Naslovna Novosti Rusi i Amerikanci nastavljaju seriju vazduhoplovnih duela na nebu Sirije: MQ-9 Reaper...

Rusi i Amerikanci nastavljaju seriju vazduhoplovnih duela na nebu Sirije: MQ-9 Reaper opasno blizu Su-34

0
rusi i amerikanci nastavljaju seriju vazduhoplovnih duela na nebu sirije mq 9 reaper opasno blizu su 34
rusi i amerikanci nastavljaju seriju vazduhoplovnih duela na nebu sirije mq 9 reaper opasno blizu su 34
google news

Ruski i američki piloti nastavili su seriju “vazduhoplovnih duela” na nebu Sirije. Nakon što su SAD poslednjih nedelja optužile Rusiju za opasne manevre ruskih ratnih aviona nad Sirijom, iznevši još dokaza u vezi sa tim, došao je red na Moskvu da optuži Vašington.

Prema izveštajima, koalicioni dron predvođen SAD u Siriji se u petak opasno približio avionu Su-34 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) koji je delovao u sirijskom vazdušnom prostoru.

Nedavno je Bela kuća izvestila da je po drugi put za nedelju dana ruski vojni avion proleteo opasno blizu američkog drona na nebu iznad Sirije.

Zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji Oleg Gurinov rekao je 27. jula da je od takozvane međunarodne antiterorističke koalicije koju predvode SAD registrovane u 15 slučajeva kršenja protokola od 9. decembra 2019. na dan. Ti prekršaji su se odnosili na letove bespilotnih letelica koji nisu bili koordinisani sa ruskom stranom.

Rusija, Turska i SAD imaju jake vazdušne aktivnosti iznad Sirije, a protokoli o dekonflikciji koje su potpisale sve tri države imaju za cilj da drže vojne letelice na bezbednoj udaljenosti kako bi se izbegao sudar ili eskalacija.

Izjava Olega Gurinova dolazi dan nakon što su Sjedinjene Države optužile Ruse da su oštetili MK-9 Reaper kada je mlazni avion Su-35 ispalio rakete blizu njega.

Oleg Gurinov je izvestio da je 28. jula u 7.55 na nadmorskoj visini od 5.000 metara, u blizini naselja Nafra u provinciji Raka, zabeležen još jedan opasan susret drona MQ-9 „koalicije“ predvođene SAD, sa avionom Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

su 35 maltretira mq 9 reaper
su 35 maltretira mq 9 reaper

Ruski zvaničnik je tvrdio da let drona M!-9 u ovoj oblasti ruskoj strani nisu najavile SAD.

Prema izjavi Gurinova, ruski piloti su pokazali visok profesionalizam, brzo preduzevši neophodne mere predostrožnosti kako bi izbegli sudar sa bespilotom.

Prethodno su američki zvaničnici izjavili kako su zabrinuti zbog ponovljenih incidenata, kritikujući moskovske pilote za opasno i nepromišljeno ponašanje i optužujući Rusiju da se meša u borbene bespilotne letelice u navodnim antiterorističkim misijama u Siriji.

Pre samo mesec dana, 5. jula 2023. godine, oko 10.40 časova, ruski avioni Su-35 su se “opasno i neprofesionalno ponašali” dok su izveli takozvanu misiju presretanja američkih dronova u vazdušnom prostoru Sirije, navodilo se u svim zapadnim medijima.

Očekivano, Moskva je objavila kontranarativ, rekavši da je to zapravo nepromišljena američka letelica koja se skoro sudara sa ruskim avionima, koji imaju pravo da budu na sirijskom nebu na poziv Asadove vlade.

Početkom ovog meseca Pentagon je saopštio da je došlo do tri incidenta presretanja američkih bespilotnih letelica u Rusiji tokom tri dana zaredom. Čini se da je to ruska kampanja prit

suhoi su 34m2
suhoi su 34m2

Sve ove epizode ​​„uznemiravanja“ u Siriji izgledaju veoma slične incidentu sa MQ-9 Reaper-om iz 14. marta ove godine, kada je jedan od boraca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji je pratio dron napravio oštar manevar, neprimetan od strane operatera drona, usled čega je oštećena elisa na bespilotnoj letelici. iska koja se posebno pojačala od invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine, tvde iz Pentagona.

Nakon što se dron srušio u Crno more, ruski specijalisti su poslali ekspediciju da iz vode izvade olupinu drona, o čemu je zvanično saopšteno.

Tenzije u Siriji

U Siriji, američka administracija je opravdala sve američke vojne akcije kao zasnovane na „suprotstavljanju ISIS-u“, iako je Islamska država već odavno gurnuta u podzemlje i poražena. Rusija i Sirija su optužile da SAD ustvari samo žele da ukradu sirijske resurse nafte i gasa, kao deo nastavka ekonomskog rata protiv Damaska.

Pentagon je takođe u poslednje vreme ponovo naglašavao misiju borbe protiv ISIS-a: „Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo ponovo mogli da se fokusiramo na trajni poraz ISIS-a“, navodi se u saopštenju.

Damask, Moskva i Teheran su istakli da je ISIS izrastao i bio podstaknut naporima NATO-a i Zalivskog režima da zbaci Asada, a koji su počeli 2011. i 2012., uništavajući veći deo Sirije i rezultirajući masovnim ubistvima. U međuvremenu, milioni Sirijaca svih političkih orijentacija i dalje gladuju i pate pod sankcijama koje predvode SAD, uz ozbiljne nestašice struje i goriva.

SAD drže oko 900 vojnika u Siriji pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a. Američke trupe su raspoređene između nekoliko baza na ključnim naftnim i gasnim poljima u severoistočnom regionu zemlje i garnizona Al Tanf na strateškom autoputu Damask-Bagdad u jugoistočnom regionu. 

Damask ne odobrava ovo prisustvo i smatra da je to okupacija.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

U međuvremenu, rusko vojno raspoređivanje u Siriji, koje odobrava Damask, mnogo je veće. Ruske trupe su raspoređene u dve velike baze u zapadnom regionu i na desetine manjih pozicija širom zemlje.

Tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji već neko vreme rastu.  Pokušaji SAD da prošire svoje vojno prisustvo u Siriji i obostrano neslaganje oko koordinacije akcija, mogli bi na kraju dovesti do opasnog sukoba.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version