NaslovnaNovostiRojters: Oružane snage Ukrajine koriste više od 800 tenkova tokom ofanzive

Rojters: Oružane snage Ukrajine koriste više od 800 tenkova tokom ofanzive

Ukrajinske oružane snage (OSU) koristile su samo 3 od 12 brigada tokom kontraofanzive, dok ključna bitka tek predstoji, prenosi Rojters.

Vojska je za tu operaciju stvorila 12 oklopnih brigada, od kojih je devet obučeno i opremljeno na Zapadu, kažu analitičari.

Brigada se obično sastoji od najmanje 3.500-4.000 vojnika. Ukrajina je saopštila da je formirala osam jurišnih brigada od 40.000 vojnika koje je regrutiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema osnovnim podacima novinara, obe sukobljene strane imaju za cilj da iscrpe resurse neprijatelja. Napominje se da se glavna odbrambena linija Rusije nalazi na dubini od 10-15 kilometara. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da probiju odbranu radi naknadnog raspoređivanja dodatnih snaga.

Iako OSU više nema stratešku prednost iznenađenja, ostaje mogućnost taktičkih napada. Napominje se da Oružane snage Ukrajine koriste metode maskiranja, obmane i dezinformisanja, koje su već korišćene u bitkama u Hersonskoj oblasti.

Ukrajina bi, prema izvoru, mogla da izgubi do 15% svojih oklopnih vozila Bredli i nekoliko procenata tenkova Leopard. Međutim, kako primećuju novinari, blagovremene isporuke sa Zapada su sasvim sposobne da nadoknade ove gubitke.

Ako uzmemo u obzir izveštaje Rojtersa, ukrajinske oružane snage i dalje imaju 9 brigada u rezervi za ofanzivna dejstva.

Ovo predstavlja najmanje 32.000 vojnika i najmanje 837 tenkova, koji mogu biti raspoređeni na bilo kom frontu. Međutim, ranije je saopšteno da Ukrajina ukupno planira da u kontraofanzivi koristi trupe do 400.000 ljudi.

Ruska vojska uzvraća udarac u oblasti Vremjevskog roga

Oružane snage Rusije su pokrenule mini kontraofanzivu u oblasti Vremjevske roga, potiskujući OSU sa linije dodira i izravnavajući liniju fronta. Detalje operacije pojašnjava portal “Ruskaja Vesna”, ukazujući da se glavni događaji razvijaju na frontu između Novodonjecka i Urožajnog.

Sposobnost Oružanih snaga RF da pređu na kontranapad obezbedila je preraspoređivanje rezervnih jedinica. Trenutno ruska vojska nastavlja da vrši pritisak na jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Urožajnu, od kojih je većina i dalje u sivoj zoni.

Kijev sa svoje strane nastavlja prebacivanje pojačanja na liniju fronta, ali jedinice koje se približavaju položajima uništavaju artiljerija i avijacija Oružanih snaga RF, tvrde sa pomenutog portala.

Izviđanje Oružanih snaga RF značajno doprinosi uspehu operacije, blagovremeno otkrivajući položaje Oružanih snaga Ukrajine i prenoseći koordinate ruske vojske za udar.

OSU su pretrpeli značajne gubitke koji nisu opravdani ni vojnom ni strateškom nuždom. Ovu činjenicu prepoznaju čak i pojedini zapadni političari i vojni stručnjaci, ističući neefikasnost delovanja ukrajinske vojske na ovom sektoru fronta.

Dakle, trenutna situacija u oblasti Vremjevskog svedoči o prednosti ruske vojske, koja uspešno sprovodi kontraofanzivnu operaciju i nanosi ozbiljne gubitke neprijatelju.

Istovremeno, Kijev, uprkos aktivnom raspoređivanju pojačanja, i dalje nije krenuo u napad punog obima.

Ukrajinski iznenadni desant na Hersonsku oblast

Danas se saznalo da je ukrajinska strana pokušala da iskrca diverzantsko-izviđačku grupu u rejonu Gola Pristana i Aljošeka, u oblasti Herson. Ovo je preneo Telegram kanal „Spetsnaz Arhangel”.

U desantnoj operaciji učestvovala su četiri čamca Oružanih snaga Ukrajine (OSU), na kojima se nalazilo oko 40 vojnika. Pokušaj prebacivanja snaga izvršen je vodenim putem, što je neuobičajen manevar u sadašnjim uslovima.

Uništenje ukrajinskog tegljača koji je pokušavao da očisti put čamcima OSU u Hersonskoj oblasti

Međutim, uprkos originalnosti taktike, kretanje vojnih snaga Ukrajine primećeno je vazdušnim izviđanjem ruske strane. To je omogućilo da se brzo odgovori na pretnju i preduzmu mere za neutralisanje.

Kao rezultat protivmera, jedan od čamaca Oružanih snaga Ukrajine je uništen. Prema preliminarnim informacijama, ostatak brodova i raspoređene snage nisu povređeni i povukli su se na bezbednu udaljenost. Podaci o mogućim žrtvama i gubicima se preciziraju.

Ranije je saopšteno da bi Oružane snage Ukrajine mogle da izvrše napade na oblasti Herson i Zaporožje, a sadašnji incident bi mogao biti jedan od prvih napada.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave