Naslovna Novosti Borci privatne vojske Vagner polako zauzimaju uporišta u Belorusiji

Borci privatne vojske Vagner polako zauzimaju uporišta u Belorusiji

0
vagner grupa
vagner grupa
google news

Poslednjih dana primećeno je nekoliko vojnih kolona Vagnera kako se kreću ka beloruskoj granici, dok druge Vagnerove snage već obučavaju belorusku vojsku.

Ministarstvo odbrane Rusije je 12. jula saopštilo da su Vagner borci predali svoje teško naoružanje i municiju ruskom Ministarstvu odbrane. U pitanju je navodno 2.000 komada oružja:

  • tenkovi T-90, T-80, T-72B3;
  • višecevni raketni sistemi „Grad“, „Uragan“;
  • protivvazdušni raketni i topovski kompleksi „Pancir“;
  • samohodna artiljerija – 2S1 „Karanfil” (122 mm), 2S3 „Bagrem” (152 mm), 2C5 „Zumbul” (152 mm), 2C4 „Lala” (240 mm).
  • Kao i haubice, protivtenkovske topove, minobacače, oklopne traktore, oklopne transportere, automobile,
  • 20 hiljada malokalibarskog oružja.

Zvanično je počelo premeštanje jedinica Vagner na teritoriju Republike Belorusije.

Sledećeg dana primećen je vojni konvoj ove privatne vojske na putu ka beloruskoj granici. Najmanje još dve kolone snimili su meštani u ruskim regionima 14. i 15. jula. Navodno sa njima u koloni nije bilo vojne opreme.

Dok je Vagner zvanično započeo transfer svoje vojne opreme, neki borci navodno već obučavaju belorusku vojsku.

Zvanični predstavnici ruskog vojnog resora su 14. jula obavestili da su borci Vagnerove privatne vojske dali instrukcije vojnicima teritorijalnih odbrambenih snaga Republike Belorusije.

„Regruti savladavaju svoje veštine taktičkog gađanja i kretanja na bojnom polju. Oni stiču znanja iz inženjerske obuke i taktičke medicine. Borci Vagnera bili su instruktori u nizu vojnih disciplina“, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Juče, 15. jula, zabeleženo je kretanje veće kolone vozila privatnog vojnog preduzeća „Vagner” na teritoriji Belorusije. Konvoj je stigao iz Ruske Federacije preko graničnog prelaza kod Kričeva.

Brojni automobili i kamioni, označeni brojevima nepriznatih republika DNR/LNR, produžili su kroz grad Rogačov u pravcu Bobrujska, a zatim krenuli ka Osipoviču. Pretpostavlja se da je krajnja tačka trase kolone Vagnera šatorski kamp u selu Tsel.

Prema dobijenim informacijama, konvoj se sastoji od najmanje 60 vozila, uključujući kamione, kamione, minibuseve i najmanje tri putnička autobusa. Konvoj prate službenici Državnog automobilskog inspektorata Republike Belorusije.

Obuka se odvijala na poligonu u blizini grada Osipoviču, u Mogiljovskoj oblasti, 350 km od Kijeva.

Prema rečima beloruskih zvaničnika, kamp će primiti do 5 hiljada ljudi, kao i neophodnu količinu vojne opreme. Pojašnjeno je da je kamp bio namenjen za obuku trupa teritorijalne odbrane. U ovom trenutku još nije doneta konačna odluka o tome da li će pripadnici Vagnera biti smešteni u kampu ili ne.

Snimak kampa otkriva da je malo verovatno da će postati baza Vagnerovog stalnog angažovanja jer se na fotografijama vide samo šatori.

vagnerovci u maliju
vagnerovci u maliju

Istovremeno, prema nepotvrđenim izveštajima, u Belorusiju će doći i Vagnerove snage raspoređene u Africi. Tako će se verovatno nastaviti stvaranje velikih vojnih baza sa svom potrebnom infrastrukturom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version