NaslovnaNovostiOsovine glavnog napada osam ukrajinskih brigada: Na putu do Krima prva meta...

Osovine glavnog napada osam ukrajinskih brigada: Na putu do Krima prva meta Tokmak

Osam brigada ukrajinske armije sprema se za početak glavne ofanzive. Prema ruskim informacijama, Kijev će „dati sve od sebe” kako bi predstavio „značajan uspeh” pred Samit NATO sledećeg meseca.

Plan, ako se konačno sprovede, može se okarakterisati kao čisto samoubistvo. Ukrajinci će morati da probiju „liniju odbrane Surovikin” koja je puna „zona smrti”.

Boris Rožin, ruski stručnjak, izvestio je da prvih osam brigada Oružanih snaga Ukrajine zauzimaju borbene položaje u Zaporožju.

Prema Rožinu, u pozadini komanda Oružanih snaga Ukrajine nastavlja aktivnu reorganizaciju trupa i prebacivanje rezervi

map crimea5
Mapa Krim

Očekuje se da će se glavna ofanziva Ukrajinaca odvijati na sledeći način:

  • Prva osovina je ofanziva ukrajinskih snaga na osovini Orehov-Tokmak
  • Druga osovina je napad ukrajinskih snaga na položaj Vremeevski. U ovom trenutku ukrajinske snage deluju sa dve strane
  • Treća osovina je ukrajinska ofanziva ka Vaslivki.
  • Četvrta osovina je desant ukrajinskih snaga od Nikopolja do Energodara. Postoje izveštaji da je 1.200 „ruskih uniformi“ podeljeno ukrajinskim vojnicima da pređu na rusku stranu Hersona.
  • Tada će se pridružiti ukrajinske snage iz Nikopolja i Vaslivke
  • Varljivo dejstvo ukrajinskih snaga od Ugledara do Mariupolja.
  • Sabotaža na Krimu

Ključna lokacija Tokmak, zaštićen „Surovikin linijom“

Ukrajinci će baciti svu težinu u nastojanju da zauzmu naselje Tokmak. Od Vaslivke Tokmak je udaljen oko 22 milje, a od Orehova 20 milja

Vrednost Tokmaka objašnjava zašto su Ukrajinci na ovu osovinu angažovali neke od svojih najnaoružanijih brigada i naprednu opremu, i zašto se Rusi bore da ovu liniju odbrane održe netaknutom.

Ako Ukrajinci uspeju da probiju rusku odbrambenu liniju oko Tokmaka i pređu reku Tokmak, možda bi mogli da napreduju do Melitopolja, strateški važnog grada u blizini Azovskog mora.

Ponovno zauzimanje Melitopolja bi prekinulo kopnene linije za snabdevanje Krima, oslabivši poluostrvo uoči mogućeg pokušaja Ukrajine da protera ruske okupatore.

„Tokmak je izuzetno važno železničko i snabdevačko čvorište za Ruse“, objašnjava Majk Martin, saradnik na Odseku za vojne studije na Kings koledžu u Londonu.

Ruski inženjeri su izgradili velika utvrđenja u Tokmaku i oko njega. Južno od grada, međutim, rovovi i zemljani radovi – i minska polja, verovatno – su mnogo ređi.

Velika, dobro opremljena ruska snaga čuva ova utvrđenja. Od severa ka jugu redom: 503., 291., 70. i 429. motorizovani streljački puk, neke rezervne formacije i pet najamničkih bataljona. Najmanje 10.000 vojnika na liniji fronta i stotine oklopnih vozila.

map crimea2
Mapa Krim 2

Ove trupe čekaju iza minskih polja i zona smrti koje je postavila ruska artiljerija. Iz vazduha patroliraju dronovi, jurišni helikopteri i lovci-bombarderi. Nije iznenađujuće da su se dve brigade ukrajinske vojske – 33. mehanizovana brigada i 47. jurišna brigada – početkom prošle nedelje pomerile na jug duž ose Tokmak, našle su se pod teškim napadom.

33. i 47. brigada – opremljene nemačkim tenkovima Leopard 2 i američkim borbenim vozilima M-2 – zaustavile su se u minskom polju izvan Male Tokmačke, na severnoj ivici Tokmačke osovine, prošlog četvrtka ujutru.

Ukrajinska vojska formirala je najmanje 12 novih brigada za pokretanje kontraofanzive 2023. i uglavnom ih opremila evropskim i američkim naoružanjem. 33. i 47. brigada su dve od ovih formacija.

Sve to znači da Ukrajinci i dalje zadržavaju dosta vatrene moći. Možda čekaju da iskoriste bilo kakve „pukotine“ koje su izazvale 33. i 47. brigada na severnoj granici puta T0408 za Tokmak.

„Ovde idu glavni napori ukrajinskih snaga – ali tek treba da ih vidimo u velikoj meri – pa sačekajmo“, prokomentarisao je Martin.

Napominje se da su Rusi stvorili trostruku odbrambenu liniju u oblasti koja je sada poznata kao „Surovikin linija“.

Podsećamo da su britanski obaveštajci opisali napore Rusije da ojača svoju poziciju kao „jedan od najvećih vojnih odbrambenih sistema koje su ikada videli“.

Rusija je izgradila najjaču liniju odbrane na svetu po „sistemu od tri linije” sa različitim nivoima utvrđenja, saopštili su Britanci. Ukrajinci će pokušati da prođu kroz ovu „zonu smrti“ koju je stvorila „Surovikin linija“.

„Krim je meta“, kaže američki general

Bivši komandant američke vojske u Evropi general Ben Hodžis je pre nekoliko meseci izneo svoju viziju invazije Oružanih snaga Ukrajine na poluostrvo Krim.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinska vojska treba da udari neko vreme na civilnu i vojnu infrastrukturu ruskog regiona, a zatim da upotrebi kopnene snage.

Američki general je predstavio mapu sa detaljnim planom predstojećeg napada ukrajinske vojske. I iako se za ovaj dokument kaže da je približan, postoji nešto čega treba biti svestan.

  • Prema Hodžisu, Oružane snage Ukrajine će prvo naneti nekoliko udara na civilnu infrastrukturu poluostrva.
  • Sledeće će vazduhoplovne snage dronovima napasti Krim, tj. mete od interesa za ukrajinsku vojnu komandu.
  • I tek posle pripreme artiljerije i avijacije počinje udar kopnenih jedinica ukrajinske vojske.
map crimea
Mapa Ben Hodžis

Prema rečima Bena Hodžisa, Krimski most i železnički čvor u Džankoju postaće primarne mete za Oružane snage Ukrajine.

Pored toga, među prvima bi trebalo da budu pogođeni aerodrom Saki i baza Crnomorske flote Ruske Federacije u Sevastopolju.

IzvorWN

3 KOMENTARA

  1. Mislim da ce samo isprovocirati Ruse da upotrebe nuklearne rakete pre vremena… Ako amerikanci daju nuklearne rakete ukrajincima, rusi ce nuklearnim rakteama napasti ameriku…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave