NaslovnaNovostiUsled napetosti oko nuklearke Zaporožje, SAD u Evropu poslao avion za praćenje...

Usled napetosti oko nuklearke Zaporožje, SAD u Evropu poslao avion za praćenje radioaktivnosti WC-135R

Avion za praćenje radioaktivnosti WC-135R Constant Phoenix stigao je u Evropu.

Prema izvorima za praćenje avijacije, 01.07.2023. u 13:45 (CET), avion Boeing WC-135 koji pripada američkim vazduhoplovnim snagama sleteo je u vazdušnu bazu Souda Bay (Čanja) sa ostrva Krit , koji dolazi direktno iz SAD.

wc 135
wc 135

Kao što je poznato, bazu na grčkom ostrvu u Sredozemnom moru snage NATO-a (posebno SAD i Velika Britanija) koriste za izvršavanje misija u oblasti Crnog mora različitim istraživačkim sredstvima (dronovi RQ-4B ili radio-elektronska istraživanja, avion RC-135V/W).

Avion WC-135R Constant Phoenik, opremljen specijalizovanom opremom za uzorkovanje atmosferskog vazduha i detekciju radioaktivnih emisija, stigao je u Evropu. Ovaj korak može biti povezan sa ciljem praćenja radijacione situacije u regionu.

WC-135R Constant Phoenix je posebno dizajniran za misije praćenja atmosferskog zračenja. Opremljen je specijalizovanim filterima sposobnim da sakupljaju mikroskopske čestice u atmosferi, koje se zatim analiziraju na prisustvo radioaktivnih elemenata.

Dolazak ovako specijalizovane letelice u Evropu je značajan događaj, međutim, po svoj prilici, to je zbog trenutne napete situacije oko nuklearke Zaporožja, koja će verovatno izazvati paniku, iako zvaničnih saopštenja još uvek nije bilo.

Stručnjaci veruju da bi u bliskoj budućnosti ova letelica mogla da se pojavi u vazdušnom prostoru Moldavije, Rumunije i iznad Crnog mora.

Evo nekoliko ključnih detalja o WC-135R Constant Phoenix-u:

  1. Namena: WC-135R Constant Phoenix se koristi za nadzor i prikupljanje uzoraka vazduha radi identifikacije i analize nuklearnih aktivnosti. Ovaj avion ima sposobnost da detektuje i meri radioaktivne čestice, gasove i druge materijale koji mogu biti rezultat nuklearnih eksplozija ili drugih radioloških događaja.
  2. Dizajn i karakteristike: WC-135R Constant Phoenix je modifikovana verzija transportnog aviona Boeing C-135. Ima sposobnost da u letu prikuplja uzorke vazduha pomoću posebnih uređaja i opreme za analizu. Avion je opremljen sa specijalizovanim senzorima i instrumentima za merenje radioaktivnosti i drugih karakteristika uzoraka vazduha.
  3. Misije i operacije: WC-135R Constant Phoenix se koristi za misije nadzora i verifikacije nuklearnih sporazuma, kao i za praćenje radioloških događaja širom sveta. Ovaj avion ima sposobnost da prikuplja uzorke vazduha u blizini mesta nuklearnih testova ili drugih nuklearnih incidenata radi procene prisustva radioaktivnih materijala.
  4. Detekcija i analiza: WC-135R Constant Phoenix koristi specijalne instrumente za detekciju i analizu radioaktivnih materijala. Uzorci vazduha prikupljeni tokom leta se analiziraju u laboratorijama kako bi se utvrdilo prisustvo i karakteristike nuklearnih eksplozija ili drugih radioloških izvora.
  5. Operativnost: Iako je WC-135R Constant Phoenix uglavnom u upotrebi u američkom vazduhoplovstvu, avion je takođe bio uključen u međunarodne operacije saradnje. Koristi se za podršku međunarodnim naporima za nadzor nuklearnih sporazuma i praćenje potencijalnih nuklearnih pretnji.

WC-135R Constant Phoenix u službi USAF služi kao ključni instrument za praćenje nuklearnih aktivnosti i radioloških događaja širom sveta.

Nuklearna elektrana Zaporožje

Odluka o izgradnji Zaporoške atomske centrale (Запорізька атомна електростанція, ЗАЕС, ZAES), sa reaktorima tipa VVER-1000, doneta je na zasedanju Ministarskog saveta bivšeg SSSR još 1977. godine. Do 1981. dovršen je projekat i započeta gradnja elektrane sa 4 bloka.

Postrojenje je dovršeno do 1987, kada je odlučeno da se proširi sa još dva analogna reaktora. Svih 6 reaktora pušteno je u pogon tek 1996 godine.Tako je zaporoška centrala, ukupne snage 6000 megavati, postala najveća u Evropi i druga po veličini u svetu. 

Preti li Evropi novi, daleko opasniji Černobil?

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave