Naslovna Novosti Čini se da je oružana pobuna u Rusiji okončana pre svog stvarnog...

Čini se da je oružana pobuna u Rusiji okončana pre svog stvarnog početka

2
jevgenij prigozin osnivac ruske grupe vagner vidi se u kabini bombardera su 24 iznad neidentifikovane lokacije na snimku objavljenom u ponedeljak.jpg copy
Jevgenij Prigožin, osnivač ruske grupe Vagner, vidi se u kabini bombardera Su-24 iznad neidentifikovane lokacije na snimku objavljenom u ponedeljak
google news

Uveče 24. juna beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je saopštio da je dogovorio sporazum kojim će šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin odustati od pobune i zaustaviti kretanje Vagnerovih jedinica ka Moskvi u zamenu za „bezbednosne garancije“ za svoje borce.

„Kao rezultat toga, strane su se složile sa neprihvatljivošću pokretanja krvavog masakra na ruskoj teritoriji.

Jevgenij Prigožin je prihvatio predlog predsednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretanje naoružanih ljudi Vagnera u Rusiji i preduzme dalje korake za deeskalaciju tenzija“, navodi se u saopštenju Lukašenkove kancelarije.

Lukašenkovi razgovori sa Prigožinom, za koje se navodi da su trajali ceo dan, dogovoreni su sa Putinom.

U izveštaju se dalje navodi da je predložena „apsolutno povoljna i prihvatljiva opcija za rešavanje situacije“, uključujući „bezbednosne garancije za Vagnerove borce“.

U audio snimku, Prigožin je rekao da su se njegove jedinice zaustavile na 200 kilometara od Moskve i prepoznao opasnost od „prolivanja krvi“.

Prigožin je naveo da jedinice Vagnera okreću svoje snage i vraćaju se u svoje „poljske logore“.

Saopštenje je usledilo kada se konvoj Vagnera približio Moskovskoj oblasti (prema Prigožinu – 200 km do grada). U izjavi od 23. juna, Prigožin je izjavio da kreće na Moskvu da bi se suprotstavio ruskim vojnim zvaničnicima koje je nazvao korumpiranim.

Bez obzira na to, Prigožinove akcije i pokušaj pobune nisu naišli na podršku ruskog stanovništva i establišmenta. Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je situaciju kao „zabijanje noža u leđa našoj zemlji i našem narodu“, dok je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila krivičnu istragu protiv Prigožina zbog „pozivanja na oružanu pobunu“.

Visoke ruske političke i vojne ličnosti pozvale su Vagnerove borce da deeskaliraju situaciju i polože oružje. S obzirom na vesti o prihvaćenom sporazumu, čini se da se to dešava upravo sada.

U međuvremenu, pojavili su se izveštaji da snage kijevskog režima pokreću novi napad velikih razmera na rusku vojsku u okviru takozvane „kontraofanzive“. Nastavljaju se intenzivne borbe na ključnim delovima linije fronta. Zaporoška oblast i region Južni Donjeck ostaju glavne vruće tačke.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version