Naslovna Novosti Nakon Vagner sage, Rusija najavljuje udare na ukrajinske inžinjerijske, izviđačke i skladišne...

Nakon Vagner sage, Rusija najavljuje udare na ukrajinske inžinjerijske, izviđačke i skladišne objekte [VIDEO]

1
nakon vagner sage rusija najavljuje udare na ukrajinske inzinjerijske izvidacke i skladisne objekte video
nakon vagner sage rusija najavljuje udare na ukrajinske inzinjerijske izvidacke i skladisne objekte video
google news

Oružana pobuna u Rusiji koju je pokrenula Vagner grupa 23. juna očigledno nije uticala na ruske vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, kijevske snage, koje nisu uspele da ostvare bilo kakav značajan napredak od pokretanja svoje takozvane prolećne kontraofanzive, verovatno će pokušati da iskoriste situaciju eskalirajući svoje napade u narednih nekoliko dana.

Rusko Ministarstvo odbrane je 24. juna saopštilo da je pogodilo nekoliko ključnih objekata kijevskih snaga u različitim delovima Ukrajine.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele napad sa preciznim navođenjem dugog dometa na inžinjerijske i izviđačke centre, kao i na avijacijsku opremu kijevskih snaga na aerodromima Kanatovo i Dnjepar.

Pored toga, tvrdi se da je gađano i uništeno skladište krstarećih raketa Storm Shadow u ukrajinskoj vazdušnoj bazi u blizini Starokonstantinova u oblasti Hmeljnicki kao odgovor na nedavni napad na most Čongar na severu Krima.

Ministarstvo je takođe izvestilo o nekoliko novih neuspešnih napada kijevskih snaga u sektorima Južni Donjeck, Donjeck i Zaforohej.

U pravcu južnog Donjecka, blizu vrha Vremevka, ruska grupa snaga Vostok je odbila tri napada kod Makarovke, Novosjolke i Levadnoje. Štaviše, dva tenka i šest borbenih oklopnih vozila uništena su kao rezultat artiljerijskih udara na ukrajinske rezerve u Novopolju i Novovorovki.

U međuvremenu, u pravcu Zaporožja, ruske trupe su odbile napad 47. mehanizovane brigade kijevskih snaga blizu Jablokova.

Udari Vojne avijacije uništili su skupove ljudstva i tehnike kod Preobraženke i Novodanilovke. Gađano je i uništeno skladište municije ukrajinske 65. mehanizovane brigade koje se nalazi u blizini Malog Ščerbaka.

Prema podacima ministarstva odbrane Rusije, gubici Ukrajine na ovom pravcu iznosili su 170 vojnika, tri tenka, tri borbena vozila pešadije, 12 borbenih oklopnih vozila i tri visokomobilna vozila.

Uništeni su i višecevni raketni bacač BM-21 Grad, samohodna haubica CAESAR francuske proizvodnje, vučna haubica M777 američke proizvodnje, dve vučne haubice Msta-B i vučna haubica D-20.

U pravcu Donjecka ruska Jug grupa je odbila devet napada kod Vesjoloja, Artjomovska, Avdejevke, Pervomajskog i Marije. Kijevske snage su izgubile 245 vojnika, borbeno vozilo pešadije, sedam kamioneta, kao i haubice D-20 i D-30.

Na taktičkom pravcu u Bahmutu, avijacija i artiljerija su uništili skupove ljudstva i tehnike 35. i 36. brigade ukrajinske marine. Gađani su i skladišta municije 45. artiljerijske brigade i 109. brigade Teritorijalne odbrane koja se nalaze u blizini Severska i Suhe Balke.

Vagner odstupio

Pripadnici privatne vojske Vagner napustili su svoje položaje zauzete u gradu Rostovu na Donu i okrećući svoje kolone vratili su se u svoje terenske kampove.

Juče je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio da je dogovorio sporazum kojim će šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin odustati od pobune i zaustaviti kretanje Vagnerovih jedinica ka Moskvi u zamenu za „bezbednosne garancije“ za svoje borce.

Lukašenkovi razgovori sa Prigožinom, za koje se navodi da su trajali ceo dan, dogovoreni su sa Putinom.

Izgleda da se oružana pobuna u Rusiji završila pre svog pravog početka. Međutim, tokom sukoba i konfuzije sa Vagnerovicima, život je izgubilo 15 vojnih lica. Većina žrtava su bili vojni piloti.

Nejasno je da li su Prigožin i njegov Vagner postigli bilo kakav značajan rezultat, ali su postigli jednu stvar na kojoj im Ukrajina mora da pozavidi. VKS Rusije su pretrpele velike vazduhoplovne gubitke, mnogo veće u jednom danu nego što je ukrajinska vojska uspela da nanese tokom cele svoje prolećne kontraofanzive.

6 helikoptera i jedan avion kontrolor Il-18 su stradali. Od ukupno 6, 3 helikoptera su retki helikopteri za elektronsko ratovanje Mi-8 MTPR-1. Sve u svemu 5 od 7 letelica je bilo nenaoružano. Poginulo je 11 pilota i 8 drugih vojnika (na Il-18).

Takođe, juče je uništen i jurišni helikopter Ka-52 „Aligator“, Mi-35 i Mi-8 što je rezultiralo tragičnim gubitkom posada.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version