NaslovnaNovostiPrigožin najavio povratak privatne vojske "Vagner" na front

Prigožin najavio povratak privatne vojske “Vagner” na front

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne kompanije Vagner, podelio je svoju prognozu da će ruska javnost uskoro biti svedok novih uspeha ove grupe na vojnom frontu.

Prema informacijama dobijenim iz različitih izvora, značajan deo (oko 80%) boraca Vagnera već je prebačen na teritoriju Belorusije. Preostalih 20% će i dalje ostati u logorima na teritoriji Luganske Narodne Republike.

Sam Prigožin je takođe rekao da će se u bliskoj budućnosti privatna vojska „Vagner“ ponovo dokazati.

„Danas, više nego ikada, potrebna nam je vaša podrška. Hvala za to. Želim da shvatite da je naš „Marš pravde“ imao za cilj borbu protiv izdajnika i mobilizaciju našeg društva. I mislim da smo dosta toga postigli. U bliskoj budućnosti, siguran sam da ćete naše sledeće pobede videti na frontu. Hvala vam momci“, rekao je Prigožin u svom novom obraćanju posle veoma dugog perioda ćutanja.

vagner tim i prigozin
vagner tim i prigozin

Istovremeno, pojavile su se i informacije da bi privatna vojska „Vagner“ mogla da počne da regrutuje beloruske zatvorenike, ali još nema pouzdane potvrde ove informacije.

Šojgu: Prigožinova pobuna je osuđena na neuspeh zahvaljujući posvećenosti ruske vojske

Šojgu je prvo prokomentarisao Prigožinov pokušaj oružane pobune.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu rekao je da događaji koji su se odigrali od 23. do 25. juna ne mogu uticati na ispunjavanje zadataka koje su grupe ruskih trupa postavile u okviru specijalne vojne operacije (SVO). Prema rečima ministra, ovi događaji se mogu okarakterisati kao provokacije, čija je svrha destabilizacija situacije u zemlji.

„Ovi planovi su propali pre svega zbog toga što je osoblje Oružanih snaga pokazalo lojalnost zakletvi i vojnoj dužnosti. Vojnici su hrabro i nesebično nastavili da rešavaju postavljene zadatke“, rekao je Šojgu na konferencijskom pozivu na ovu temu.

prigozin i lukasenko
prigozin i lukasenko

Vredi podsetiti da je 23. juna osnivač privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin najavio početak „Marša pravde“ protiv Moskve.

Borci njegove grupe ušli su u Rostov na Donu i zauzeli štab Južnog vojnog okruga (ЮВО). Akcije Prigožina i njegove jedinice vlasti su definisale kao pokušaj pobune. Ovaj pokušaj je navodno zaustavljen uz posredovanje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Marš Vagnerove privatne vojske počeo je i završio se tako naglo da je malo ljudi bilo u stanju da u potpunosti proceni takav pokušaj oružanog puča u Rusiji. 

Privukao je pažnju ne samo svih globalnih medija; ali izgledalo je da je čak i ukrajinska vojska zaboravila na svoju kontraofanzivu i da čeka da ruska privatna vojska obave započet posao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave