NaslovnaNovostiNeverovatan video: Usporen snimak granate RPG-7 kako gađa ukrajinski tenk

Neverovatan video: Usporen snimak granate RPG-7 kako gađa ukrajinski tenk

Jedan bacač granata iz RPG-7 odleteo je nekoliko centimetara od ukrajinskog tankera te je Ukrajinski vojnik imao neverovatnu sreću – granata ispaljena iz RPG-7 odletela je nekoliko centimetara od njega.

Incident se dogodio tokom borbi u zaporoškom pravcu linije fronta. Tenk ukrajinske vojske pokušao je da juriša na položaje ruskih boraca, a rusi su iz bacači granata uspešno pogodili ukrajinski tenk iz drugog pokušaja.

Prilikom prvog hica, granata ispaljena iz RPG-7 doletela je samo nekoliko centimetara od ukrajinskog vojnika i nije eksplodirala. Međutim, drugi hitac je pogodio tačno između trupa tenka i mehanizma pomeranja kupole, što je moralo da je izazvalo prilično ozbiljna oštećenja tenka.

Veruje se da je snimak snimljen kamerom na šlemu ili grudima ukrajinskog vojnika koji je upravljao lakim mitraljezom na kupoli tenka. Koji je tenk u pitanju nije jasno. Junak na ovom usporenom snimku je nepoznati i nevidljivi ruski vojnik koji puca iz RPG-a.

U prvih nekoliko sekundi može se videti dim sa leve strane ruskog rova i granata se približava tenku. Ovo je projektil ispaljen iz prenosnog protivtenkovskog raketnog sistema, RPG-7. Projektil prolazi tik uz desnu stranu tenka.

Bazooka, Panczerfaust 1 i RPG-7

Kao što su za vreme Drugog svetskog rata američka bazuka (”M1 bazooka”)  i nemački pancerfaust (”Panzerfaust 1”) postali generički pojmovi za prenosno PT oruđe kojim može da rukuje jedan čovek, tako je posle rata slavu stekao i ”RPG-7” (Ручной Противотанковый Гранатомёт).

Od RPG-1 do RPG-7
Od RPG-1 do RPG-7

Međutim, nisu ni oni prvi u svojoj klasi. Bazuku je izumeo na kraju Prvog svetskog rata američki fizičar Robert Godard (Robert Hutchins Goddard, ”otac rakete”), u čemu je učestvovao i dr Klerens Hikman (Clarence Nichols Hickman). Ono je u euforiji pobede sklonjeno u zapećak i dočekalo je svoj trenutak.

Inače, ni kumulativni mlaz, na kome se zasnivaju današnja najubojitija PT sredstava, nije baš u cvetu mladosti. Amerikanac Čarls Edvard Monro (Charles Edward Munroe) je već 1880. došao do tog rešenja.

Vratimo se ručnom bacaču ”RPG-7”. O njemu je napisano mnogo tekstova, sve se zna, pa ipak nastavlja da iznenađuje svojom upotrebljivošću. Masovno se viđa i na ratištima tokom Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Očigledno je da su konstruktori znali svoj posao – ili im se posrećiloDovoljno je spomenuti da je ovaj bacač vršnjak Gagarinovog leta u kosmos. On je konstruisan najpre kao PT oružje. Borbenu premijeru imao je u Vijetnamu gde su Vijetkongovci s lakoćom probijali, na opšte iznenađenje, sve protivničke tenkove.

Za njega je, kao i za svako uspešno oružje, ovaj rat bio najbolja reklama, a mit o njemu počeo je da se širi po svim kontinetima. Ratište i okolnosti, kao i maštovitost korisnika učinili su ostalo. Nećemo se previše baviti istorijatom samog bacača. 

rpg 7v2
rpg 7v2

Za one koji bi, ipak, nešto više da saznaju, recimo da je ”RPG-7”, kao i njegov prethodnik ”RPG-2”, napravljen za borbu protiv oklopne tehnike i dugo su za njega proizvođene samo kumulativne mine. Kad već spominjemo ”RPG -2”, da navedemo i to da je on  u trku s tadašnjim konkurentima uveo novinu – kalibar mine bio je veći od kalibra cevi (to se može videti i na našem RB ”M-57” koji je koristio natkalibarnu minu).

”RPG-7” su po po potrebi, veštini i hrabrosti koristili za sve moguće i nemoguće zadatke, tako da se on pokazao odličnim u dejstvu na utvrđene objekte, plovila, helikoptere pa i na živu silu kad drugačije nije moglo.

Primera za to ima mnogo. Afganistanci i Čečeni (kod kojih je od 50-80 % boraca nosilo i ”RPG”), bacač su koristili kao ”partizansku artiljeriju”. Napad su počinjali masovnim dejstvom. Iznenadni plotun iz nekoliko desetina ručnih bacača ne samo da je nanosio gubitke protivniku (eksplozija kumulativne granate, njen mlaz i šrapneli mogu u radijusu do četiri metra da uništavaju protivnike kao da je reč o ručnoj bombi), već je unosio i pometnju.

Za odlično oklopljeno vozilo dva ili tri strelca su bila dovoljna da sinhronizovano dejstvuju i da ga unište. Interesantno je da je ”RPG-7” bio izuzetno uspešan u borbi protiv helikoptera. Smatra se da je oko 150 helikoptera (od tog broja 128 u Vijetnamu), oboreno upravo ovim sredstvom. Tako je ova sprava postala univerzalni džepni top za pešadiju. Šta je, izvesno vreme, bilo iznenađujuće za vojne stručnjake? To što se framentarna mina ”OG-7V- Oskolok” (komadić, fragment, šrapnel) pojavila tek 1999. godine!

Bojeve glave RPG-7

RPG-7 je raketni bacač granata za višekratnu upotrebu koji ispaljuje različite bojeve glave i projektile za jednokratnu upotrebu, što ga čini isplativim i svestranim oružjem. Obično koristi bojevu glavu PG-7V, dizajniranu da probije oklop, efikasnu protiv oklopnih vozila. Takođe može da koristi PG-7VL sa proširenim dometom i TBG-7V za utvrđenja i bunkere.

RPG-7
RPG-7

RPG-7 može da ispaljuje rakete poput PG-7VR, dizajnirane da poraze reaktivni oklop. Ova raketa može da dosegne do 700 metara i vođena je pomoću žičanog sistema.

Druge rakete kompatibilne sa RPG-7 su PG-7VM, sa proširenim dometom do 1.000 metara, i TBG-7VM za utvrđenja i bunkere. Takođe može ispaliti termobarične rakete koje uništavaju mete u skučenim prostorima.

Kako funkcioniše RPG-7?

Lanser RPG-7, napravljen od čelične cevi i raketne granate za jednokratnu upotrebu [RPG], deluje pod visokim pritiskom. RPG se ubacuje u cev, osigurava rezom i ispaljuje povlačenjem okidača.

Nakon što se sigurnosna igla ukloni, RPG se ubacuje u cev i pričvršćuje. Operater tada cilja i puca. Raketni motor pokreće RPG prema meti, stabilizovan zadnjim perajima.

BOJEVA PUNJENJA ZA RPG-7. NA DNU JE ''OLOVKA''
BOJEVA PUNJENJA ZA RPG-7. NA DNU JE ”OLOVKA”

Kada povučete okidač, udarna igla pali raketni motor, lansirajući RPG. Ovo jednostavno i pouzdano oružje popularno je širom sveta zbog svoje lakoće upotrebe i efikasnosti.

7 KOMENTARA

  1. Mislim da je u ovom slučaju mina PG-7VR(sa tandem bojevom glavom,probojnosti oko 750mm homogenog čelika – nakon eliminacije ERO zaštite,probojnost opada na oko 650mm.)

  2. Ovo je Maljutka dejstvovala,ne RPG. Ali nešto me drugo čudi. Moji tenkovi su izgledali kao pokretne deponije,džakovi s peskom,fosna,maskirne mreže….ovde niko nikakvu zaštitu nema.

  3. Ha ha RB I vodi v žicom. Maljutka je a RB nikakor. Dajte idite u pešadiju I naučite sisteme I komentarišite stvar koju poznajete. Ako hočete komentarisati više naoružanja I sistema onda idite služiti u 63. padobransku brigadu I ima čete dosta širok spektar naoružanja da možete površinski da komentarišite karakteristike pojedinh sistema.

    • Preko 10.000 trenažnih i jedno bojevo gađanje maljutkom. Ovo sasvim sigurno nije maljutka jer ona ne može da se upravlja prvih 500m, dok je uključen startni motor. Maljutka u startu ne leti horizontalno i ne leti pravolinijski već se rotira oko svoje ose praveći helikoidu (spiralu) prečnika 1m. Dakle ovo jeste RPG.

    • Nemoj da se sramotiš zs razliku od tebe koji ne znsš nos da obrišeš,novinari bsrem znaju ono o čemu pričaju.RPG7 koristi minu PG-7VR čiji je domet 700m.i zamisli koristi ŽICU! 😀 😀 😀

  4. Mole se novinari koji nisu služili vojsku da ne komentarišu ovakve snimke jer u najmanju ruku ispadaju smešni. Kamera je smeštena na kupoli tenka tzv tureli komandira, odmah pored TPKU-2B.

  5. Nešto nisam siguran da RPG može da se vodi žicom to je ručni protiv oklopnu bacač namenjen za neposrednu borbu sa oklopnim sredstvima

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave