NaslovnaNovostiVideo: Ukrajinske snage uništavaju redak ruski kontra-baterijski radar Zoopark-1

Video: Ukrajinske snage uništavaju redak ruski kontra-baterijski radar Zoopark-1

Ukrajinski artiljerijski udar uništio je retki ruski mobilni kontrabaterijski radar.

Ukrajinski telegram nalozi su izvestili da je jedan Zoopark-1 uništen GMLRS udarima ukrajinske vojske u regionu Zaporožja.

Zoopark-1, takođe poznat kao 1L259, je mobilni protivbaterijski radarski sistem koji se koristi za otkrivanje dolazeće artiljerijske vatre i određivanje njenog izvora za kontranapade.

Ovaj radar je dizajniran za otkrivanje i praćenje ciljeva u vazduhu, kao što su avioni, helikopteri i bespilotne letelice, kako bi se obezbedila situaciona slika vazdušnog prostora.

Gusenična verzija kontrabaterijskog radarskog sistema Zoopark-1 1L-219 postavljena je na MT-LB, sovjetsko višenamensko potpuno amfibijsko pomoćno oklopno guseničarsko vozilo.

Sistem je razvila ruska kompanija NNIIRT, podružnica koncerna Almaz-Antej, 1980-ih godina, a od 1990-ih je u upotrebi u Oružanim snagama Rusije.

Primarna svrha Zoopark-a-1 je da locira izvor dolazeće neprijateljske vatre i pruži precizne koordinate prijateljskim snagama, omogućavajući im da efikasno angažuju neprijatelja.

Koristeći faznu antenu, Zoopark-1 skenira bojno polje u potrazi za neprijateljskom artiljerijskom, minobacačkom i raketnom vatrom, određujući položaj i putanju projektila.

Radarska antenska mreža Zoopark-1 1L-219 je glavna komponenta odgovorna za prenos i prijem radio talasa. Fazna antenska rešetka FAR se proizvodi metodom livenja pod pritiskom na mašini za brizganje plastike. FAR je dizajnirana kao modularna konstrukcija.

Zoopark-1 kontrabaterijski radarski sistem ima faznu antenu koja ne zahteva fizičku rotaciju kao tradicionalne rotirajuće radarske antene. Umesto toga, koristi elektronsko upravljanje snopom za brzo i efikasno skeniranje velikih područja bojnog polja.

1l259 radar
1l259 radar

Kada je postavljena, antena stoji vertikalno, dok je u transportnom režimu odložena horizontalno na krov, smanjujući visinu vozila. Radar je u stanju da otkrije minobacačku vatru na udaljenosti od 13 do 17 km, dok je maksimalni domet detekcije za artiljerijsku vatru 12 km i 22 km za MLRS (Multiple Launch Rocket Sistem) raketnu vatru.

Može istovremeno da prati do 4 cilja sa azimutom pokrivenosti od 40 do 60°. Zoopark-1 je potpuno autonoman i zahteva samo pet minuta za podešavanje.

Zoopark-1 je prošao kroz nekoliko nadogradnji i poboljšanja tokom godina, poboljšavajući njegove mogućnosti i performanse. Poslednjih godina Rusija je takođe predstavila sisteme Zoopark-2 (1L260) i Zoopark-3 (1L271), nudeći dalja poboljšanja u mogućnostima detekcije i praćenja, mobilnosti i otpornosti na ometanje.

11 KOMENTARA

  1. Ja dok ne vidim video snimak,ovim pro nacististima ukropima a i ovima sto pisu nista ne verujem.Ne kazem da nije unisten.Ali dajte neki dokaz za ono sto tvrdite,a ne sliku modela .

  2. Сад ‘верујем’ Украјинцима,али ће други пут морати направити бољу фотомонтажа!

  3. Cudo je da je i radio, verovatno mu je zadnja upotreba bila u vreme hladnog rata, u zadnje vreme sve manje cigana po Srbiji, svi nagrnuli da skupljaju staro kvalitetno gvozdje, Hrvatska dala helikoptere, cetri doletela do rumunije i sat tamo cekaju druge da im doslepaju da poskidaju delove da ih poprave. Sve krseve iseruju u rat, zali ljude sto ginu, samo jos kremenjace nisu krenuli da vade.

    • Nama su i kremenjace bile dovoljne da rastjeramo potomke Dusana Silnog,jos traktore nisu vratili. Doduse jeftina su radna snaga pa neka ih.

      • Al si silan ko podguzna muva kad je u zaleđu bio NATO. Taj isti nije prismrdio nogom u SRBIJU. Nije smeo. A ti bolje šuti jer ti je država zamalo bila općina Zagreb što još nije isključeno. I ovako je banana država a tako izgleda i na mapi.

  4. Pričali zapadnjaci još 2022 godine da je Rusija gotova nema municije, a ispade da zapadnjaci nemaju, a to što se hvale ukrajinci da su uništili radar, je izmišljotina jer taj rada registruje raketu istog trenutka kad bude ispaljene i naredni trenutak je njeno uništenje, ne prepisuje ukrajinske laži

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave