NaslovnaNovostiUkrajinski izvori: Privatna vojna kompanija „Vagner“ priprema operaciju zauzimanja Harkova

Ukrajinski izvori: Privatna vojna kompanija „Vagner“ priprema operaciju zauzimanja Harkova

Ukrajinski informativni resursi šire informacije o predstojećem napadu na Harkov od strane snaga ruske privatne vojne kompanije Vagner.

Pretpostavlja se da je posle uspešnog zauzimanja Bahmuta, Harkov izabran za sledeću metu vojne operacije. Izvori tvrde da su podaci o takvim planovima prošli kroz nekoliko slojeva anonimnosti i završili na internetu, kao od samih „vagnerovaca”.

U publikacijama na ukrajinskim informativnim platformama se navodi da se ruska komanda pridržava strategije odbrambenih dejstava koja treba da dovedu do neuspeha kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, pretpostavlja se da je Jevgenij Prigožin, iza Vagnerovog PMC-a, izabrao ofanzivnu taktiku, čiji je cilj da Harkov stavi pod rusku kontrolu.

Ruski vojnik sa automatom Val u Harkovskoj oblasti
Ruski vojnik sa automatom Val u Harkovskoj oblasti

Vredi napomenuti da nema dokaza o takvim strateškim planovima, već su svi podaci zasnovani samo na pretpostavkama.

Međutim to ne sprečava ukrajinske izvore da tvrde da je sve odlučeno i da će Vagner pokrenuti operaciju zauzimanja Harkova, čime će preusmeriti rezerve Oružanih snaga Ukrajine i pomoći ruskoj vojsci da zadrži kontraofanzivu ukrajinskih trupa.

Istovremeno, sam Prigožin ne komentariše navodne planove privatne vojske, rekavši samo da se “orkestar” sprema da izvrši borbene zadatke do početka avgusta. Prema njegovim rečima, trenutno je u toku reorganizacija, dopuna i obuka jurišnih odreda.

Ipak, početkom juna neki vojni stručnjaci, uključujući i ruske, isticali su mogućnost da bi Vagner, nakon odmora i pregrupisavanja snaga, mogao da pokrene operaciju zauzimanja Harkova.

Ovo je od strateškog značaja, jer bez kontrole ovog grada, svaka ofanziva na području Slavjanska i Kramatorska može biti pogođena u bok. Pored toga, kontrola nad Harkovskom regijom ojačaće bezbednost pograničnih regiona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave