NaslovnaNovostiRetki snimak: ruski kamikaza dron Lancet daljinski uništava metu kumulativnim mlazom

Retki snimak: ruski kamikaza dron Lancet daljinski uništava metu kumulativnim mlazom

Redak snimak pokazuje daljinsku eksploziju bojeve glave ruske lutajuće municije Lancet pri približavanju meti, koju pogađa kumulativni mlaz.

U proleće 2023. godine, pre nego što je počela ukrajinska kontraofanziva, ruski izvori bliski vojsci izvestili su da je čak do 45 odsto vučenih haubica i samohodnih artiljerijskih jedinica proizvedenih u zemljama NATO-a koje su uništene u Ukrajini, bilo pogođeno kamikaza dronom Lancet.

Uobičajeni ciljevi za Lancet su neprijateljske komandne i osmatračnice, neprijateljsko ljudstvo, kao i haubice, sistemi PVO, radarske stanice, raketni bacači itd.

Ciljevi se gađaju na dometu do nekoliko desetina kilometara. U zavisnosti od vrste mete, dron nosi borbeno opterećenje težine do 3 ili 5 kilograma. Postoje tri vrste, visokoeksplozivna, kumulativna ili termobarična opterećenja.

Ukrajinski vojnici pokušavaju da sakriju svoju tešku opremu na linijama fronta, pokrivajući je metalnom mrežom, što je u ovom slučaju besmisleno. Osigurač drona Lancet se aktivira nekoliko metara pre cilja i sagoreva ga kumulativnim mlazom.

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

lancet zala
lancet zala

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave