NaslovnaNovostiNetanjahu: Zapadno oružje isporučeno Ukrajini isplivalo u blizini izraelske granice

Netanjahu: Zapadno oružje isporučeno Ukrajini isplivalo u blizini izraelske granice

Oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini već se pojavilo u blizini izraelske granice, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu za list Jerusalem Post u intervjuu objavljenom 22. juna.

Odgovarajući na pitanja o stavu svoje vlade u pogledu pružanja vojne podrške Kijevu, Netanjahu je tvrdio da je Izrael „u posebnoj situaciji“ u poređenju sa zapadnim zemljama, poput Poljske, Nemačke i Francuske, koje su poslale milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini.

„Pre svega, imamo blisku vojnu granicu sa Rusijom. Naši piloti lete odmah pored ruskih pilota nad nebom Sirije“, rekao je premijer.

Netanjahu je takođe naglasio važnost održavanja „slobode delovanja“ protiv Irana, navodeći da bi „svi sistemi koje damo Ukrajini mogli biti upotrebljeni protiv nas jer bi mogli pasti u iranske ruke“.

„Drugo, takođe imamo zabrinutost da bi bilo koji sistem koji damo Ukrajini bio upotrebljen protiv nas, jer bi mogao pasti u iranske ruke i biti upotrebljen protiv nas“, nastavio je on. „I uzgred, to nije teoretska mogućnost. To se zapravo dogodilo sa zapadnim protivtenkovskim oružjem koje sada nalazimo na našim granicama. Dakle, ovde moramo biti veoma oprezni.”

Nakon početka ruskih vojnih operacija prošle godine, nekoliko izveštaja je otkrilo da Sjedinjene Države vrše pritisak na Izrael da isporuči oružje direktno Ukrajini ili dozvoli izvoz primeraka napravljenih za drugu zemlju.

Tel Aviv je odbio tu ideju. Međutim, zauzeo je politički stav koji više podržava Kijev i obezbedio je ukrajinskim snagama nesmrtonosnu vojnu opremu, uključujući sisteme za rano upozorenje, radare i sisteme za elektronsko ratovanje.

Izveštaj Njuzvika iz juna podstakao je brigu da nije svo zapadno oružje namenjeno Ukrajini stiglo na odredište. Izraelski odbrambeni zvaničnik rekao je za ovaj magazin da je Izrael „video znake“ da se predmetno oružje, uključujući američke protivtenkovske vođene rakete Javelin, krijumčari iz Ukrajine u Iran.

Ipak, nekoliko drugih izveštaja ranije ovog meseca govorilo je o mogućoj nabavci izraelskih protivtenkovskih vođenih raketa Spike i glavnih borbenih tenkova Merkava Ukrajini preko Poljske. Međutim, nema dokaza da je ovo oružje prebačeno kijevskim snagama ili da bi moglo biti prebačeno uskoro.

Netanjahuove primedbe ukazuju na to da Izrael razume posledice koje bi mogle proizaći iz pružanja smrtonosne vojne podrške Ukrajini. Rusija bi mogla da ograniči izraelske vazdušne operacije i naoruža svoje neprijatelje na Bliskom istoku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave