Naslovna Novosti Vagnerovi pobunjenici ispalili PVO raketu na ruski jurišni helikopter iznad Voronježa

Vagnerovi pobunjenici ispalili PVO raketu na ruski jurišni helikopter iznad Voronježa

0
vagnerovi pobunjenici ispalili pvo raketu na ruski jurisni helikopter iznad voronjeza
vagnerovi pobunjenici ispalili pvo raketu na ruski jurisni helikopter iznad voronjeza
google news

Borci Vagner grupe, koja sada vodi oružanu pobunu, pokušali su da obore ruski jurišni helikopter iznad grada Voronježa dok su napredovali ka ruskoj prestonici Moskvi 24. juna.

Lovci su ispalili raketu iz sistema PVO kratkog dometa Strela-10 na helikopter Ka-52. Međutim, helikopter je ispalio rakete i uspeo da izbegne projektil, koji je očigledno pogodio skladište goriva i izazvao veliku vatru.

Raniji izveštaji su govorili da su Vagnerovi lovci uspeli da obore najmanje jedan helikopter, Mi-8, ruske vojske iznad Voronježa.

Šef Vagnera, Prigožin, počeo je kasno 23. juna oružanu pobunu. Prigožin je optužio ruskog ministra odbrane i načelnika Generalštaba za razne zločine i najavio početak „eliminacije zla pred vojnim vrhom zemlje.”

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u obraćanju naciji da pokušaj pobune Vagnera predstavlja izdaju Rusije i njenog naroda. Putin je naglasio da će agencije za sprovođenje zakona u zemlji preduzeti odlučne akcije za uspostavljanje reda.

Prigožin je ignorisao predsednikovo upozorenje, kao i nekoliko poziva ruske vojske i bezbednosnih službi njegovoj grupi da prekine pobunu i preda se.

Izveštaji ruskih medija ukazuju da iza pobune stoje finansijski motivi. Vozilo puno kutija novca navodno su pronašle ruske snage bezbednosti ispred Prigožinove kancelarije u oblasti hotela Trezini u gradu Sankt Peterburgu, piše Fontanka. Iz kutija je navodno zaplenjeno oko 4 milijarde rubalja u 5.000 novčanica.

Guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov rekao je da je situacija u gradu, gde se nalazi sedište Vagnerovog centra, i dalje stabilna, uz pojačane mere bezbednosti.

Beglov je takođe primetio da „zakonite radnje agenata za sprovođenje zakona, uključujući i one u zgradi Vagner centra, nemaju uticaja na tekuće aktivnosti u gradu“, očigledno misleći na ranije izveštaje da su operativci tamo vršili pretrese.

Vagnerova oružana pobuna dolazi u trenutku kada se ruska vojska bori sa protivofanzivom velikih razmera Ukrajine u zoni “specijalne operacije”. Pobuna ide na ruku režimu u Kijevu.

24. juna, 16:30 časova. ČVK ”Vagner” čvrsto drži Rostov na Donu i glavni štab Južnog vojnog okruga. Kolona ČVK ”Vagner” je probila blokadu na putu M4 kod reke Ikorec i prošla kraj Voronježa, navodno ne ulazeći u grad.

U samom gradu, u ulici Dimitrova, gori skladište goriva. Dok je prolazila obilaznicom oko grada, na kolonu ”Vagner” dejstvovano je iz helikoptera Ka-52 ruskih regularnih snaga. Požar u skadištu je navodno izbio kao posledica PA odbrane ČVK ”Vagner”.

Gubernator Lipecke obasti Igor Artamonov je saopštio da se pobunjenici sada kreću preko njegove oblasti putem M4. Njima u susret, iy pravca Moskve, kreću se regularne vojne snage.

Regularne snage RF takođe podižu blokade na granicama Tulske i Moskovske oblasti.

U samoj Moskvi, osim pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Rosgvardije i rezervista, odbrana se ojačava i vojnicima i tehnikom Ministarstva odbrane koji se u grad prebacuju avionima iz drugih oblasti. 

Rosgvardija drži pozicije duž Kaširskog bulevara na ulazu u glavni grad.

Ahmat snage stigle do Rostova

Ne zna se da li se bore. O ozbiljnosti situacije govori i možda zanemarljiv podatak: Surovikin nastupa na TV i obraća se Vagnerovcima naoružan automatom PP-2000 sa prigušivačem.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version