NaslovnaNovostiRuski TU-95MS i kineski strateški bombarderi Hun-6K patroliraju azijsko-pacifičkim regionom

Ruski TU-95MS i kineski strateški bombarderi Hun-6K patroliraju azijsko-pacifičkim regionom

„Avijaciona grupa, sastavljena od strateških bombardera Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i strateških bombardera Hun-6K kineskog ratnog vazduhoplovstva, izvršila je misiju vazdušne patrole iznad voda Japanskog mora, Istočnog kineskog mora i dela zapadno od Tihog okeana.

Zajednički let ruskog i kineskog aviona trajao je oko osam sati“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

„Tokom zajedničke misije vazdušnog patrola, ruski avioni su poleteli i sleteli sa i na aerodrom u Narodnoj Republici Kini“, navodi se u poruci.

„Tokom leta avioni obe zemlje postupali su striktno u skladu sa odredbama međunarodnog prava. Vazdušni prostor stranih država nije narušen“, naveli su predstavnici ministarstva.

Prema njihovim pojašnjenjima, „zajednička aktivnost se odvijala u okviru sprovođenja odredbi Plana vojne saradnje za 2023. godinu i nije bila usmerena protiv trećih zemalja”.

tu 95msm 1 1280x720 1
tu 95msm

Kako je saopštila ruska vojska, vazdušnu podršku na celoj zajedničkoj ruti patroliranja pružili su avioni Su-30SM i Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Jian-11b kineskog ratnog vazduhoplovstva.

„Na pojedinim delovima putanje leta, strateške bombardere iz Rusije i Kine pratili su borbeni avioni nekih stranih država“, saopštili su ruski predstavnici.

„Po završetku zajedničke vazdušne patrole, svi avioni uključeni u nju vratili su se na bazne aerodrome“, zaključili su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Još od 2019. godine misije patroliranja bombardera iz Rusije i Kine redovne

Od 2019. godine Rusija i Kina redovno sprovode zajedničke vazdušne patrole sa strateškim avionima u Azijsko-pacifičkom regionu. Osim toga, Moskva i Peking održavaju i zajedničke pomorske vežbe u ovoj oblasti.

U decembru 2022. godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valeri Gerasimov, rekao je da Rusija sprovodi niz zajedničkih vojnih vežbi sa Kinom kao odgovor na jačanje vojnog potencijala SAD u Aziji.

„Ova saradnja je prirodna reakcija na agresivno povećanje vojnog potencijala SAD u regionu. Istovremeno, nećemo stvarati saveze i linije razgraničenja u regionu, po uzoru na Vašington. Vežbe sa Kinom se izvode u strogom skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je tada Gerasimov.

Južna Koreja nervozna

Novinska agencija Jonhap je 6. juna, pozivajući se na poruku Zajedničkog komiteta načelnika štabova oružanih snaga Južne Koreje, izvestila da su ruski i kineski borbeni avioni u utorak ušli u južnokorejsku zonu protivvazdušne odbrane, a da prethodno nisu obavestili Seul.

Prema rečima južnokorejskih vojnih zvaničnika, avio-grupu su činila četiri aviona iz Ruske Federacije i četiri aviona iz NR Kine. Južnokorejska komanda podigla je borbene avione u vazduh kako bi ispratila letelicu iz dve zemlje. Prema Zajedničkom komitetu šefova država, avioni Ruske Federacije i Kine nisu narušili vazdušni prostor Južne Koreje.

Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

„Rusija ne priznaje identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane koju je uspostavila Južna Koreja“, rekao je u julu 2019. Sergej Kobilaš, komandant dalekometne avijacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

„Takve oblasti nisu predviđene međunarodnim pravilima i, shodno tome, nisu priznate od strane Ruske Federacije. Na to je više puta skrenuta pažnja južnokorejskoj strani raznim kanalima“, rekao je tada Kobilaš.

Jučerašnja misija je bila šesta zajednička patrola ruskih i kineskih strateških bombardera. Poslednji let ovog tipa obavljen je novembra 2022. godine.

Prethodno su zajedničke aktivnosti sprovedene u julu 2019, decembru 2020, novembru 2021 i maju 2022.

Kao što se vidi, u prve tri godine imamo po jedan zajednički let godišnje, a od 2022. tempo je povećan na dva leta godišnje.

Treba napomenuti da su tokom misije novembra 2022. prvi put ruski strateški bombarderi sleteli na aerodrom u Kini, a kineski strateški bombarderi na aerodrom u Rusiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave