NaslovnaNovostiGreška u koracima SAD: Putin upozorava da će Rusija upotrebiti sopstvenu kasetnu...

Greška u koracima SAD: Putin upozorava da će Rusija upotrebiti sopstvenu kasetnu municiju

Zapadni mediji su priznali da su značajne količine oružja poslatog u Kijev za borbu protiv ruskih snaga uništene ili oštećene u prve dve nedelje ofanzive, što bi objasnilo zašto su SAD preduzele očigledno očajničku akciju da prebace kasetne bombe kijevskom režimu.

Odgovarajući na ovu provokaciju, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će upotreba kasetne municije biti uzvraćena.

Ukrajinska ofanziva na operativnim linijama južno od Donjecka, Zaporožja i Artemovska (Bahmuta) počela je 4. juna. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 27. juna da je Ukrajina izgubila 259 tenkova i 780 oklopnih vozila od početka kontraofanzive, odnosno u proteklih nekoliko nedelja.

Ovo je u skladu sa onim što je čak Nju Jork Tajms nedavno pisao, gde tvrde da je uništeno 20% ukrajinskih oklopnih vozila u prve dve nedelje ukrajinske kontraofanzive.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 11. jula izvestio da je Kijev od početka kontraofanzive pretrpeo više od 26.000 žrtava i izgubio više od 3.000 komada različitog oružja.

Zbog takvog razaranja, ukrajinski general Valerij Zalužni izrazio je užasnutost činjenicom da njegove snage nemaju zapadne ratne avione F-16, na kojima su SAD nedavno pristale da dozvole ukrajinskim pilotima da treniraju.

Bez ovih ratnih aviona, posebno pošto se očekuje da će snabdevanje trajati najmanje nekoliko meseci, ukrajinski vojnici su ranjivi na ruske helikoptere i artiljeriju.

ruski ka 52 je jednim rafalom unistio dva oklopna vozila oruzanih snaga ukrajine
ruski ka 52 je jednim rafalom unistio dva oklopna vozila oruzanih snaga ukrajine

Kamil Grand, bivša pomoćnica generalnog sekretara NATO-a, rekla je da odsustvo protivvazdušne odbrane koju bi zapadni avioni mogli da obezbede za napad na Ukrajinu znači „da će stopa žrtava verovatno biti veća nego u drugim konvencionalnim sukobima“.

„Američki zvaničnici“, navodi Njujork tajms, „rekli su da su Ukrajinci ponovo počeli da se kreću, ali smišljenije, veštiji u navigaciji minskim poljima i svesni rizika od žrtava. Sa prilivom kasetne municije iz Sjedinjenih Država, rekli su, tempo bi se mogao ubrzati.

Međutim, čini se da to neće biti slučaj jer će Ukrajini uskoro ponestati kasetne municije i neće je više dobijati nakon što su SAD dobile globalnu osudu zbog svoje licemerne odluke nakon upozorenja Rusiji da ne uvlače takvo oružje u igru.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je 16. jula za „Meet the Press” za NBC Njuz: „Naš trenutni plan nije da dopunimo te zalihe. Radije se radi o izgradnji kapaciteta za proizvodnju jedinstvene 155mm, nekasetne municije.”

Sa svoje strane, general-potpukovnik Daglas Sims II, direktor operacija Zajedničkog štaba Pentagona, rekao je na konferenciji za novinare da je Ukrajina dobila kasetnu municiju od SAD, kao i od drugih zemalja, šest dana nakon što je Vašington otkrio da će oružje biti uključeno u novi krug vojne pomoći.

kasetna municija 155mm 1
kasetna municija 155mm

Ova provokativna akcija podstakla je Putina da 16. jula upozori Kijev da će razmotriti korišćenje ovakve municije protiv Ukrajine „ako budu iskorišćene protiv Rusa“.

„Rusija ima dovoljno zaliha različitih vrsta kasetne municije“, rekao je ruski lider tokom intervjua. „Ako se koriste protiv nas, zadržavamo pravo da recipročno odgovorimo.”

Putin je u intervjuu istakao da je Bajdenova administracija ranije nazvala upotrebu kasetne municije ratnim zločinom i da se slaže sa tom ocenom.

Uz svu Salivenovu hrabru priču o popunjavanju zaliha, Putin je u svom obraćanju istakao da ukrajinska vojska dnevno koristi oko šest hiljada projektila kalibra 155 mm u svojim operacijama, dok SAD proizvedu 15.000 mesečno.

„Oni nemaju dovoljno, ni Evropa više nema dovoljno, a nisu smislili ništa bolje od predlaganja kasetne municije“, rekao je ruski lider.

Sa druge strane, čak je i vlasnik Tvitera Elon Mask istakao protivrečnost Salivana i očajničke poteze svoje vlade.

„Želim najbolji ishod za ljude. Rusija ima najmanje 4 puta veću artiljeriju od Ukrajine i 10 puta više municije. Ponestalo nam je normalne municije da pošaljemo Ukrajini, pa im sada u očaju pošaljite kasetne bombe, ponižavajući sebe bez promene ishoda“, napisao je Mask na Tviteru.

Za razliku od Ukrajinaca, Rusi raspolažu ogromnim količinama raketa, avio-bombi i artiljerijske kasetne municije. To praktično znači da mogu birati način na koji će odgovoriti na ukrajinsku artiljerijsku kasetnu vatru. Takođe mogu nastaviti da koriste sva sredstva ove vrste punjenja i nakon što Ukrajina iscrpi zalihe.

Uzimajući u obzir da je Vašington upozorio Rusiju da ne koristi kasetnu municiju, ali je sada šalje kijevskom režimu, to ističe i lošu poziciju ukrajinske vojske. Ovakav razvoj situacije neće preokrenuti stanje na frontu, koji se sada vodi pod uslovima i tempom Rusije.

PBK-500U Drelj

PBK-500U Drelj je ruska kasetna planirajuća avio bomba koja se koristi u vojnim operacijama. “Drelj” u prevodu sa ruskog znači “svrdlo” ili “bušilica”. Drelj bomba je razvijena u firmi Basalt. Drelj u prevodu sa ruskog znači bušilica, tako da se u američkoj vojnoj literaturi pominje kao ruska bušilica.

Ova bomba je namenjena za dejstvo protiv koncentracija trupa, oklopne tehnike, vozila i drugih ciljeva na zemlji.

Ova kasetna avio bomba može da leti kao „jedrilica“ i da tako preleti desetine kilometra. Ove karakteristike omogućavaju avionu koji nosi Drelj da uopšte ne rizikuje, odnosno – da ne ulazi u zonu dejstva protivničkog sistema PVO.

Drelj je praktično nemoguće uočiti na radaru, a od trenutka kada je avion ispusti može da preleti još najmanje 30 kilometara“. Drelj je opremljena sistemima za identifikaciju neprijatelja i radio-elektronskim uređajima, što je čini imunom na smetnje.

PBK-500U Drel se otvara u letu i rasipa više manjih podmunicija iznad ciljnog područja. Svaka od ovih podmunicija ima sopstveni detonator i može zasebno pogoditi svoj cilj.

Bomba je opremljena sa 15 samociljajućih kasetnih bombica. U završnom delu putanje kasetne bombice se odvajaju od bombe i spuštaju se padobranom, ciljajući cilj uz pomoć radara i infracrvenih senzora. Ovakav dizajn omogućava pokrivanje šireg područja i povećava verovatnoću pogodka na različite ciljeve.

1125550451 0 206 2049 1365 1920x0 80 0 0 257cc413ce3d4a4aa512fc89bd16f9a4
Drelj

PBK-500U „Drelj“ je dugačka 3,1 metara, njen kalibar iznosi 450mm, a ukupna masa dostiže celih 540kg. Efektivna zona njene upotrebe po visini se kreće od 100-14,000 metara, dok je element brzine prilikom njenog odbacivanja ograničen na 1,100 km/h.

Nekoliko ovih bombi, mogu da likvidiraju ceo jedan tenkovski bataljon neprijateljske vojske, što daje značajnu prednost na frontu. Osim kumulativne municije, ova bomba može da sadrži i specijalno projektovane bojeve glave BETAB-M za probijanje armiranog-betonskih konstrukcija ispod kojih se krije neprijatelj ili njegova borbena tehnika.

Dakle, radi se o bombi koja zaista ima široku lepezu borbene primene.

Glavna prednost Drelja je niska cena, u kombinaciji sa prihvatljivom tačnošću i dometom. Niska cena omogućava upotrebu ovih bombi u masovnim razmerama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave