NaslovnaNovostiNovi „užareni“ ruski snajper MC-566 primećen u zoni sukoba u Ukrajini

Novi „užareni“ ruski snajper MC-566 primećen u zoni sukoba u Ukrajini

Na moskovskoj manifestaciji pod nazivom „Dan naprednih tehnologija snaga bezbednosti“, 7.  i 8. jula, prvi put je široj javnosti predstavljena poluautomatska snajperska puška MC-566. Podvlačimo navod „široj javnosti“ pošto „Rosteh“ tvrdi da su oružje već testirali i pozitivno ocenili snajperisti tokom tekućih operacija na ukrajinskom frontu. 

„Borci dobrovoljačkih i privatnih jedinica koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini visoko su cenili snajperske puške MC-566 i MC-567 proizvođača CKIB SOO, ogranka KBP AD (deo holdinga Visokoprecizni sistemi Državne korporacije Rostec). Vojnici o njima govore kao o moćnom modernom oružju koje je dokazalo svoju efikasnost u borbenim misijama“, rekli su oni.

Oružje je testirano paralelno sa puškom koncerna „Kalašnikov“, SVČ Čukavina. Snajperka MC-566 je nastala u okviru  programa razvoja nove ruske precizne puške „Ugolok“ (Žar), koji je zvanično pokrenut 2019. godine.

U izveštaju ruske Federalne novinske agencije 15. marta prikazana je po prvi put poluautomatska snajperska puška koja nije redovno viđana u upotrebi tokom sukoba – MC-566.

Izveštaj prikazuje snajperski tim Vagnera na poziciji u Bahmutu. Datum snimanja nije jasan, a snimak nam daje pristojan pogled na pušku, pa čak i na ispaljivanje nekoliko metaka.

No, nezvanični radovi započeti su još 2017, kada je nastalo prvo oružje nove serije, MC-129. Kasnije se u konkurenciju uključio  SVČ u kalibrima 8.6×69 mm (.338 Lapua Magnum), 7.62х51 mm NATO (.308 Win) i 7.62х54 mm R ali je, po svemu sudeći, za pobednika proglašena civilna verzija OC-129 – OC-566!

Trenutno, u Rusiji kao jedini donekle ravnopravni „konkurenti“ navode se „Kalašnikov SR-1“ (varijanta SVČ Čukavina) i ORSIS K-15 „Brat“.

Osa cevi MC-566 je u osi glave kundaka i po mnogim detaljima podseća na AR-15/M16. Istina, ova ideja je daleko starija od  Stonerove ideje „rođene“ tokom razade AR-15/M16.

Naime, ovakva konstrukcija je razmatrana tokom rada Johna Garanda na pušci M14 a preuzeta je sa nemačke nedovršene Sturmgewehr M44 i američkih T-25 Earle Harvey-a i T-28 Cyril Moore-a (period 1942-1944 godine).

Poluautomatska puška MC-566 je zasnovana na automatici sa pozajmnicom barutnih gasova i kratkom hodu klipa. Gasna komora ima regulator sa dva položaja. Zatvarač se bravi pomoću 6 bradavica. Cev je promenljiva, fiksirana u čeličnoj  oblozi sanduka zavrtnjevima.

Oružje poseduje obostrane komande, neposredno iznad obarače. Napajanje je iz kutijastih okvira pozajmljenih sa AR-10. Usadnik okvira je takođe zamenljiv i može se montirati u zavisnosti od vrste korišćene municije.

Oružje poseduje preklopne mehaničke nišane. Baza prednjeg nišana je pričvršćena na gasni blok i preklapa se napred. Postolje zadnjeg, diopterskog nišana je preklopivo unazad i na dole u ​​šupljinu koja se formira između zadnjeg dela prijemnika i kundaka. Za ugradnju optičkih nišana i drugog pribora, puška ima integrisane Picatinn šine. Kundak je preklopiv udesno, originalnog dizajna.

mc 566
mc 566

U osnovnoj konfiguraciji, cev ima navoje na ustima i na delu gde ulazi u kundak. Navoji služe za montažu prigušivaća, skrivača bljeska i drugih pomoćnih uređaja. Prema neproverenim tvrdnjama, preciznost ovog snajpera kreće se oko 0,5 MOA.

TT:

  • Kalibar/municija: 62×51 mm NATO / .308 Winchester
  • Ukupna dužina: 1190 mm.
  • Dužina sa sklopljenim kndakom: 875 mm.
  • Dužina cevi: 600 mm.
  • Masa: 4.6 kg.
  • Kapacitet okvira: 10 metaka

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave