NaslovnaNovostiSurovi snimci: Jedinica zapadnih boraca upala u klanicu u Ukrajini; Britanski marinac:...

Surovi snimci: Jedinica zapadnih boraca upala u klanicu u Ukrajini; Britanski marinac: ‘Pokolj, tela svuda’

Na prvoj liniji sukoba ukrajinske trupe nastavljaju svoju široko promovisanu kontraofanzivu koja je za mesec ipo dana dovela do zauzimanja nekoliko sela iz sive zone u zamenu za hiljade nepovratnih žrtava i stotine uništenih komada vojna oprema koju je isporučio NATO.

Veoma oštre slike stižu sa frontova Ukrajine kako su Rusi udarili na zapadnu plaćeničku jedinicu koja se sastojala uglavnom od Anglosaksonaca i Hispanoamerikanaca.

Najamnička grupa je poražena na Zaporoškom frontu. Kao što ćete videti u drugom videu, plaćenici nisu samo učestvovali u bitkama već su izdavali naređenja ostalim ukrajinskim vojnicima.

Britanski marinac: “Bio je to masakr – Svuda je bilo leševa”!

Boreći se na strani Kijeva, bivši britanski marinac Alan je za list Gardijan rekao da je ruska vojska veoma opasna.

„Bilo bi nepromišljeno verovati da (na ruskoj strani) nema dostojnih jedinica ili motivisanih trupa. Oni su jaki, veoma opasni, dobri u artiljeriji i elektronskom ratu“, navodi Alan.

Kako navodi Gardijan, plaćenik ima 58 godina. Počeo je da se bori u ovom svojstvu u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina kada je bio u tridesetim, a zatim se nastanio u Hrvatskoj i radio kao privatni vojni plaćenik u Iraku i Avganistanu.

Početkom ruske vojne operacije protiv Kijeva, Britanac se pridružio “Da Vinčijevim Vukovima”, kojima je komandovao Dmitrij Kočiubailo, koji je poginuo u martu 2023. u blizini Bahmuta.

Nijedan dobrovoljac nije potpisao zvanični ugovor sa ukrajinskim oružanim snagama. Njihov komandant je pokrivao svakodnevne troškove, rekao je Alan. Kremlj navodi da je njihova „specijalna vojna operacija“ potrebna za „denacifikovanje“ Ukrajine i tvrde da je grupa Da Vinči Vukovi nacionalistička grupa krajnje desnice, bliska sa ozloglašenim Desnim Sektorom.

dmitro kocubajlo, u centru, sa vojnicima desnog sektora
dmitro kocubajlo, u centru, sa vojnicima desnog sektora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i druge visoke vladine ličnosti prisustvovali su Kocubailovoj sahrani u Kijevu, koja je direktno prikazana na nacionalnoj televiziji, a vojnikov otvoreni kovčeg odnesen iz manastira Svetog Mihaila sa zlatnim kupolama na Trgu nezavisnosti Majdan u prestonici. Zelenski je palog vojnika nazvao herojem.

Sa druge strane, Alan je nekoliko meseci učestvovao u bitkama na istom području. “Artiljerija sa ruske strane nije prestajala, bila je tačna“, rekao je plaćenik.

Štaviše, primetio je da je većina plaćenika koje je sreo u Ukrajini već otišla, a neki su nastradali. Alan je primetio da u svakom ukrajinskom bataljonu ima na desetine stranaca.

Rambo pokušava da zaboravi horor dok ga juri T-72

Istovremeno, juče su britanski TV kanal Skaj njuz i jedan ruski medij intervjuisali britanskog plaćenika Risa Birna pod pseudonimom “Rambo”, koji se već 17 meseci bori uz Oružane snage Ukrajine.

“Ovo je užas, ovo je genocid, ovo je masakr… Svuda ima leševa… Najveći problem sa kojim se suočavamo kada uđemo u rovove je pregaziti sve leševe onih koji su hodali pre nas”, naglašava on.

Prema rečima britanskog plaćenika, Oružane snage Ukrajine deluju bez vazdušnog pokrivanja, te daje primer: „Ukrajinci su pustili da im priđe ruski tenk misleći da je njihov. Dok su shvatili, bilo je prekasno.

Svi preživeli nakon ove greške ulaze u kamion i pokušavaju da pobegnu, ali tenk počinje da ih juri.

Da, jednostavno je strašno: vidite ogroman T-72 kako se kreće pravo na vas, a vi ste u otvorenom Hamviju. I samo znaš da si gotov”, kaže on.

Birn borbe na liniji fronta naziva brutalnim i kaže da ne razume zašto se tela mrtvih samo ostavljaju na bojnom polju.

U izveštaju se navodi da za strane plaćenike nedaleko od linije fronta postoji posebno sklonište – privatna kuća, u kojoj se nalazi pastor (?) sa Novog Zelanda. Stranci ne žele da žive u istoj kasarni kao Ukrajinci.

Birn je odlučio da se vrati kući, a poslednja kap, po njegovim rečima, bio je susret sa ruskim T-72. „Dosta mi je, nadam se da ću sve ovo zaboraviti“, kaže on.

Ruski vojnik: Hteli su da se bore sa nama? Trebalo je da ostanu kod kuće!

Ruski vojnici 90. oklopne divizije pokazuju rezultat bitke. Čuje se kako jedan govori: „Plaćenici su hteli da se suoče sa nama. Trebalo je da ostanu kod kuće. Nije trebalo da dođu da se bore“.

Rusko ministarstvo odbrane je u ponedeljak saopštilo da je Kijev povećao regrutovanje plaćenika iz Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka kao deo obustavljanja planova mobilizacije i popunjavanja teških žrtava u Oružanim snagama Ukrajine.

Regruti se raspoređuju svuda, uključujući i oblasti Sirije koje kontrolišu Amerikanci.

6 KOMENTARA

  1. Prevod koji je oruzjeonline.com uradio za guardian je najblaže rečeno rogobatno. Izvukli su iz konteksta, i premandurili priču da ide Rusima na ruku. A ovi iz Guardiana opet samo pričaju o Ukrainskoj hrabrosti i pobedama, a svaki gubitak Ukrajine banalizuju. Jednostavno nema više objektivnog medija. Možda se može verovati snimcima, ali bez obraćanja pažnje na interpretacije, i pod uslovom da se gledaju obe strane.

    • Živa istina. Ovaj portal je ekspozitura RIA, neobjektivno rusofilsko glasilo. Dolazim ovdje samo da bih “čuo” i drugu stranu, da otupim oštricu podjednako neobjektivnih proukrajinskih medija. Istina je uvijek negdje između…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave