NaslovnaNovostiRusija razvija dron-kamikazu koji se lansira iz cevi; Vektor-120 najnoviji ruski odgovor...

Rusija razvija dron-kamikazu koji se lansira iz cevi; Vektor-120 najnoviji ruski odgovor na Switchblade

Ruski vazduhoplovni konstruktorski biro razvija lutajuću municiju koja se lansira iz cevi pod nazivom Vektor-120, izvestio je TASS.

Neimenovani dizajnerski biro rekao je novinskoj agenciji da su inženjerski napori i probna proizvodnja municije koja se nalazi u toku.

„Planiramo da uđemo u fazu testiranja leta već 2024. Uređaj će biti lansiran iz lansirne cevi a služiće za jednokratnu upotrebu u opremi servisera“, saopštio je biro.

Konstruktorski biro je saopštio da će Vektor-120 nositi bojevu glavu težine 220-250 grama, sa razornom snagom koja je uporediva sa ručnim bombama RGD-5 i F-1 ili protivtenkovskom raketnom granatom RPG-7.

Koncept Vektor-120 sličan je dizajnu lutajuće municije „Switchblade“ američke proizvodnje, koji je u službi kijevskih snaga, prema rečima proizvođača. Međutim, za razliku od Switchblade-a, Vektor-120 može da poleti sa bilo koje pozicije.

„Dron se može lansirati bez vidljivog dima, odleteti na određeno rastojanje od lansera, otvoriti krila i izvršiti misiju leta“, saopštio je konstruktorski biro.

Ruska vojska koristi nekoliko sada već dobro poznatih tipova lutajuće municije i dronova kamikaza, poput KUB-BLA i Lancet koje je razvila ZALA Aero Group, kao i Geran-1 i 2 za koje se kaže da su kopije iranskog Shahed-131 i 136.

Visoka fleksibilnost koju najavljuju za Vektor-120 pružiće novu sposobnost ruskoj vojsci. Ta municija će se verovatno koristiti uglavnom protiv lako oklopnih vozila, kamiona za snabdevanje, opreme za nadzor i ometanje, kao i pozicija na prvoj liniji.

Switchblade dronovi postali popularni tek u ratu u Ukrajini

Dronovi Switchblade ranije nisu bili veoma popularni, uprkos tome što ih je američka vojska koristila već nekoliko godina.

Primera radi, ova lutajuća municija je već odavno korišćena u Avganistanu protiv talibana. Međutim, rat u Ukrajini koji je u toku doneo je svetsku popularnost municiji Switchblade nakon propagandnih izveštaja o njihovom uspehu protiv ruskih ciljeva.

Switchblade 300 je dizajniran za precizne udare protiv neprijateljskog osoblja nezaštićenih ciljeva. Operater može precizno da podesi radijus eksplozije tako da dron ubije samo vozača vozila, ali ne i putnika. Prema AeroVironmentu, oružje se može aktivirati do dve sekunde pre udara. Prema nekim procenama, dron košta 6.000 dolara.

Switchblade 300
Switchblade 300

Dron ima ugrađene kamere, ali se često koristi u kombinaciji sa nadzornim dronom. Dve bespilotne letelice su povezane, a softver senzora sa strelcem tako da mu omogućavaju trenutni prenos koordinata cilja sa drona za nadzor na Switchblade 300.

Kompanija kaže da se Switchblade 300 sistem može postaviti za manje od dva minuta.

Dron Switchblade 600, sa autonomijom od 40 minuta, može se koristiti protiv većih, ojačanih ciljeva sa protivoklopnom bojevom glavom i ne treba mu drugi dron.

Značajno je da Svitchblade 600 takođe ima mogućnost „ponovnog obaveštavanja“, omogućavajući operaterima dronova da prekinu misiju u bilo kom trenutku i ponovo angažuju iste ili druge mete više puta. Kompanija tvrdi da se Switchblade 600 sistem može sastaviti za manje od 10 minuta.

Postoje indicije da su Switchblade 600 možda čak stigli u Ukrajinu i prošle godine. U oktobru 2022, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je u intervjuu za Politico da bi prva serija Switchblade 600, koja se sastoji od deset primeraka drona, mogla da stigne u roku od nekoliko nedelja.

Switchblade nije jedina lutajuća municija koju su SAD dostavile Ukrajini

Pored lutajuće municije Switchblade, ukrajinske oružane snage koriste i municiju Fenix Ghost koju isporučuju SAD, koju proizvodi kalifornijski Aevex Aerospace.

U pitanju su bespilotne letelice Phoenix Ghost i napravljene su po zahtevima Ukrajinaca. O njima ima malo podataka. Ono što SAD znaju i najavljuju je sledeće: to je municija koja se lebdi. 

Bespilotna letelica je razvijena prema dizajnu Aevex Aerospace i, prema rečima američkih stručnjaka, po dizajnu je slična već popularnim dronovima Switchblade koje proizvodi Aero Vironment u Ukrajini.

Phoenix Ghost može da vrši nadzor i traganje za svojom metom oko šest sati u vazduhu. Dron kontroliše operater, ali ima autonoman način rada. tj. može dostaviti prikupljene informacije bazi ili ih podeliti sa svojim najbližim prijateljskim sistemom oružja. Phoenix Ghost nosi municiju koja eksplodira kada prestane da luta i zaroni u metu.

Ukrajinski dron radi u dnevnoj i noćnoj vidljivosti. Kada radi u noćnim uslovima, dron koristi svoje infracrvene senzore. Aevex Aerospace kaže da je njihov uređaj efikasan protiv umereno oklopljenih kopnenih ciljeva.

Još 4. novembra 2022 godine, Pentagon je saopštio da je 1.100 jedinica ovog drona uključeno u poslednju u nizu pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara. Malo poznata činjenica je da kada je Ukrajina 2021. godine izjavila svoje zahteve za “lutajućom municijom, američko vazduhoplovstvo je već koristilo ovaj dron. 

Dron je bio u programu Big Safari američkog vazduhoplovstva. Kasnije je odlučeno da bi, ako se njegove karakteristike promene, prema ukrajinskim zahtevima, bio savršeno pogodan za rat koji se vodi u istočnoj Ukrajini.

Do sada, Ukrajina je dobila samo 120 jedinica, još u maju ove godine kada je završena i obuka ukrajinskih operatera za rad sa Ghost-om. Zbog kratkih vremenskih intervala, ovi dronovi u maju su takođe služili i kao zamorčići, jer su direktno prvi put učestvovali u ratu. Novih 1.100 jedinica koje su proizvedeni od maja trebalo bi da imaju ažurirane karakteristike i nadograđene komponente.

IzvorTASS

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave