NaslovnaNovostiRuska flota izvela vežbe zatvaranja plovidbe u severozapadnom delu Crnog mora

Ruska flota izvela vežbe zatvaranja plovidbe u severozapadnom delu Crnog mora

„Tokom zajedničke vežbe, brodovi i avijacija izveli su akcije na izolovanju područja privremeno zatvorenog za plovidbu i preduzeli niz mera za zadržavanje broda koji je prekršio zabrane“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je prenela agencija Interfaks.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, tokom vežbe izvršena su lansiranja protivbrodskih krstarećih raketa.

„U skladu sa Planom borbene obuke, posada raketnog nosača Ivanovec gađala je borbene protivbrodske krstareće rakete na ciljni brod koji se nalazi na poligonu u severozapadnom delu Crnog mora“, naveli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

„Telemetrijski podaci i video nadzor sa bespilotnih letelica potvrdili su uspeh borbene vežbe, pri čemu je ciljni brod uništen kao rezultat raketnog napada“, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je slike broda koji lansira krstareću raketu i uništava metu za obuku. (Video)

Oficir FRMN je u video materijalu koji je predstavilo ministarstvo naveo da su tokom vežbe u sastavu udarne grupe delovale dve zvezde raketonose.

„Vežba je izvedena uz upotrebu raketnog naoružanja. Lansiranja su uspešno izvedena, konvencionalni neprijatelj je uništen“, rekao je ruski oficir.

U vezi sa prekidom Crnomorske inicijative i ukidanjem humanitarnog pomorskog koridora, počev od 20. jula u ponoć (po moskovskom vremenu) svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatraće se potencijalnim prevoznicima vojne robe“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane 19. jula.

Shodno tome, države pod čijom zastavom plove ovi brodovi smatraće se uključenim u ukrajinski sukob od strane kijevskog režima“, naveli su predstavnici ministarstva.

„Izvestan broj morskih područja na severozapadu i jugoistoku međunarodnih voda Crnog mora proglašen je privremeno opasnim za plovidbu. Izdata su upozorenja o relevantnim informacijama u vezi sa povlačenjem bezbednosnih garancija za pomorce, po utvrđenom redu“, zaključili su ruski vojni predstavnici.

Sporazum o žitu zaključen je u Istanbulu 22. jula 2022. Tog datuma potpisana su dva dokumenta, o stvaranju koridora za izvoz žita iz tri ukrajinske luke (Černomorsk, Odesa i Južni) i o uklanjanju barijera za izvoz ruske hrane i đubriva. Inicijativa je u novembru 2022. produžena za 120 dana, do marta, zatim još dva puta – za dva meseca. Rok je istekao 17. jula.

Moskva je odbila da produži dogovor o žitu i 17. jula je obavestila Ankaru, Kijev i UN o svojim primedbama.

Podaci o crnomorskoj navigaciji pokazuju da u severozapadnom delu mora nema trgovačkih brodova. Mnogi brodovi su se nakupili u severoistočnom delu Crnog mora, krećući se do Azovskog mora i nazad. Takođe, jedan broj komercijalnih brodova nalazi se u blizini pomorske granice Ukrajine, na području ušća Dunava. Mnogo toga ide Ismailu i Reni.

Vežba koju Rusija izvodi u Crnom moru verovatno ima za cilj da spreči kršenje zabrana plovidbe u regionu. Kao što je poznato, ukrajinska strana pokušava da nastavi izvoz žita iz crnomorskih luka, čak i uz povlačenje ruske strane iz sporazuma. Ukrajina, međutim, do sada nije našla podršku za obezbeđenje bezbednosti plovidbe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave