Naslovna Novosti Napetost ključa između ruskih i američkih pilota: F-16 aktivirao nišanske sisteme na...

Napetost ključa između ruskih i američkih pilota: F-16 aktivirao nišanske sisteme na ruski avion

0
su 35 presretanje f 16 sirija
su 35 presretanje f 16 u siriji
google news

Ruski centar za pomirenje u Siriji je 20. jula objavio da je borbeni avion F-16 koalicije predvođene Sjedinjenim Državama koristio svoj sistem ciljanja na avion ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga iznad južnog regiona zemlje.

„Deset povreda sirijskog vazdušnog prostora, koje su počinila četiri para lovaca F-16 i jedan par lovaca Rafal koalicije, registrovano je u zoni Al Tanf, oblasti gde se nalaze rute međunarodnog vazdušnog saobraćaja. Istovremeno je registrovano da je borbeni avion F-16 koristio svoj sistem ciljanja na avionu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je obavljao redovni let duž južne granice Sirijske Arapske Republike“, rekao je zamenik načelnika centra kontraadmiral Oleg Gurinov.

Prema Gurinovu, koalicija je takođe prekršila protokole dekonflikta 12 puta u protekla 24 sata, pošto je slala svoje dronove u misije iznad Sirije bez koordinacije sa ruskom vojnom grupom u ovoj zemlji.

Samo prošle nedelje, američko vazduhoplovstvo je navelo da je jedan od njihovih obaveštajnih aviona sa posadom uznemiravan od strane ruskog lovca, dakle red je bio na Moskvu da optuži Vašington sada.

Ruski borbeni avion uznemiravao je obavještajni avion Sjedinjenih Država iznad Sirije, rekao je visoki američki vojni komandant 18. jula.

Centralno vazduhoplovstvo SAD objavilo je početkom juna video snimak trenutka kada su dva ruska višenamenska lovca Su-35 izvela seriju opasnih manevara u pokušaju da obore američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper koje su letele u vazdušnom prostoru Sirije.

Manevar je već svetski poznat po obaranju MQ-9 Reaper iznad Crnog mora.

Američki borbeni avioni narušili su sirijski vazdušni prostor osam puta u toku dana

Rusija je saopštila da su Sjedinjene Države tokom proteklog dana osam puta narušile sirijski vazdušni prostor u regionu Al-Tanf, gde prolaze međunarodne avio-kompanije. Ovo prenosi sirijsko izdanje North Press.

f 16 i su 27
f 16 i su 27

Kao odgovor, Vašington tvrdi da ruski borbeni avioni krše memorandum o sirijskom vazdušnom prostoru i više puta ugrožavaju živote američkih vojnika.

Prošle nedelje, general Mark Mili, predsedavajući Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao je da Sjedinjene Države imaju dovoljno odbrambenih kapaciteta. To je bio najnoviji odgovor na rastuće tenzije sa Iranom i Rusijom, koji su redovno ometali misije američkih aviona iznad Sirije tokom prošlog meseca.

Sirija bure baruta

SAD drže oko hiljadu vojnika u Siriji pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a. Američke trupe su raspoređene između nekoliko baza na ključnim naftnim i gasnim poljima u severoistočnom regionu zemlje i garnizona Al Tanf na strateškom autoputu Damask-Bagdad u jugoistočnom regionu.

Damask ne odobrava ovo prisustvo i smatra da je to okupacija.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

U međuvremenu, rusko vojno raspoređivanje u Siriji, koje odobrava Damask, mnogo je veće. Ruske trupe su raspoređene u dve velike baze u zapadnom regionu i na desetine manjih pozicija širom zemlje.

Tenzije između američkih i ruskih snaga u Siriji već neko vreme rastu.

Pokušaji SAD da prošire svoje vojno prisustvo u Siriji i obostrano neslaganje oko koordinacije akcija, mogli bi na kraju dovesti do opasnog sukoba.

Šta je sistem za navođenje/fiksiranje mete na F-16?

Kada F-16 aktivira svoj sistem navođenja, to znači da avion koristi tehnologiju u letelici da pomogne u navigaciji i vođenju. Sistem za navođenje može uključivati različite komponente kao što su radar, GPS i infracrveni senzori koji rade zajedno kako bi pilotu pružili informacije u realnom vremenu o okruženju aviona i potencijalnim pretnjama.

Sistem za navođenje takođe može pomoći u korišćenju sistema naoružanja aviona, omogućavajući pilotu da precizno cilja i gađa neprijateljske avione ili kopnene ciljeve. Ovo je posebno važno u modernom ratovanju, gde su precizni udari često potrebni da bi se kolateralna šteta i žrtve svele na minimum.

KOKPIT F-16C

Aktiviranje sistema navođenja/nišanja zahteva od pilota da unese specifične parametre i podešavanja kao što su visina, brzina i lokacija cilja. Sistem zatim koristi ove informacije za izračunavanje optimalne putanje leta i tačke lansiranja projektila, uzimajući u obzir faktore kao što su brzina i pravac vetra.

Sve u svemu, sistem navođenja je bitna komponenta borbenih sposobnosti svih lovaca, omogućavajući letelici da efikasno deluje u različitim scenarijima i okruženjima. Koristeći naprednu tehnologiju i algoritme, sistem pomaže pilotu kako bi donosio odluke na osnovu informacija i izvršio misiju sa maksimalnom efikasnošću i preciznošću.

Kako se detektuje sistem navođenja F-16?

Avion može da otkrije efekte sistema za navođenje F-16 korišćenjem elektronskih protivmera [ECM]. ECM je sistem koji koristi elektronske signale da ometa sistem navođenja neprijateljskog aviona. Ruski avion je mogao da koristi ECM da blokira ili zbuni sistem navođenja F-16, što otežava F-16 da precizno prati i uspostavi kontakt sa ruskim avionom.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Pored ECM, ruski avioni mogu da koriste i pasivne senzore za otkrivanje efekata sistema za navođenje F-16. Pasivni senzori su dizajnirani da detektuju i analiziraju elektronske signale koje emituju drugi avioni. Analizom signala koje emituje sistem za navođenje F-16, ruski avion može da odredi svoju lokaciju, kurs i druge važne informacije. Ove informacije se zatim mogu koristiti za izbegavanje ili suprotstavljanje potencijalnom napadu F-16.

Konačno, ruski avioni mogu da koriste sopstvene sisteme za navođenje da bi otkrili efekte sistema navođenja F-16. Analizom signala koje emituje sistem za navođenje F-16, ruski avioni mogu da odrede lokaciju i pravac F-16. Ove informacije se zatim mogu koristiti za udar na F-16 ili izbegavanje njegovih napada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version