Naslovna Novosti Ruski političar podstiče zabrinutost zvaničnika NATO-a: Vagner iz Belorusije može brzo da...

Ruski političar podstiče zabrinutost zvaničnika NATO-a: Vagner iz Belorusije može brzo da reaguje

0
vagner u bahmutu
vagner borac u bahmutu
google news

Repozicioniranje snaga Vagnerove grupe u Belorusiji dovodi Rusiju u poziciju da brzo pogodi vitalne ciljeve NATO-a u blizini Poljske i Litvanije, kaže bivši ruski vojni oficir.

Andrej Kartapolov, ruski političar i bivši pukovnik ruske vojske, rekao je za rusku državnu televiziju da bi privatna vojna kompanija Vagner mogla da udari pogranični region Poljske i Litvanije u roku od „nekoliko sati“ sa nove lokacije u Belorusiji.

prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane
prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane

Prisustvo ruske privatne vojne grupe u Belorusiji usledilo je posle očigledno neuspele pobune Vagner grupe i njenog vođe Jevgenija Prigožina prošlog meseca.

Kao deo dogovora sa Kremljom o okončanju ustanka, Prigožin je “pristao da ode u izgnanstvo u Belorusiju”, gde su mu se počeli pridruživati Vagner borci i navodno pomogli u obuci beloruskih oružanih snaga.

Belorusija, tridesetogodišnji trn u oku Zapada, se nalazi na strateški važnoj raskrsnici u Evropi, graniči se pored Ukrajine sa zemljama NATO-a kao što su Poljska, Litvanija i Letonija.

Ta granica uključuje strateški važan Suvalki koridor, 100 kilometra dugačak pojas duž poljsko-litvanske granice koji se nalazi između Belorusije i ruske eksklave Kalinjingrada, gde se nalazi ruska Baltička flota.

„U slučaju da se nešto desi, zaista nam je potreban koridor Suvalki“, rekao je Kartapolov tokom svog gostovanja na jednoj televizijskoj stanici. „Napadne snage (Vagner) spremne su da osvoje ovaj koridor za nekoliko sati.”

vagner
vagner

Rebeka Kofler, bivša obaveštajna službenica DIA (odbrambena bezbednosna agencija SAD), rekla je za Foks Njuz da bi Vagnerov prelazak u Belorusiju mogao da bude deo većeg ruskog plana za otvaranje još jednog fronta u ratu u Ukrajini.

„Repozicioniranje Vagnerove grupe je deo Putinovog plana da otvori drugi front u Belorusiji, koja sada ima taktičko nuklearno oružje“, rekla je Kofler. Vagner, njegova najbolja borbena snaga, u mnogo opasnijoj poziciji: bliže Kijevu, kao i do granice NATO-a – Letonije, Litvanije“.

Iako Rebeka ne veruje da taj potez znači da Putin pokušava da napadne NATO, ona tvrdi da je to način da Putin „bude spreman“ u slučaju eskalacije sukoba sa SAD i NATO.

„Dugogodišnji ruski generalštab ocenio je pre deceniju da je direktan rat između Rusije i SAD/NATO ’neizbežan‘“, rekla je Kofler. „Moskva tumači svaki potez SAD i NATO-a kroz ovo sočivo.”

Međutim, Kofler je upozorila da bi Rusija ipak mogla da izabere da pokrene početni udar iz Belorusije, tvrdeći da bi svaka akcija NATO-a koju Putin protumači kao eskalirajuća mogla podstaći na akciju. Rebeka iako rođena u Rusiji, a nakon penzionisanja u službi SAD, često je viđen gost u američkim medijima.

Šesta kolona boraca Vagner stigla je u Belorusiju

Trenutno se u Belorusiji kreće treći konvoj privatne vojne kompanije „Vagner“, koji se kreće autoputem P43 od Rogačeva ka Bobrujsku.

Ovaj konvoj uključuje razne pikape i kamione sa zavesama „Ural” sa prikolicama. Konvoj je relativno veliki, jer sadrži oko 120 vozila.

Treba napomenuti da je avion Jevgenija Prigožina trenutno registrovan u Belorusiji. Međutim, nejasno je da li se i sam Prigožin trenutno nalazi u Belorusiji, pošto su poznati slučajevi dolaska aviona bez šefa privatne vojske.

Koliko će jedinica Vagnerovih boraca biti raspoređeno u Belorusiju, još uvek nije poznato.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version