NaslovnaNovostiUkrajinske trupe digle u vazduh ruski 'teški bacač plamena' Buratino, FPV kamikaza...

Ukrajinske trupe digle u vazduh ruski ‘teški bacač plamena’ Buratino, FPV kamikaza dronom

Ukrajinske specijalne snage su navodno uništile jedinstveni ruski samohodni višecevni raketni sistem sa FPV kamikaza dronom.

Ruski raketni bacač TOS-1 Buratino je pogođen i uništen od strane kamikaze drona kojim se upravlja iz prvog lica (FPV).

Buratino je zastrašujući višestruki raketni sistem opremljen rotirajućim lansirnim sistemom koji može da drži do 24 nevođene rakete sa termobaričnim bojevim glavama. Može uništiti nekoliko gradskih blokova u jednom udaru i izazvati katastrofalnu neselektivnu štetu.

Jedinstveni artiljerijski sistem dizajniran je za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

Visoka tačnost proračuna ugla gađanja za nevođene rakete dodeljuje mete tačke udara na područje na način koji omogućava gusto pokrivanje cilja za 6 sekundi punog trajanja salve.

Omogućava suzbijanje neprijateljskih aktivnih dejstava u dužem vremenskom periodu na značajnim područjima i 100% uništavanje neprikriveno neprijateljsko ljudstvo na površini od 40000 kvadratnih metara.

Postoje tri verzije termobaričnih višecevnih bacača raketa, TOS-1 (тяжёлая огнемётная системаБуратино, TOS-1A Солнцепёк i TOS-2 Тосочка.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1 je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase. 

tos 1a
tos 1a

Pritisak koji stvara eksplozija TOS-1 iznosi 427 funti po kvadratnom inču – za poređenje, većina konvencionalnih eksplozija bombi stvara otprilike polovinu te količine, a običan vazdušni pritisak je četrnaest funti po kvadratnom inču.

Žrtve blizu centra radijusa eksplozije TOS-1 ostaju smrvljene. Dalje, prekomerni pritisak može da slomi kosti, iščaši oči, izazove unutrašnje krvarenje i pucanje bubne opne, creva i drugih unutrašnjih organa. Takođe isisava vazduh iz pluća žrtava, što može dovesti do kolapsa, a što dovodi do smrti usled gušenja.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje specijalne operacije u Ukrajini. Tokom operacije testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa.

TOS-2
TOS-2

Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У.

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji. Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS duž cele linije fronta u Ukrajini, a ovo nije prvi put da je zabeleđen pogodak od strane FPV drona u ovaj sistem naoružanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave