NaslovnaNovostiNa videu zabeležen sudar dva vojna trenažna aviona T-27 Tucano u Kolumbiji

Na videu zabeležen sudar dva vojna trenažna aviona T-27 Tucano u Kolumbiji

Tragedija se dogodila na nebu Kolumbije, gde su se tokom trenažnog leta sudarila dva aviona T-27 Tucano. U padu aviona poginuo je potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva, potvrdili su vojni zvaničnici.

Požar nakon sudara dva vojna aviona u Kolumbiji je eliminisan. Kako se navodi, nesreća se dogodila u regionu Apija, u provinciji Meta, na severu zemlje, nedaleko od glavnog grada, piše list Heraldo del Norte.

„Dva aviona kolumbijskih vazduhoplovnih snaga upravo su se srušila u Apiju, u Meteu“, navodi se u publikaciji.

Do nesreće je došlo kao posledica sudara dve letelice dok su letele nisko. Prema izvorima, na mesto incidenta odmah su upućene vatrogasne ekipe koje su uspešno izašle na kraj sa požarom koji je nastao nakon sudara.

Međutim, uprkos ažurnosti spasilačkih službi, podaci o tačnokm broju žrtava i povređenih u nesreći ostaju nepoznati. U trenutku objavljivanja, ni kolumbijska vlada ni vojna komanda zemlje nisu dale zvanične komentare o incidentu.

Incident se dogodio u selu Apiai, koje se nalazi u centralnom delu Kolumbije. Kako se navodi, do sudara je došlo u okviru trenažnog leta, ali se detalji onoga što se dogodilo još utvrđuju.

Za sada nema informacija o stanju druge letelice koja je učestvovala u sudaru, kao ni o stanju pilota. Pitanja u vezi sa okolnostima pada, kao i razlozima koji su doveli do sudara trenažnih aviona, ostaju otvorena.

T-27 Tucano

T-27 Tucano je turbopropelerski avion dizajniran i proizveden od strane Embraera, brazilskog aero-kompanije. Tucano je prvobitno razvijen kao osnovni avion za obuku za potrebe brazilskog vazduhoplovstva (FAB) i koristio se u različitim vazduhoplovnim snagama širom sveta.

t 27
T-27 Tucano

Evo nekih ključnih detalja o trenažnom avionu T-27 Tucano:

  1. Namena: T-27 Tucano se pretežno koristi kao avion za obuku za osnovnu i naprednu obuku pilota. Dizajniran je da pilotima pruži iskustvo upravljanja turbopropelerskim avionom visokih performansi pre prelaska na mlazne avione.
  2. Dizajn i karakteristike: Tucano ima dizajn niskokrilnog jednoplatnog aviona sa tandemskim sedištima za instruktora i studenta pilota. Ima uvlačivi tricikl lanac i pokreće ga jedan turbopropelerski motor. Avion je uglavnom izrađen od aluminijumske legure, što ga čini lakim i izdržljivim.
  3. Performanse: Tucano je poznat po svojim dobrim performansama i okretnosti. Opremljen je turbopropelerskim motorom Pratt & Whitney Canada PT6A, koji pruža dovoljno snage za obuku. Maksimalna brzina mu je oko 300 čvorova (560 km/h), a domet je otprilike 1.200 nautičkih milja (2.200 km).
  4. Naoružanje i proširena uloga: Iako je pretežno avion za obuku, Tucano se može opremiti različitim naoružanjem kako bi izvršavao misije lakog napada i borbe protiv gerilskih snaga. Može nositi različite spoljne nosače, uključujući mitraljeze, rakete, bombe i rakete.
  5. Istorija upotrebe: T-27 Tucano se široko koristio u mnogim vazduhoplovnim snagama širom sveta. Brazilsko FAB je najveći operater ovog aviona i koristi ga u obrazovne svrhe. Tucano je takođe izvezen u zemlje poput Argentine, Kolumbije, Kenije i Iraka, među ostalima.
  6. Naslednik: Tucano je nasledio Embraer A-29 Super Tucano, koji je unapređena verzija originalnog Tucana. Super Tucano ima dodatne sposobnosti i poboljšane performanse, uključujući povećani kapacitet nosivosti i naprednu avioniku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave