Naslovna Mornarica ‘Apokalipsa sada’ u delti Dnjepra

‘Apokalipsa sada’ u delti Dnjepra

0
ukrajinci na camcu
ukrajinci na camcu
google news

Tokovima Dnjepra se od prvih dana rusko-ukrajinskog sukoba vode stalne borbe. Ukrajinci su prvi rečni desant na obale Kahovskog akumulacionog jezera, nedaleko od ZAES, pokušale da izvedu još 1. septembra 2022. godine.

No, nakon povlačenja ruskih snaga na levu obalu Dnjepra (9. novembar 2022) i rušenja Antonovskog mosta (11. novembra 2022), a naročito posle rušenja Kahovske brane, 6. juna 2023. godine, Ukrajinci su duž plavnih područja i tokova reke počeli da sprovode munjevite akcije.

Borbe su prvenstveno bile usmerene na osvajanje rečnih ada i obezbeđivanje mostobrana na levoj obali reke. Pri tome, pada u oči da je Kijev iz SAD dobio moderna rečna borbena plovila.

Prema odlično režiranom i snimljenom ukrajinskom propagandnom spotu, koji se očito oslanjao na kadrove iz kultnog filma Apocalypse Now Fransisa Kopole, operacije na Dnjepru neodoljivo podsećaju na borbe u delti Mekonga tokom Vijetnamskog rata.

Istina, sada se ne koriste zastareli ali legendarni američki PBR (Patrol Boat, Riverine).  Koji tip plovila koriste Ukrajinci?

Program koji je Stejt department odobrio još u junu 2020. prvobitno je predviđao isporuku 16 plovila, od kojih je šest trebalo da bude besplatno ustupljeno Kijevu. U martu 2021, američka vlada je usvojila novi paket pomoći od 125.000 dolara, koji je uključivao i proizvodnju još dva broda za Ukrajinu.

us navy mk. vi
us navy mk. vi

Kijev je prvi ugovor za izradu 6 brodova potpisao sa „SAFE Boats International l.l.c.“ iz Bremertona, Vašington, u junu, a drugi, za dodatna dva Mark VI, u decembru 2021. godine. Kijev je očekivao da će prva tri brda dobiti početkom 2022. godine.

Ukrajinska mornarica je planirala da 25-metarska plovila Mark VI budu naoružana topovima 30-mm Mk44S Bushmaster sa sistemom vatre MSI Seahawk A2 te da će moći da nose i raketne sisteme kratkog dometa. Trebalo je da se koriste za odbranu ukrajinskih luka, komunikacija i pomorskih granica na Crnom i Azovskom moru.

Američko Ministarstvo odbrane je 23. juna 2022. odlučilo da Kijevu pošalje ukupno 23 obalnih i rečnih patrolnih čamaca i brodova od aluminijuma, iz programa  „Metal Shark“, Lujzijana. Šest je odmah isporučeno a u brodogradilištima Franklin i  Jeanerette završavao se rad na deset 38-ft (11,5 m) patrolnih plovila klase „Defiant“ (Riverine Patrol Boat), četiri 38-ft (11,5 m) rečna broda klase „Defiant“ sa centralnom konzolom i tri plovila 36-ft (11 m)„Fearless“.

Sjedinjene Države su 7. novembra iste godine odlučile da Ukrajini ukupno dostave 40 oklopnih rečnih čamaca. Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh nije iznela detalje o tipu plovila. 

Pet glisera „Willard Sea Force 730“ (7 metara) i „Sea Force 11m“ (11 metara), koje su SAD predale Ukrajini, bilo je stacionirano u Odesi. Vrednost jednog „Sea Force 11m“ je iznosila oko 850.000 a „Sea Force 730“ – oko 350.000 dolara. Cena je zavisila od naručene konfiguracije i uslova ugovora. Četiri čamca su bila namenjena ukrajinskim Specijalnim mornaričkim snagama Ukrajine u Odesi i Očakovu za službu traganja i spasavanja. Svaki čamac je bio opremljen navigacionim radarom „Furuno Electric Co., Ltd“. (Furuno Denki Kabushiki-gaisha) i postoljima za mitraljeze 7,62 mm. Uz plovila je isporučen „potrošni materijal“, rezervni delovi i alat, a Amerikanci su se obavezali da će posadama obezbediti dvonedeljnu obuku.

surc
surc

Pentagon je 20. marta 2023. odlučio da u paketu naoružanja vrednog 350 miliona dolara, Kijevu isporuči  još 18 rečnih patrolnih čamaca. U planu je bila predaja: 

  • dva 35-ft (10,66 m) duga “mala rečna čamca” (Small Unit Riverine Craft, SURC). SURC ima  2 člana posade a može primiti 16 vojnika; maksimalne brzine je 72 km/h, operativnog radijusa 463 km (250 n.m.) a naoružan je jednim teškim mitraljezom i bacačima bombi ili dimnih kutija; 
  • šest 40-ft (12,2m) patrolnih plovila klase „Defiant“ (Riverine Patrol Boat). Brodovi su dugi 12.2 m, pogon čine dva motora Yanmar 6LY440, svaki snage 440 KS/324 kW, imaju po 6 članova posade a primaju 14 vojnika.
  • deset 34-ft (10 m) „Sea Ark Dauntless“ patrolnih brodova sa pogonom od 750 KS/550 kW, dužine 10.36 m i maksimalne brzine 74 km/h. Brodovi imaju 3 postolja za naoružanje a mogu primiti 8 ljudi.
us navy mk. vi 1
us navy mk. vi 1

Prema izvorima poput Wikipedije, Ukrajina trenutno raspolaže sa 10 „Metal Shark Boats 7 m“, 74 „Wing RIB“, tri „Willard Sea Force 730“, četiri „Willard Sea Force 11m“  i tri „Willard Sea Force 7m“. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version