NaslovnaNovostiRusija oborila i zarobila prvi dron ScanEagle američke proizvodnje iznad Ukrajine

Rusija oborila i zarobila prvi dron ScanEagle američke proizvodnje iznad Ukrajine

Ruska vojska saopštila je o oboranju jednog od nekoliko izviđačkih dronova Boeing Insitu ScanEagle 2 koje su SAD nedavno isporučile Ukrajini.

Dron je navodno oboren sredstvima za elektronsko ratovanje iznad rejona Zaporožje, gde kijevske snage pokreću napade skoro nedelju dana u okviru svoje takozvane prolećne kontraofanzive. Prema fotografijama, ruske trupe su zarobile skoro netaknutu letelicu.

Nejasno je kada je tačno oboren dron ScanEagle 2. Međutim, fotografija olupine zajedno sa poljskim SkyEye pojavila se na internetu 10. juna.

ScanEagle 2 ima radni domet veći od 100 kilometara i trajanje leta od preko 16 sati. Dron se uglavnom koristi za izviđačke misije. Opremljen je senzorom koji podržava dan i noć, potpuno digitalnim video sistemom i naprednim navigacionim sistemom.

Prošlog avgusta, SAD su objavile da će Ukrajini dati 15 ScanEagle-a kao deo vojnog paketa pomoći od 775 miliona dolara za pomoć u ratnim naporima protiv Rusije.

Ovi dronovi ranije nisu primećeni u Ukrajini, što verovatno znači da su ih kijevske snage sačuvale za upotrebu u kontraofanzivi.

Ruski vojni stručnjaci će verovatno proučavati olupinu oborenog ScanEagle. Ovo bi moglo pomoći u razvoju elektronskih protivmera i poboljšanju performansi postojećih sistema protivvazdušne odbrane protiv ove vrste izviđačkih dronova.

Prema najnovijem brifingu ruskog Ministarstva odbrane, 4.563 dronova kijevskih snaga oborene su vatrom ili sredstvima elektronskog ratovanja od početka tkz. specijalne vojne operacije u Ukrajini pre više od godinu dana.

Inače, Boeing Insitu ScanEagle 2 je bespilotna letelica (dron) koja se koristi za razne svrhe, uključujući i civilne misije. Ova letelica je razvijena od strane kompanije Insitu, koja je deo Boinga.

Bespilotni vazdušni sistem ScanEagle 2 ima brzinu krstarenja od 148 km/h, dok je maksimalna radna visina drona 5.950 m. Dron može da izdrži u vazduhu više od 16 sati.

insitu scaneagle 2
insitu scaneagle 2

ScanEagle 2 je manje veličine i lako prenosiv, što ga čini pogodnim za primenu u terenskim uslovima. Dugotrajnog je leta, visoke autonomije i ima sposobnost izviđanja i nadzora iz vazduha. Opremljen je različitim senzorima, uključujući optičke kamere i termalne senzore, što omogućava prikupljanje podataka iz vazduha u realnom vremenu.

Dron je dugačak 1,71 m i ima raspon krila od 3,11 m. Prazan je težak 19 kg, a sa maksimalnom težinom pri poletanju od 23,5 kg ima nosivost od 3,5 kg.

Ova letelica se može koristiti za razne misije, kao što su nadzor teritorije, izviđanje, praćenje ciljeva, otkrivanje i identifikacija pretnji, i podrška taktičkim operacijama.

Takođe se može koristiti u civilne svrhe kao što su nadzor granica, nadgledanje prirodnih katastrofa, inspekcija infrastrukture i druge operacije koje zahtevaju visoku mobilnost i brzu reakciju. Pored SAD dronom raspolažu brojne zemlje među kojima je i Avganistan.

Avganistanska vojska u Kunduzu je ostavila bespilotne letelice ScanEagle i sada su u rukama Talibana.

6 KOMENTARA

  1. Ако су ти дронови остали у Авганистану, сигурно их Руси већ имају. Ово је само део пропаганде. За просечно необразованог и непросвећеног Американца који мисли да је Америка непобедива, оваква вест је катастрофа. Друштвене мреже ће на крају победити Америку.

  2. Па зар није паметније да се о овоме ћути, а да се према обореном апарату развије против оружје. У реду ми када и ако су су уништени тенкови, и друга оклопна возила у циљу пропаганде то објави, ал’ за ово обарање ми је то чудно

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave