NaslovnaNovostiTrka hipersoničnih raketa: Sjedinjene Države sprovele novu seriju testiranja

Trka hipersoničnih raketa: Sjedinjene Države sprovele novu seriju testiranja

Američka kompanija Leidos otvorila je centar za testiranje hipersoničnih raketa, izvršivši prvo lansiranje u okviru ovog programa. Demonstracija je održana 17. juna i sastojala se od lansiranja hipersoničnog tereta korišćenjem komercijalnog lansirnog vozila specijalno razvijenog za ovu svrhu.

„Ovaj uspešan test je pokazao [prvo] hipersonično ubacivanje korisnog tereta iz komercijalne lansirne rakete, i tim je spreman da pređe na sledeću fazu ovog programa“, rekao je izvršni direktor Leidosa Tom Bel, novinama od 19. juna.

Lansiranje 17. juna bio je i prvi suborbitalni probni let lansirne rakete, nazvane HASTE (Hipersonic Accelerator Suborbital Test Electron), koja je „Elektron“ raketa modifikovana da nosi nosivost najmanje dvostruko veće od originalne.

„HASTE je izveden iz rakete Electron, ali ima modifikovanu Kick Stage za hipersonično raspoređivanje korisnog tereta, čime se postiže veći kapacitet nosivosti do 700 kg i opcije za prilagođene obloge za prihvatanje tereta velikog korisnog tereta, uključujući (rakete) vazdušne disanje, balistički ponovni ulazak, ubrzano klizanje i nosivost za svemirske aplikacije“, saopštila je Rocket Lab, koja je napravila raketu.

Test je sproveden u okviru programa čiji je cilj povećanje učestalosti hipersoničnih testova, nazvanog MACH-TB (Multi-Service Advanced Capability Hipersonic Test Bed).

Program vode Pentagonov centar za upravljanje testnim resursima i Centar za pomorsko površinsko ratovanje američke mornarice. Leidos je izabran za glavnog integratora programa prošlog septembra, a svemirska kompanija Rocket Lab sa sedištem u Kaliforniji je jedan od 12 podizvođača koji podržavaju ovaj napor.

Hipersonična brzina se smatra za brzinom od najmanje 5 maha, a Pentagon je povećao svoja ulaganja u brzo oružje i avione poslednjih godina dok Rusija i Kina uveliko demonstriraju sopstvene sisteme više nego uspešno.

Nedostatak objekata i opreme za testiranje, posebno za podršku demonstracijama letenja, ograničio je broj testova leta koje glavni programi mogu da sprovedu, a MACH-TB je deo napora Ministarstva odbrane SAD (DoD) da reši ove poteškoće.

Pored toga što služi kao tehnološki integrator programa, Leidos razvija eksperimentalnu jedrilicu koja se može koristiti za testiranje hipersoničnih sposobnosti koje bi mogle da podrže brojne DoD programe.

Prvi test je trajao samo 49 dana od začeća do leta, a Leidos očekuje da će se buduće demonstracije graditi na ovom ritmu.

„Uspeh ove misije pokazuje saradnju između vlade i industrijskih partnera kako bi se promenila paradigma hipersoničnog testiranja“, rekao je Brajan Rodžers, viši direktor globalnih usluga lansiranja Rocket Lab-a. „HASTE omogućava česta i pristupačna testiranja leta koja su potrebna da se unapredi nacionalni razvoj hipersonične tehnologije.

Raketa HASTE će takođe podržati još jedan program koji ima za cilj da poveća tempo testiranja hipersoničnih tela, nazvan HiCAT (Hipersonic and High-Cadence Airborne Testing Capabilities) Jedinice za odbrambene inovacije (DIU), za koju se očekuje da će sledeće godine zabeležiti svoj prvi let testiranja. leto, prema Defense Nevs.

Ministarstvo odbrane SAD ima oko 70 programa fokusiranih na razvoj oružja i letelica koji mogu da lete i manevrišu hipersoničnim brzinama. Infrastruktura za testiranje potrebna za validaciju ovih dizajna, uključujući štandove za testiranje aviona i na zemlji, je u velikoj potražnji, ograničavajući broj testova leta za glavne programe na nekoliko pokušaja svake godine.

Pentagon želi da poveća ovu stopu na jedan hipersonični probni let nedeljno, a dva programa MACH-TB i HiCAT očekije se da će dati najveći doprinos postizanju ove strategije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave