NaslovnaNovostiCilj: Ovnom do Azovskog mora? Ukrajina uprkos poteškoćama tek planira kulminaciju kontraofanzive

Cilj: Ovnom do Azovskog mora? Ukrajina uprkos poteškoćama tek planira kulminaciju kontraofanzive

Nakon početka ukrajinske kontraofanzive, koja je nebrojano puta najavljivana i odlagana, na zapadnim društvenim mrežama pojavio se takozvani „tajni plan“ glavnog pravca napada Oružanih snaga Ukrajine, koji je počeo da se širi veoma brzo.

To je izazvalo interesovanje javnosti, s obzirom na to da zapadni analitičari i vojni eksperti već mesecima raspravljaju o tom pitanju.

Navedeni plan je, u stvari, mapa jedne oblasti u Azovskoj regiji, na kojoj su označene etape napredovanja ukrajinskih trupa kroz teritoriju Zaporoške oblasti.

Plan pokazuje da je namera vojnog vrha u Kijevu da zauzme gradove Energodar, Tokmak, Bilmak, Primorsk, Berdjansk i Melitopolj, da preseče kopneni koridor koji povezuje Donbas sa Krimom i dobije izlaz na Azovsko more.

Kasnije će bok ukrajinske grupe održavati odbranu na liniji Energodar – Melitopolj – Moločni. Dok na drugom boku jedinice Oružanih snaga Ukrajine će zauzeti uporište i početi da brane položaje na pravcu Velika Novoselka – Bilmak – Berdjansk.

Na ovaj način bi se podelile ruske snage na hersonskom, zaporoškom i ugledarskom pravcu, a prestala bi da postoji celovitost južnog fronta Oružanih snaga Rusije.

kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija

Nema informacija koje zvanično potvrđuju mapu, ali je cilj Ukrajine da stigne do Azovskog mora više nego siguran.

Trenutno je teško reći koliko ono što je prikazano na mapi odgovara stvarnosti. Trenutno, dakle iz priloženog do sada, akcije Oružanih snaga Ukrajine ne pokazuju da zaista žele da prodru u Azovsko more.

Iako neki od ruskih vojnih stručnjaka cene da je vrhunac ukrajinske kontraofanzive dostignut i da je zaustavljen, sve je više glasova koji tvrde da ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine nije iscrpljen, a etapa glavnog dela kontraofanzive još nije počela.

Jedan broj vojnih eksperata, iz Ukrajine, sa Zapada, pa čak i iz Rusije, smatra da ofanzivne akcije ukrajinske vojske, koje su pokrenute 4. juna, imaju za cilj opipavanje ruske odbrane.

ukrajinska kontraofanziva ilustracija
ukrajinska kontraofanziva ilustracija

Nakon testiranja, uspostavio bi se glavni pravac kojim se može probiti front te najlakše napredovati. Tek kasnije bi se krenulo u odlučujuće napade na gradove Melitopolj i, moguće, Berdjansk na Azovskom moru.

Ovom “mapom” je iznet prilično logičan i očekivan plan sa strateške tačke gledišta iz udobnih zapadnih centara moći ali ne i sa terena ukrajinskih vojnika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave