NaslovnaNovostiPištolj CZ-75 za Zelenskog

Pištolj CZ-75 za Zelenskog

Pisali smo da je portparol Bele kuće John Kirby izjavio kako Vašington ispituje izveštaje da li su američka vozila i oprema ”mogli biti umešani” u divrzantske akcije proukrajinskih snaga u Belgorodskoj oblasti.

U intervjuu za Al Jazeera, Ilja Ponomarjov, politički predstavnik ”Legije Slobodne Rusije”, rekao je da je ”osnovna vojna oprema poput pušaka i mitraljeza, očigledno deo naoružanja regularnih ukrajinskih snaga jer su i obe diverzantske grupe (”Legija slobode Rusije” i ”Ruski dobrovoljački korpus”) deo ”Internacionalne legije”, koja je u sastavu ukrajinskih oružanih snaga”.

S druge strane, zvaničnici u Kijevu su izjavili da ukrajinska regularna vojska nije bila umešana u upade na rusku teritoriju. Iako je ova ”afera” potisnuta u druugi  plan posle katastrofe sa branom u Novoj Kahovki, američkim partnerima su u ”istrazi” pridružila i Belgija.

Naime, belgijski premijer Alexander De Croo izjavio je 5. juna da će njegova zemlja tražiti od Ukrajine da pojasni da li su belgijske puške isporučene Kijevu koristile diverzantske grupe za napad na zapadnu granicu Rusije.

Ovaj komentar je navodno usledio nakon tvrdnji da su diverzanti koristili taktička vozila koja su prvobitno ustupljena Ukrajini od strane SAD  i Poljske, kao i puške proizvedene u Belgiji i Češkoj. No, realnije je da Brisel samo sledi stavove Vašingtona. ”Evropsko oružje se isporučuje Ukrajini pod uslovom da se koristi na teritoriji Ukrajine u cilju odbrane te teritorije. Sprovešćemo  strogu kontrolu da utvrdimo da li se ovaj uslov poštuje” izjavio je De Croo. 

Inače,Belgija je, prema nezvaničnim izvorima iz 22. maja 2022, od marta iste godine Ukrajini isporučila 5000 jurišnih pušaka FN FNC i ograničene serija pušaka FN F2000,  F2000, FN SCAR-L i FN FAL.

Belgijske puške su primećene prvenstveno u naoružanju tzv. Internacionalne legije ukrajinske Teritorijalne odbrane. Opet prema nezvaničnim izvorima, Češka Republika je u februaru 2022 godine Kijevu isporučila 30.150 pištolja vz.82, 2085 automata vz.61 Škorpion, 5000 jurišnih pušaka vz. 58 sa 3,5 miliona metaka i nepoznat broj jurišnih pušaka CZ BREN 2 sa oko 3,5 miliona metaka.

zbrojovka za zelenskog
zbrojovka za zelenskog

Predsednik Češke Republike Petr Pavel je tokom posete Kijevu, 28. aprila 2023, ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom kao državni poklon uručio ručno gravirani pištolj CZ 75 iz serije ”Orden Belog lava”. 

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave