdika i D-30.

  • U pravcu Kupjanska, jurišni odredi 7. motorizovanog puka Oružanih snaga Ruske Federacije nastavili su napredovanje zapadno od sela Kuzemovka.

Pored toga, izvršeni su udari na lokacije 14. i 32. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 103. kopnene odbrambene brigade kod Stelmahivke i Sinkovke.

Ukrajinska vojska je ovde izgubila 2 oklopna vozila, jedan D-30, 2 vozila, kao i dve protivvazdušne radarske stanice AN/TPK-50 i AN/TPK-36 američke proizvodnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave