NaslovnaNovostiTežak gubitak za rusku armiju: General-major poginuo tokom ukrajinske ofanzive

Težak gubitak za rusku armiju: General-major poginuo tokom ukrajinske ofanzive

Tokom borbi u regionu Zaporožja, gde ukrajinske trupe pokušavaju kontraofanzivni proboj, nastradao je načelnik štaba i komandant ruske 35. armije general-major Sergej Gorajcev.

O stradanju generala Goraićeva izvestili su ruski vojni blogeri. Prema njihovim rečima, poginuo je u ukrajinskom raketnom napadu tokom borbi duž reke Mokri Jali, gde su sedam sela na udaru ukrajinskih trupa.

„Načelnik štaba 35. armije poginuo je u raketnom napadu“, rekao je ruski vojni dopisnik Jurij Kotenok na svom Telegram kanalu pod nazivom Voenkor Kotenok Z.

„Celog jučerašnjeg dana (12. juna) vodile su se teške borbe duž linije fronta grupe Vostok. Situacija na liniji odbrane 60. i 37. mehanizovane brigade je komplikovana“, dodao je on.

Bloger je generala opisao kao jednog od najpametnijih i najefikasnijih vojskovođa koji je kombinovao “maksimalni profesionalizam sa ličnom hrabrošću”.

Učesnik drugog rata u Čečeniji, komandovao je ruskim snagama u separatističkom Pridnjestrovlju 2013. Od 2014. do 2017. radio je u Donbasu.

U ponedeljak su se vodile teške borbe. „Oslobođeno je sedam naselja: Lobkovoe, Levadnoje, Novodarovka, Neskučnoje, Storojevoje, Makarovka, Blagodatnoje“, tvrdi zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar na Telegramu.

„Površina teritorije pod (ukrajinskom) kontrolom je 90 kvadratnih kilometara“, dodala je ona i nadovezala se da obuhvata i područje osvojeno u napadu od Orihiva do Tokmaka u pravcu Tavrije.

Nekoliko visokih ruskih komandanata, uključujući generale, već su poginuli u Ukrajini, uglavnom usled ruske doktrine ratovanja gde kao komandanti predvode svoje trupe u prvim linijama fronta.

Neki oficiri su nastradali sredinom maja, navodi Rosijskaja Gazeta. Među njima su bila i dva pukovnika: komandant 4. mehanizovane brigade Vjačeslav Makarov u Donjeckoj oblasti i zamenik komandanta korpusa „zadužen za političko-vojnu delatnost” Evgenij Brovko.

Sergej Vladimirovič Gorjačev

Sergej Vladimirovič Gorjačev je rođen 1970. godine u gradu Ožerelje, koji se nalazi u Moskovskoj oblasti. Završio je Rjazansku višu vazdušnodesantnu komandnu školu. Diplomirao je na Kombinovanoj akademiji Oružanih snaga Ruske Federacije.

nacelnik staba i komandant ruske 35. armije general major sergej gorajcev vladimirovic
nacelnik staba i komandant ruske 35. armije general major sergej gorajcev vladimirovic

Obavljao je dužnosti komandira izviđačkog voda, pomoćnika načelnika izviđačkog puka, a kasnije je bio zamenik komandira izviđačke čete, zatim je postao komandir izviđačke čete, i na kraju – komandant vazdušno-desantnog bataljona u 76. diviziji.

Od 2011. do 2013. godine bio je zamenik komandanta Posebne motorizovane brigade kombinovane vojske Zapadnog vojnog okruga. U martu 2013. godine postavljen je za šefa operativne grupe ruskih trupa u Pridnjestrovlju.

Sergej Gorjačev je bio visokoprofesionalan vojni čovek sa bogatim i raznovrsnim iskustvom u službi. Predvodio je ruski kontingent u Pridnjestrovlju, komandovao je 201. vojnom bazom u Tadžikistanu, a bio je odgovoran i za centar za obuku u Habarovsku.

Kada je Gorjačev postavljen za komandanta 5. odvojene tenkovske brigade Kopnene vojske, pokazao je svoju sposobnost da se profesionalno razvija, dostigavši čin general-majora. Potom je unapređen na mesto zamenika komandanta 35. kombinovane armije, a potom je postavljen za načelnika Generalštaba armije.

Usled nedostatka zvaničnih komentara ruskog Ministarstva odbrane o ovom pitanju, još nema detalja niti zvaničnih potvrda o pogibiji general-majora Gorajceva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave