Naslovna Novosti Lancet dron kamikaza pogađa svoj prvi tenk Leopard 2 u Ukrajini

Lancet dron kamikaza pogađa svoj prvi tenk Leopard 2 u Ukrajini [VIDEO]

6
zala lancet, kalashnikov koncern
zala lancet, kalashnikov ilustracija
google news

Ruska lutajuća municija/dron kamikaza Lancet postigla je svoj prvi pogodak u Leoparda 2 nemačke proizvodnje, dokazujući da je glavni borbeni tenk, koga su mejnstrim mediji predsatvljali izuzetno superiornim, ustvari slabo zaštićen.

Rusko Ministarstvo odbrane je 10. juna objavilo video snimak na kojem se vidi uspešan napad lutajućom municijom. Udar se navodno dogodio dva dana ranije, tokom nesrećnog napada kijevskih snaga u blizini sela Orehov u Zaporoškoj oblasti.

Tenk koji je uništio Lancet nije bila starija verzija Leoparda 2, već jedan od najnovijih, A6.

Leopard 2A6, koji je naoružan snažnim glatkim topom Rheinmetall 120 mm L/55, trebalo bi da bude zaštićen poboljšanim oklopnim paketom. Uprkos tome, pogodak iz lakše verzije drona Lancet. Izdelie-52 koji je naoružan bojevom glavom od samo jednog kilograma, bio je dovoljan da se tenk potpuno onesposobi.

Tenk je dobio udarac sa strane, slabijeg dela oklopa. Međutim, takve napade treba očekivati u savremenom ratu. Dizajner Leoparda 2, Krauss-Maffei, očigledno nije uložio dovoljno napora da reši ovu pretnju.

S druge strane, operateri Lancet municije su bili jasno dobro obavešteni o slabim tačkama tenka i na veoma kompetentan način planirali udar.

Lancet lutajuću municiju razvila je ZALA Aero grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

zala lancet
zala lancet

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Leopard 2 koji je onesposobio Lancet bio je samo jedan od nekoliko koje je ruska vojska uništila tokom poslednje bitke kod Orehova. Tokom bitke uništeno je i nekoliko borbenih vozila pešadije Bradley M2A2 ODS američke proizvodnje.

Saveznici Ukrajine obećali su da će poslednjih meseci isporučiti zemlji oko 100 tenkova Leopard 2, od kojih je najmanje 21 u verziji A6. Te nadograđene tenkove obećale su Nemačka i Portugalija.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada su bili veoma neuspešni.

Uspeh Lancet drona protiv Leoparda 2 možda i nije bio iznenađujući s obzirom na to da je sistem postigao više od 300 dokumentovanih pogodaka od početka ruske tkz. specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

6 KOMENTARA

  1. Kakav interesantan pakao za ove u tenku.Ne znam samo da li poginu od udara odmah ili osete malo vreline dok vrište unutra…Hm…zanimljivo.Puno paklenih dana sledi.

  2. А,колико ће се тек “Леопард” тенкова уништити до краја рата(пардон,специјалне војне операције)?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version