Naslovna Novosti Su-35 ‘prozujao’ pored špijunskog aviona MC-12; Vašington incident nazvao značajnom eskalacijom

Su-35 ‘prozujao’ pored špijunskog aviona MC-12; Vašington incident nazvao značajnom eskalacijom

0
mc 12w
mc 12w
google news

Ruski borbeni avion uznemiravao je obavještajni avion Sjedinjenih Država iznad Sirije, rekao je visoki američki vojni komandant 18. jula.

Prema rečima general-potpukovnika Aleksa Grinkeviča, komandanta Centralne komande vazduhoplovstva SAD, ruski borbeni avion Su-35 prišao je 16. jula američkoj obaveštajnoj letelici MC-12 iznad Sirije, prisiljavajući sporiji elisni avion da leti kroz turbulenciju većeg i bržeg mlaznjaka.

Ruski manevar je umanjio sposobnost posade da bezbedno leti na MC-12 i doveo u opasnost živote četiri člana posade, rekao je Grinkevič, upozoravajući da je to „novi nivo“ nesigurnih i neprofesionalnih radnji ruskih pilota.

MC-12 je dvomotorni turboelisni avion srednje do male visine. Njegova primarna misija je pružanje obaveštajne, nadzorne i izviđačke podrške direktno kopnenim snagama.

Predsedavajući Zajedničkog načelnika general Mark Mili umanjio je značaj poslednjih incidenata, rekavši da američke snage na Bliskom istoku imaju ovlašćenja i sposobnosti da se brane ako je potrebno.

„Ako u bilo kom trenutku bilo koja od naših trupa oseti da je to neprijateljski čin – neprijateljska namera – oni će se braniti“, rekao je komandant na brifingu za novinare.

„Imamo kanal za dekonflikt koji [Centralna komanda] koristi na dnevnoj bazi kako bi sprečila bilo kakvu vrstu incidenta ili eskalacije. Mi to veoma pažljivo pratimo.”

Vlada Damaska ne sankcioniše američke vazdušne operacije nad Sirijom, a sa druge strane snage SAD ne koordinišu svoje akcije sa ruskom vojnom grupom u zemlji.

Uprkos tome, SAD su optužile rusku vojsku za uznemiravanje njenih aviona iznad Sirije već pet puta od početka meseca.

Kao odgovor na nove američke optužbe, ruski centar u Siriji saopštio je da su borbeni avioni koalicije predvođeni SAD 17. jula šest puta narušili vazdušni prostor Sirije iznad jugoistočne oblasti al-Tanf.

su 35
su 35

„Dva para F-16 i jedan par borbenih aviona Typhoon narušili su vazdušni prostor Sirije u oblasti al-Tanf, preko koje prolaze međunarodni vazdušni putevi, šest puta tokom dana“, rekao je kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik načelnika ruskog centra u Siriji.

„Ruska strana naglašava da takve akcije stvaraju rizik od vazduhoplovnih nesreća sa civilnim avionima koji obavljaju redovne letove”, tvdi on.

Prema Gurinovu, otkriveno je i 14 kršenja protokola o dekonflikciji od 9. decembra 2019. u vezi sa letovima koalicionih dronova.

Trenutne visoke tenzije u Siriji rezultat su nedavnih pokušaja SAD da prošire svoje vojno prisustvo u zemlji pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Američko odbijanje koordinacije sa ruskom stranom moglo bi na kraju izazvati opasan incident, kao i ponašanje ruskih lovaca.

Eskalacija tenzija i bliski susreti

Bilo je već slučajeva kada su potpuno naoružani ruski avioni nadletali američke baze u Siriji, što je izazvalo zabrinutost i tenzije između dve nacije.

Iako SAD ne veruju da ruski avioni nameravaju da napadnu američke trupe na zemlji, postoji bojazan u vezi sa potencijalnim gađanjem dronova Reaper. Američka vlada veruje da je percepcija Moskve da takve akcije možda neće izazvati snažan vojni odgovor Vašingtona.

Najpoznatiji incident dogodio se u martu, kada je ruski borbeni avion Su-27, kako se izveštava, prskao mlazno gorivo na američki dron za nadzor i potom udario u njegov propeler, što je dovelo do toga da je dron MQ-9 Reaper pao u Crno more.

su 35 maltretira mq 9 reaper
su 35 maltretira mq 9 reaper

Ovaj događaj je značajno eskalirao tenzije između SAD i Rusije, što je dovelo do razgovora između njihovih šefova odbrane. Međutim, to nije rezultiralo direktnim vojnim odgovorom.

U međuvremenu, Moskva je takođe prenela svoju zabrinutost u vezi sa letovima bespilotnih letelica koje koalicija predvođena SAD sprovodi iznad severne Sirije, nazivajući ih „sistematskim kršenjem protokola“ uspostavljenih da bi se sprečili sukobi između odgovarajućih vojski.

Ruska strana je izrazila zabrinutost zbog učestalosti i prirode ovih operacija bespilotnih letelica, doživljavajući ih kao kršenje dogovorenih protokola za održavanje bezbednog vazdušnog prostora i izbegavanje nenamernih sukoba između dve snage.

Prema Asošiejted presu, pojačana ruska vojna aktivnost uočena u Siriji može se pripisati rastućoj saradnji i koordinaciji između Moskve, Teherana i sirijske vlade.

Ovaj zajednički napor ima za cilj da izvrši pritisak na Sjedinjene Države da prisile svoje povlačenje iz Sirije. Ovo usklađivanje interesa i akcija naglašava složenu geopolitičku dinamiku koja se dešava u regionu, gde se čini da je američki uticaj u padu.

SAD vide oslanjanje Rusije na podršku Irana u ratu u Ukrajini kao faktor koji utiče na njihove akcije. Cilj Teherana da želi da SAD izađu iz Sirije povezan je sa njegovom željom da olakša prenos vojne pomoći libanskom Hezbolahu i zadrži potencijalnu pretnju Izraelu, tvrdi Rojters.

Nedavno su američki zvaničnici istakli povećanu saradnju, planiranje i razmenu obaveštajnih podataka između ruskih i iranskih vođa snaga Kuds u Siriji.

US releases footage of Russian fighter jets ‘harassing’ US drones over Syria

Stoga, kao odgovor na uočene pretnje, SAD povećavaju svoje regionalno prisustvo primenom različitih mera odvraćanja. Ovo uključuje raspoređivanje naprednih aviona kao što su F-35 i F-22, najboljim avionima kojima SAD raspolaže, kao i prisustvo ratnih brodova na strateškim lokacijama.

MC-12W ukratko

MC-12W je vojni avion koji se koristi od strane Sjedinjenih Američkih Država. MC-12W Liberty je modifikacija osnovnog aviona Beechcraft King Air 350, a služi za izvršavanje različitih misija izviđanja i nadzora.

MC-12W je razvijen kako bi poboljšao mogućnosti američke vojske u prikupljanju obaveštajnih podataka i pružanju potrebne podrške trupama na terenu. Opremljen je najsavremenijom opremom za izviđanje i nadzor, uključujući senzore za elektronsko prikupljanje obaveštajnih podataka, infracrvene kamere, radarske sisteme i komunikacijske uređaje.

Ovaj avion se koristi u raznim misijama, uključujući praćenje pokreta na terenu, otkrivanje neprijateljskih aktivnosti, pružanje podrške kopnenim snagama u realnom vremenu i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Takođe se koristi u nadzoru granica, antiterorističkim operacijama i drugim situacijama koje zahtevaju brzo i precizno prikupljanje informacija iz vazduha.

MC-12W Liberty je pokazao visoku uspešnost u obavljanju svojih zadataka i postao je važan resurs u njihovom vojnom ordiniranju širom sveta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version