NaslovnaNovostiVisoka cena za kontraofanzivu: Više od 13.000 vojnika izgubljeno od 4. juna...

Visoka cena za kontraofanzivu: Više od 13.000 vojnika izgubljeno od 4. juna [VIDEO]

Između 22. i 23. juna, kijevske snage su izvele nekoliko napada na sektore Zaporožje i južni Donjeck u okviru svoje takozvane prolećne kontraofanzive. Međutim, nisu uspeli da ostvare nove rezultate.

U Zaporožju su ukrajinske trupe pokušale da napreduju iz pravca Orehova ka Tokmaku i Pologima. Međutim, nisu uspeli da pregaze rusku odbranu. U međuvremenu, u Donjecku je bilo nekoliko ukrajinskih napada na prikazu Ugledera, takođe odbijeni.

Uprkos tome što nisu uspeli da napreduju, ukrajinski novinski izvori izvestili su o dubokom prodoru u pravcu Urožainjoe i Sadovoe u sektoru južnog Donjecka. Ovo je međutim brzo demantovalo rusko Ministarstvo odbrane, koje je objavilo snimke iz dva naselja.

Kijevske snage su pretrpele više gubitaka tokom svojih neuspešnih pokušaja napredovanja. Dva video snimka koja su se pojavila na mreži prikazuju napade jurišnih helikoptera Ka-52 na četiri ukrajinska glavna borbena tenka i oklopna vozila, kao i artiljerijski udar koji je navodno uništio tenk nemačke proizvodnje Leopard 2.

Treći video koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane prikazuje nedavne pešadijske operacije duž linije fronta.

Tokom noći su takođe stizali izveštaji o novom ruskom raketnom udaru na pozadinu kijevskih snaga. Eksplozije su se navodno čule u blizini grada Zaporožja.

Suočene sa sporim napredovanjem i velikim gubicima, kijevske snage su navodno proširile opštu mobilizaciju. Stanovnici Obolonskog okruga u ukrajinskoj prestonici koji ispunjavaju uslove za mobilizaciju zamoljeni su da se jave u vojnu regrutaciju u roku od deset dana, čak i ako ne dobiju lično obaveštenje.

Zapadnoukrajinski grad Ivano-Frankovsk je već doneo istu meru, a na isti rok od deset dana pozvao se i Komesarijat Obolonskog okruga.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je 22. juna sumirao privremene rezultate ukrajinske kontraofanzive. Od 4. do 21. juna ukrajinska vojska je izgubila preko 13 hiljada ljudi:

  • Kao i 246 tenkova, uključujući 13 zapadnih, 595 borbenih oklopnih vozila.
  • 279 poljskih artiljerijskih topova i minobacača, od kojih je 48 isporučeno sa Zapada,
  • 42 raketna sistema za više lansiranja,
  • dve jedinice protivavionskih raketnih sistema,
  • deset taktičkih lovaca i četiri helikoptera,
  • 264 bespilotnih letelica,
  • 424 vozila.

Prema rečima sekretara Saveta bezbednosti Rusije, podaci o uništenom ukrajinskom vojnom osoblju su „više rasuti“. Teško je precizno računati neprijateljske gubitke tokom bitaka koje su u toku, navodi sekretar.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe je održao govor na sednici Saveta bezbednosti Rusije i prokomentarisao tekuća vojna dešavanja na linijama fronta. Ruski ministar je dodao da ruska vojska takođe dobija podatke o gubicima ukrajinske strane iz radio presretanja pregovora između komandanata OSU.

Komentarišući ukrajinske gubitke, Šojgu je podsetio da ukrajinsku vojsku u velikoj meri naoružavaju zemlje NATO. Kijevski režim će ove godine dobiti 250 vozila, uključujući minimum 120 Leoparda, 31 Abrams, 95 T-72.

Ukrajinska vojska će ukupno dobiti 983 borbena oklopna vozila, od kojih su većina zapadni sistemi koji bi trebalo da budu isporučeni u drugoj polovini godine.

Zalihe opreme sovjetske proizvodnje su skoro iscrpljene, tvrde Rusi. Kijev će dobiti 273 artiljerijska sistema kalibra 155 mm, što je dva puta manje nego ranije. Prema rečima Šojgua, oprema koja će biti prebačena Ukrajini neće „značajno” uticati na tok neprijateljstava.

Ministarstvo odbrane Rusije ne vidi nikakve pretnje za tekuću specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Teški gubici ne sprečavaju ukrajinsku vojnu komandu da pokušava da pronađe slabu tačku u ruskoj odbrani.

Kijev je započeo kontraofanzivu 4. juna. Od tada su ukrajinske snage zauzele nekoliko malih sela koja su se nalazila 10-20 kilometara od ruske prve linije odbrane. Te akcije su donele velike ljudske i materijalne troškove. Ipak, očekuje se da će kontraofanziva trajati nedeljama, ako ne i mesecima, te da glavni udar tek predstoji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave