NaslovnaNovostiUkrajinski piloti: ne možemo protiv Su-35; Problemi i sa MiG-29: američke rakete...

Ukrajinski piloti: ne možemo protiv Su-35; Problemi i sa MiG-29: američke rakete HARM na 25% potencijala

Dva ukrajinska pilota, pod zaštitom anonimnosti, razgovarala su u američkim medijima o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju na nebu Ukrajine, navodeći da se ukrajinski avioni teško nose sa ruskim Su-35 i uputili novi poziv za prebacivanje F- 16 Borbeni zapadni soko.

U intervjuu za Si-En-En, dva ukrajinska pilota po imenu Pumba i Juice (već uveliko poznato propagandno kodno ime) po ko zna koji put su istakli važnost snabdevanja zapadnih borbenih aviona.

Kažu da su mnogo moderniji ruski avioni poput Su-35 prava noćna mora i tehnološka nadmoć Rusije je očigledna, ali da Ukrajinci ipak uspevaju da blokiraju rusku avijaciju uz pomoć sistema PVO koje je NATO obezbedio.

Ukrajinci ne mogu da izađu na kraj s ruskim avionima Su-35

“Gubimo mnogo aviona zbog Su-35“, kaže ukrajinski pilot Pumba koji je u američkim medijima dodao da je od početka invazije izgubio mnogo drugova u vazduhoplovnim obračunima, uključujući i svog vođu eskadrile, drugove kojima smatra istinskim „herojima Ukrajine“.

„Kada vidite svog kolegu kako ga pogađa projektil i eksplodira ispred vas, to je šok“, kaže ukrajinski pilot.

Pumba je pilot Su-25 jurišnika, a nakon početka kontraofanzive, misija je pružanje podrške kopnenim snagama.

juice
juice ponovo snima propagadni video, ovog puta tvrdi da mu je F-16 bolji za borbu protiv Rusije od britanskih Tajfuna

Ukrajinci podsećaju da su ukrajinski Su-25 iz sovjetskog doba, stare mašine koje su ušle u upotrebu 1980-ih i da su lak plen za ruske Su-35 opremljene modernim radarima i raketama dugog dometa.

Su-35, koji se smatra generacijom 4++, najviše je promovisan proizvod ruske vojne avijacije. Cena aviona procenjena je na 98 miliona evra.

U maju je ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo da je oborilo ruski borbeni avion Su-35. Međutim, tu informaciju nisu potvrdili čak ni zapadni “nezavisni izvori i OSINT stručnjaci”.

Da je Ruska Federacija izgubila jedan Su-35 4++ generacije u Ukrajini, trvdi jedino Ministarstvo odbrane u Kijevu nakon što je početkom aprila 2022. predstavilo fotografiju olupine aviona sa zemlje. Na slikama se zaista čini da je reč o Su-35.

Postoje i problemi sa ukrajinskim avionima MiG-29: američke rakete AGM-88 „HARM“, koje se koriste samo sa 25% kapaciteta

Ukrajina je od saveznika dobila ukupno 45 sovjetskih aviona Su-25 i MiG-29, ali čak i pored toga nikakav progers nije napravljen.

Sad već poznati ukrajinski pilot Juice takođe priča o problemu i kaže da bi ukrajinsko vazduhoplovstvu bilo mnogo lakše da podrži i zaštiti kopnene snage da ima letelice boljeg učinka, a za primer navodi, naravno, američki F-16 Fighting Falcon.

Iako je avion prvi put ušao u proizvodnju 1980-ih, tokom vremena je prošao kroz mnoge nadogradnje. F-16, koji je Holivud napravio da bude najpopularniji avion na svetu, ako bi završio u Ukrajini, sigurno bi bio mnogo više od onoga što Ukrajinci imaju danas.

ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig 29
ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig-29

Ukrajinski piloti idalje čvrsto veruju da bi isporuka F-16 bila prekretnica ne samo za ukrajinsku kontraofanzivu, već i za sudbinu rata.

Kao i Pumba, Juice se plaši ruske PVO i Su-35, ali tvrdi da je Ukrajina bila efikasna u usvajanju nove taktike. Međutim, dodaje i da se Rusi prilagođavaju.

Drugi problem sa kojim se Ukrajinci suočavaju su zapadni sistemi naoružanja integrisani u njihove borbene avione. Ukrajinski pilot kaže da je zapadno oružje daleko od toga da se koristi u punom kapacitetu zbog činjenice da su sovjetski avioni veoma stari. On je naveo primer američkih raketa HAMR integrisanih na ukrajinski MiG-29.

„Nažalost, uzmite slučaj HAMR projektila. One su ograničeni i koriste se samo sa oko 25% svog kapaciteta. Ne možemo da iskoristimo 100% potencijala zbog ograničenja u dometu i preciznosti“, zaključio je ukrajinski pilot Juice.

Dakle da ponovimo ako nismo već dovoljno puta, poruka Si-En-En-a i ukrajinskih pilota američkih kondih imena je da: zapadni avioni, posebno F-16, treba da budu prioritet.

Ukrajinski piloti smatraju da bi za balansiranje bila potrebna eskadrila od 12-20 aviona, ali mnogo više da bi Ukrajinci imali značajan uticaj na bojnom polju.

agm 88 harm
agm 88 harm

Podsećamo, početkom avgusta 2022. godine pojavile su se prve informacije da su rakete američke proizvodnje AGM-88 počele da gađaju položaje ruskih okupacionih snaga u Ukrajini.

Pentagon je kasnije zvanično potvrdio da je ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu isporučio antiradar rakete AGM-88 „HARM“. One su bile integrisane u MiG-29.

IzvorCNN

2 KOMENTARA

  1. Ukrainski pilot nije taj da odlučuje šta je bolje za borbu.
    Njegovoje da leti sa onim šta ima to štoće poginuti nije problem ,obučićese još novih pilota .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave