NaslovnaNovostiPromenom pravca napada, ukrajinska vojska napredovala južno od Velike Novoselke na Zaporoškom...

Promenom pravca napada, ukrajinska vojska napredovala južno od Velike Novoselke na Zaporoškom frontu

Teške borbe traju već mesec i po dana na južnim ukrajinskim linijama fronta. Jedan od glavnih pravaca ukrajinskih napada su naselja koja se nalaze južno od Velike Novoselke na granici između Zaporoške oblasti i DNR.

Trpeći velike gubitke, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa napadima na ruske vojne položaje u pokušaju da ostvare barem neke taktičke ciljeve.

Ukrajinska vojna komanda je nedavno zaustavila velike pokušaje napada na sela pod ruskom kontrolom koja se nalaze na granici reke Mokraje Jali južno od Velike Novoselke, istovremeno nastavljajući stalne napade na bokove ruske grupacije.

Promena taktike

Juče su Oružane snage Ukrajine (OSU) promenile taktiku i izvršile napad na selo Staromajorske, dok su sukobi u blizini Prijutnoja na zapadu nastavljeni.

Pokrećući brojne talase napada koji su pokrivali masivnu artiljerijsku vatru, OSU je uspela da napreduje ka jugu i stigne do predgrađa Staromjorovske. Noću su ukrajinske jurišne grupe 35. odvojene mornaričke pešadijske brigade uspele da uđu u severnu periferiju sela, ali navodno nisu uspele da tamo stvore uporište.

Ruska grupacija raspoređena u selu bila je pojačana dodatnim snagama i uspela je da obezbedi kontrolu nad selom. U tom području vode se teške borbe.

Glavni cilj OSU je da preuzme kontrolu nad brdima koja se nalaze severno od Staromajorskog kako bi sprečila rusku vojsku da brani naselje koje se nalazi u niziji.

U ovom trenutku, vojni položaji na dominantnim visinama su navodno i dalje pod ruskom kontrolom. Prema ruskim izvorima, ukrajinska vojska aktivno koristi kasetnu municiju koju su obezbedili kijevski partneri u Vašingtonu.

Snimci sa linija fronta potvrđuju da ukrajinska vojska i dalje trpi velike gubitke tokom jurišnih operacija koje su u toku, ne postižući strateške pobede na bojnom polju.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave