NaslovnaNovostiUkrajinska vojska optužila komandante da su ometali ključni kontranapad OSU

Ukrajinska vojska optužila komandante da su ometali ključni kontranapad OSU

Ukrajinska vojska je krivicu za osujećenu kontraofanzivu svalila na svoju vojnu komandu.

Ukrajinski vojnici na društvenim mrežama krive komandu za ono što se dogodilo. Komanda je, navodno, odlučila da se osloni na manevarsku sposobnost i nije opremila vojnu tehniku odgovarajućom protivminskom zaštitom.

To je dovelo do toga da su ključne udarne formacije pale u minska polja, a kasnije postale lake mete za ruske helikoptere i ATGM operatere. Ovu informaciju potvrđuju i video-snimci Ministarstva odbrane Ruske Federacije, na kojima se vidi kako se vojna tehnika raznosi minama i na njoj zaista nema zaštitnih elemenata.

Nakon što se saznalo za ogromna minska polja, entuzijazam Oružanih snaga Ukrajine je skoro prilično izbledeo, a umesto aktivnih napada, Oružane snage Ukrajine su prešle na pozicione borbe.

Ako ovde nije u pitanju neka nova taktika Oružanih snaga Ukrajine, onda se čak može desiti da nećemo videti aktivnije napade ukrajinske vojske, bar u bliskoj budućnosti, pošto su za tri dana njihove kontraofanzive Oružane snage Ukrajine izgubila 1% svoje protivofanzivne armije, prema Rusima.

Većinu oštećenih ukrajinskih tenkova Leopard 2 su za sada u „sivoj zoni“

Napušteni od ukrajinske vojske, tenkovi Leopard 2 praktično nisu oštećeni, ali ne mogu da se kreću.

Kako prenose ruski mediji, najmanje tri ukrajinska tenka Leopard 2 i dva francuska tenka na točkovima AMX-10RC su oštećena, a čak bi ih ruska vojska mogla i zarobiti.

Kako je postalo poznato, borbena vozila su oštećena od mina, usled čega su imobilisana. Međutim, trenutno se nalaze u takozvanoj „sivoj zoni“ i ni ukrajinska ni ruska strana ne mogu da ih evakuišu.

Međutim, s obzirom na to da Oružane snage Ukrajine nisu uspele da napreduju u ovom naletu kontraofanzive, više je nego verovatno da će trofeji u bliskoj budućnosti pripasti ruskoj vojsci.

Glavni problem za ukrajinsku stranu bio je to što iz nepoznatih razloga tenkovi nisu bili opremljeni protivminskim povlačnim mrežama.

Ovo je verovatno učinjeno da bi se povećala manevarska sposobnost oklopnih vozila, međutim, u stvarnosti, to je dovelo do činjenice da su oklopne grupe Oružanih snaga Ukrajine bile ranjive, a pokušaj kontranapada je propao bez jasnog početka.

Putin se oglasio

Ruski predsednik Vladimir Putin prvi put se oglasio saopštenjem o ukrajinskoj kontraofanzivi.

Prema preliminarnim informacijama, počela je kontraofanziva ukrajinske armije, koja se, sudeći po dostavljenim informacijama, izvodi odjednom na više pravaca linije fronta.

Međutim, prema rečima Vladimira Putina, do sada Oružane snage Ukrajine nisu uspele da ostvare svoje ciljeve, dok su gubici ukrajinske vojske znatno porasli.

„Ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru – zahvaljujući hrabrosti vojnika i pravilnoj organizaciji trupa“, naveo je Putin u saopštenju.

Ukrajinska strana, pak, još nije zvanično objavila da je pokrenula kontraofanzivne akcije, međutim, sudeći po pojačanoj aktivnosti na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da probiju rusku odbranu, ali napadi još nisu bili masovni.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, za tri dana Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke od skoro 4 hiljade ljudi, sa ukupnim procenjenim potencijalom od 400 hiljada ljudi.

akcije proizvodaca tenkova leopard
akcije proizvodaca tenkova leopard u padu

Prema ruskim izvorima, ukrajinska strana je tokom proteklih dana izgubila konkretno 3.700 vojnika, 52 tenka (od kojih 8 „leopard 2”), 3 francuska AMX-10, 207 oklopnih vozila, 134 vojna vozila, 5 aviona, 2 helikoptera, 48 artiljerijskih oruđa i 53 dronova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave